A jövő most van – okos kiegészítők és társaik


A jövő most van – okos kiegészítők és társaik
Olvasási idő: 2 perc

Az újabb és újabb technikai újítások a mindennapi élet legváltozatosabb szféráit alakítják át, lépést tartani pedig nem egyszerű.

A jövő most van – okos kiegészítők és társaikAz okostelefonokon túl már a legváltozatosabb okos kiegészítők állnak rendelkezésre, amelyek az élet egészen változatos területein jelennek meg. Akad kifejezetten szórakoztató céllal készült, az agyhullámokkal mozgatható cicafül, vagy éppen interaktív, érintésre dobhangokat kiadó póló. Ugyanakkor többek között az egészségügyben is nagy változások várhatóak a fejlődésnek köszönhetően, amire jó példa a John Hopkins Egyeretem fizikalaborjának kutatói által kifejlesztett művégtag. A moduláris prosztetikus kar műtét nélkül felhelyezhető, és a karban található izmok elektronikus aktivitásának követésével a használója képes természetesen mozgatni a protézisét. Ha a rendszer készen áll majd a mindennapos használatra, illetve szélesebb körben elérhetővé válik, az rengeteget javíthat a fogyatékkal élők életminőségén.

A jövő most van – okos kiegészítők és társaikHogy a többek által ismert (esetleg használt) eszközöknél maradjunk, az okosórák között is találunk olyat, amelyik inkább az egészséghez vagy a sportoláshoz kapcsolódik, például méri a vérnyomást, a megtett lépéseket, ügyel az alvásritmusra, a szívverésre vagy akár az elfogyasztott kalóriákra. Az alapoktól kezdve a lehetőségek tárháza szinte végtelen (legfeljebb a pénztárcánk függvénye): a telefonálástól, e-mailezéstől, internetezéstől elkezdve a zenehallgatáson, térképen, iránytűn, GPS-en át számtalan funkció áll a felhasználók rendelkezésére. Hasonló a helyzet az okos szemüvegekkel, amelyek között néhány darab inkább videojátékok kiegészítőjeként működik, esetleg praktikus kommunikációs eszköz, amin akár menet közben is könnyen olvashatunk üzeneteket. Néhány év múlva talán teljesen eltűnnek az útikönyvek, hiszen egy szemüvegen keresztül a híres épületek szemrevételezése közben mindjárt el is olvashatjuk azok főbb paramétereit, a történetüket, vagy a lencsén látható térképeknek hála gond nélkül odatalálhatunk a keresett helyekre. Egyes összetettebb típusok azonban egy egész kiterjesztett valóságot (augmented reality) teremtenek körülöttünk, amelyben a fizikai terünkben megjelenő virtuális tárgyakat mozgathatjuk, formálhatjuk, alakíthatjuk kedvünk szerint.

A jövő most van – okos kiegészítők és társaikÚgy tűnik, hogy az okosotthonok megjelenése és elterjedése is hatalmas potenciált rejt magában. Egy, a hazánkban is elérhető szolgáltató különböző csomagjai között a legegyszerűbb a fűtés, a világítás, valamint a különböző elektronikus eszközök ellenőrzését teszi lehetővé, de a vásárlók hozzájuthatnak akár multimédiás és hangvezérlésű egységekhez, füstérzékelőhöz és egy erődöt megszégyenítő biztonsági rendszerhez is. Néhány szakértő ugyanakkor ezeknek a házaknak a veszélyeire is rámutatott. Az ő meglátásuk szerint a gyártók nem minden esetben szentelnek nagyobb figyelmet annak, hogy mennyire állnak ellen az eszközeik a hackelésnek, amelyek különböző kockázatokat rejtenek magukban, például azáltal, hogy hozzáférhetővé tehetik az illetéktelenek számára bizonyos adatainkat.

Az elektronikus eszközök megszaporodásával égető problémává vált ezek feltöltése abban az esetben, ha nincs a közelben konnektor. Ezt a szükségletet ismerték fel az okoshátizsák kifejlesztői. A táskában különböző rekeszek, hat USB-port és rejtett akkumulátorok biztosítják, hogy a csatlakoztatott készülékek folyamatosan használatkészek legyenek. Ha mégis találnánk konnektort, elég csak a táskát csatlakoztatni, ami ráadásul arra is figyelmeztet, ha otthagyjuk valahol, vagy ha el akarnák lopni azt.

Az „okos” táskának akad egy alternatívája is, ami érzékeli, ha kivesszük belőle a bankkártyánkat, és figyelmeztet, hogy csak olyan termékeket vásároljunk, amire valóban szükségünk van. Az alkotók, három művészeti iskolás hallgató, egyelőre nem kívánják piacra dobni a találmányt, inkább figyelemfelkeltésnek szánják, ami a fogyasztói társadalom olyan hátulütőiről kíván párbeszédet kezdeményezni, mint az énmárka folyamatos építése, vagy a presztízskérdéssé váló vásárlás.Previous Szexuális felvilágosítás, avagy a homokba dugott fej esete
Next Egy lépéssel közelebb az időutazás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − tizenhárom =