Üzemben az úszó atomerőmű


Üzemben az úszó atomerőmű
Olvasási idő: 2 perc

2019. december 19-én, moszkvai idő szerint pontban 11 órakor az úszó atomerőmű megkezdte a villamosenergia-termelést a csukcsföldi Pevekben.

A város lakói számára ez egy szimbolikus jelentőségű nap, mert az új esztendőhöz közeledve az úszó atomerőmű által termelt villamos energiának köszönhetően ragyogtak fel a fények a város karácsonyfáján.

Az úszó atomerőmű része az Akagyemik Lomonoszov és a parti létesítmények. Az itt termelt villamos energia a Csukcsföldi Autonóm Körzet villamosenergia-hálózatába kerül. Korábban az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat, a Rosztyehnadzor engedélyt adott az atomerőmű villamos berendezéseinek üzemeltetésére, valamint a Csukotenergo Rt. északi villamosenergia-hálózatra való csatlakozásra.

A jelentős esemény kapcsán a Roszenergoatom Konszern Rt. főigazgatója a következőket mondta:

„Történelmi esemény történt a mai napon: az úszó atomerőmű először kapcsolódott a villamosenergia-hálózathoz. Ezzel jelentős lépést tettünk afelé, hogy Pevek a régió új energetikai fővárosává, Csukcsföld nyugati részének fontos támaszpontjává és az északi-tengeri útvonal kulcsfontosságú láncszemévé váljon. Az idei év legfontosabb feladatát teljesítettük, a következő, 2020-as év feladata az úszó atomerőmű kereskedelmi üzembe helyezése.”

A hálózatra csatlakozást megelőzte a szárazföldi létesítmények építésének befejezése, amelyek biztosították az összeköttetést az úszó atomerőmű és a régió nagyfeszültségű hálózata között, a szakemberek elvégezték az egyes rendszerek széles körű tesztelését és ellenőrzését is. A Pevekben lévő hőhálózatokra való csatlakozásra 2020-ban kerül sor.

https://www.facebook.com/rosatom.ru/videos/3334088529994522/

Az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója, Vitalij Trutnyev tájékoztatása szerint:

„A szakemberek széles körű teszteléseket és ellenőrzéseket végeztek különböző teljesítményszinteken. Az úszó atomerőmű biztonságos és megbízható működéséhez szükséges összes intézkedés az ütemtervnek megfelelően zajlott le. Az úszó atomerőmű építésekor a biztonság volt a legfontosabb, ezért a reaktor teljesítményét fokozatosan növelték és a későbbi biztonságos működéshez elvégezték az úszó atomerőmű berendezéseinek szükséges tesztelését is.”

Az úszó atomerőmű üzembe helyezését követően az oroszországi működő atomerőművek száma tízről tizenegyre nő. Ezenkívül az orosz atomenergetika történelmében először két működő atomerőmű (az úszó atomerőmű és a bilibinói atomerőmű) lesz a föderációnak ugyanazon területén.

Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű feladata, hogy villamos energiával lássa el a csukcsföldi régiót és biztosítsa Pevek hőellátását.

A jövőben az elöregedett a bilibinói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet váltja majd fel. Üzembe helyezését követően a világ legészakibb atomerőművé válik, felváltva a bilibinói atomerőművet. Azzal, hogy az úszó atomerőmű állomáshelye Pevek lett, lehetőség nyílik arra, hogy felgyorsuljon a csauni járás és Csukcsföld szociális-gazdasági fejlődése. Az úszó atomerőmű az északi-tengeri útvonal fejlesztési programjában is kulcsszerepet fog betölteni.

 

Az úszó atomerőművet úgy építették meg, hogy biztonságosan ellenálljon a külső veszélyeknek. Az úszó atomerőműbe két KLT-40C típusú reaktort építettek be, amelyek 70 MW villamos energiát és 300 MW hőenergiát képesek előállítani normál üzemmódban. Ez egy hozzávetőleg százezer lakosú város energiaellátását képes biztosítani. A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján, amelyet optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el. Az angolul Optimized Floating Power Units (OFPUs) két RITM-200M reaktorral lesz felszerelve, egyenként 100 MW kapacitással.Previous 10 000 tonna hulladék a Tiszában
Next R&D 100 díj magyar győzelemmel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =