Mobiltelefongyártók lépései a környezetvédelem felé!


Mobiltelefongyártók lépései a környezetvédelem felé!
Olvasási idő: 6 perc

Mi tagadás, mai világunkban nagy segítség, hogy majdnem minden egy gombnyomással elérhető számunkra az okostelefonoknak köszönhetően.

Az alábbi idézetekből is jól látható, hogy már 10 évvel ezelőtt is téma volt a környezetvédelem és a mobiltelefonok kapcsolata.

Bár az okostelefonok már csaknem két évtizede léteznek, a koncepció csak az Apple iPhone megjelenésekor, 2007-ben jutott el az igazán széles fogyasztói közönséghez azáltal, hogy kiváló mobilinternet-élményt kínál (West és Mace 2010).

A mobiltelefonok felépítéséhez sok ritka és nemesfém szükséges (OECD 2010), ami potenciálisan helyrehozhatatlan erőforrás-veszteséghez vezethet.

Mára az okostelefonok gyorsan a bolygó meghatározó kommunikációs eszközévé válnak, és 2013-ban az új eladások több mint felét adták (Gartner2013).

Ma viszont a kialakult fogyasztói társadalom miatt, telefonjaink élettartama átlagosan kettő év. Egyetlen gyár, naponta képes akár háromezer telefont is legyártani az első alkatrésztől az utolsóig. Ám ez a környezetvédelem szempontjából, rendkívül hátrányos. (Az e-hulladék a leggyorsabban növekvő hulladéktípus az EU-ban, amelynek átlagosan kevesebb mint 40 százalékát hasznosítják újra. Persze tervek mindig vannak. A WEEE (Waste Electronic and Electrical Equipment) Forum kutatásai szerint 2014 és 2019 között 21 százalékkal nőtt az e-hulladék mennyisége.

Egy mobilkészülék előállításához több mint 40-féle nyersanyag szükséges, és sajnos világviszonylatban sem létezik egy olyan földrajzi terület sem, ahol egyetlen helyen egyszerre mindegyik kinyerhető, bányászható lenne. De ez a legkevesebb! A Földön előforduló elemek fele benne van a mobilunkban és jó néhány olyan is van köztük, ami úgynevezett konfliktusos ásvány. Ez azt jelenti, hogy bányászatukhoz vér tapad. (a Szerk.) A gyártási folyamatok mellett, a szállítás okozta környezetszennyezés is nagy probléma. A mobiltelefon gyártási dömpingje, a „tervezett elavulás” mára egy valós kereskedelmi technikává vált. Emellett, egyfajta társadalmi nyomás is kialakult a folyamatos fejlesztést presszionálva. A gyorsan változó trendek, az egyediségre, különcségre való törekvés, a technológiai fejlesztések mind elősegítik a gyártói ritmus felgyorsulását. Sajnos a fair trade-re is sok gyártó magasról tesz, így elég nehéz dolgunk van, ha nyomon szeretnénk követni a gyártási és az ellátási hálózatot.

A környezet védelmére a lehetőség mindig az emberek kezében van. A telefonválasztásnál is hasonló a helyzet.

De vajon arról tudnak-e sokan, hogy a világ legnagyobb e-hulladék-lerakója Ghána fővárosában, Accrában található. Ahova évente sok százezer tonna számítógép, okostelefon, háztartási gép érkezik a fejlett világból. Sorsuk az égetés. De a folyamatos égetés miatt ez a világ egyik legegészségtelenebb és legmérgezőbb helye.

Környezetünk védelme érdekében érdemes körültekintően vásárolni új okoseszközöket és mobiltelefont.

Az EU döntéshozói már tettek lépéseket, így például tavaly szeptemberben döntöttek arról, hogy az okostelefonok töltőinek egységesnek kell lennie az EU-ban. Lehetőség szerint maximáljuk a használati időt, vagy legyünk nyitottak olyan megoldásokra is, mint például a moduláris eszközök, azaz a cserélhető alkatrészekből álló telefonok. Már évek óta jelen vannak a piacon olyan cégek, akik moduláris készülékeket igyekeznek gyártani vagy gyártottak. Ide sorolandó az LG – aki jelenleg már kivonult a mobiltelefongyártás piacáról –, a Motorola, a ZTE vagy a Fairphone. Az utóbbi talán a legkülönlegesebb ebben a kategóriában. A holland vállalat jelenleg két típusú készüléket árusít (de már a 4. szériánál tart), amelyekhez rengeteg tartozék és a legtöbb belső alkatrész is elérhető weboldalukon.

