R&D 100 díj magyar győzelemmel


R&D 100 díj magyar győzelemmel
Olvasási idő: 2 perc

Magyar start-up cég hidrogén előállító technológiája nyerte a nemzetközi presztízsű R&D 100 díjat.

A ThalesNano Energy Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös fejlesztésű hidrogén reaktorát a gyakran Innovációs Oscar-díjnak is nevezett, nagy presztízsű R&D Top 100 (USA) díjjal tüntették ki analitika/teszt kategóriában. Ez azt jelenti, hogy ezzel a magyarok bekerültek a világ száz legjelentősebb és leginnovatívabb terméke közé (2019 októberében).

Paul J. Heney, alelnök, az R&D World szerkesztőségi igazgatója szerint a négy pályázati kategória győztesei és a 100 nyertes termék és technológia befolyásolja majd az ipart és megváltoztatja az iparágakat, illetve a következő években a világot jobb hellyé fogja tenni.

A H-Genie® jelenleg az egyetlen piacon elérhető laboratóriumi reaktor,

amelyben a vízből történő hidrogénelőállítás egy kompresszor nélküli, szabadalmaztatott elektrolitikus technológia segítségével megy végbe, akár 100 bar nyomáson. A kompakt berendezés egy olyan valódi alternatívát nyújt a hagyományos hidrogénpalackokkal szemben, amely jelentős előrelépést jelent a laboratóriumi biztonság szempontjából és egyúttal nagymértékben növeli a kémiai alkalmazások lehetőségét is.

A cég alapítói, Richard Jones ügyvezető igazgató, Prof. Janáky Csaba tudományos tanácsadó és Dr. Darvas Ferenc elnök kiemelték:

Igazán nagy megtiszteltetés számunkra ez a nagy presztízsű nemzetközi elismeréssel járó díj. Kevés USA-n kívüli cég büszkélkedhet vele, mi vagyunk a díj történetében a második magyar nyertes cég. A 2018-as piacra vitele óta a H-Genie® világszerte már számos országban működik, s a berendezés csak egyike azon innovatív technológiáknak, amelyeket az elkövetkező öt évben tervezünk piacosítani. Partnerünkkel, a Szegedi Tudományegyetemmel jelenleg a technológia léptéknövelésén, illetve a berendezés adaptálásán dolgozunk szén-dioxid értékes anyagokká történő átalakításához mind földi környezetben, mind űripari alkalmazások tekintetében.

A ThalesNano Zrt. a Darholding cégcsoport, Közép-Európa egyik legnagyobb innovatív technológiai céghálózatának tagja. A cégcsoport hazai és nemzetközi űrkutatási fejlesztésekben is érdekelt. Elkötelezettek, hogy díjnyertes kémiai reaktoraikat világelsőként feljuttassák az űrbe.

A díjat egyébként 1963-ban alapították. 2020-ban március 2-ától lehet benyújtani a pályázatokat. A hat kategória és a négy különleges elismerési kategória 2020-ban is változatlan marad. Analitika/Teszt, IT/Elektronika, Mechanika/Alapanyagok, Folyamtok/Prototípusok, Szoftver/Szolgáltatások, Egyéb. Különleges elismerések: vállalati társadalmi felelősségvállalás, zöld technológia, piacbefolyásoló termékek, piacbefolyásoló szolgáltatások.Previous Üzemben az úszó atomerőmű
Next Magway – a forradalmian új kézbesítő eszköz

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 17 =