A Fairphone kutatási asszisztense egy LCA nevezetű kvantitatív kutatást végzett el, amely arra hivatott, hogy egy termék vagy egy szolgáltatás környezetre gyakorolt hatását elemezze. Több szemponton keresztül vizsgálta, a márka környezeti hatásait, köztük volt az éghajlatváltozás és az emberi toxicitás. Leginkább a klímaváltozással kapcsolatos eredményekre voltak kíváncsiak a Fairphone-nál, hiszen az eredményekből is jól látható, hogy sok összetevőből áll ez a problémakör. 49 százalékban a használat okozza az ártalmakat. Használat alatt, a töltéshez felhasznált villamos energiából származó gázok káros hatását értjük, amelyek az üvegházhatás okozásában felelősek. Emellett még olyan összetevők vannak a „klímaváltozás oka listán”, mint az akkumulátor, az LCD-panel vagy szállítás.

A Fairphone-nak 2020-ban jött ki a harmadik szériája, de az itthoni szolgáltatók csomagjában nem érhető el.

A telefon paraméterei megfelelnek egy átlagos középkategóriás készüléknek, de az ára magasabb. Ha szeretnénk egy kis összehasonlítást végezni, akkor vegyük alapul a Samsung A52 5G készülékét és a Fairphone 4-et. A két készülék azonos gyártástechnológiával (8 nm) készült processzort használ és azonos 128GB/6GB háttértárral is elérhető. A tárhely bővítésének a lehetősége is megvan mind a kettő készülékben! A kamerás teljesítmény a Samsung felé húz, azonban kijelző tekintetében egy energiatakarékosabb megoldást használ a Fairphone.

Az más kérdés, hogy tartalomfogyasztás szempontjából manapság jobban kedvelik a felhasználók a kevésbé üzemidőbarát, ugyanakkor nagyobb kontrasztokkal és élénkebb színvilággal rendelkező, úgynevezett Super Amoled kijelzőket, amelyet a Samsung is használ a fent jelzett készülékében (is). Az akkumulátorok méretei közel azonosak lesznek egymáshoz, a hatalmas különbség csupán annyi, hogy míg a Fairphone egy cserélhető változatot gyártott belőle, addig a Samsung ezzel a lehetőséggel nem élt.

A Fairphone hivatalos oldalán 3 évet ígér a gyártó az akkumulátor élettartamát nézve (általánosan), ami elég kecsegtető tekintve, hogy a Samsung ezen árkategóriájába tartozó készülékére 2 év gyártói garanciát ad, amely kizárólag a belső meghibásodásokra terjed ki, így az akkumulátorra is. Ár tekintetében nagy különbségeket vehetünk észre, hiszen fogyasztói áron jelenleg a Samsungnak ezt a készülékét  közel 129 900 Ft-tól be tudjuk szerezni, míg a Fairphone 4-et megközelítőleg 210 000 Ft-ért tudhatjuk magunkénak. A többletköltség a fair trade rendszere miatt van.

A nagy telefongyártók is folyamatosan igyekeznek a környezet mellett kiállni, bár nem moduláris készülékeket gyártanak, de lépéseket tesznek afelé, hogy óvják a környezetet.

1. Samsung

Olyan innovatív technológiákkal igyekeznek dolgozni, melyek kevesebb erőforrást igényelnek. Az óhatatlanul is megtermelt hulladékot minimalizálni próbálják, az embereket pedig arra szeretnék ösztönözni, hogy az adott készüléküket hosszútávon használják. Telephelyeiken már 2020 óta 95% százalékban újrahasznosítják a hulladékot. Emellett, az e-hulladék visszaváltására, a felhasznált víz mennyiségére és különösen a műanyag újrahasznosítására is nagy hangsúlyt fektetnek. Céljuk a körforgásos gazdaság bevezetése és annak fenntartása.

2. Apple

Az egyik, jelenleg legnépszerűbb gyártó célja, hogy 2030-ra, minden egyes termék karbonmentessé váljon. A sokak által kedvelt Apple termékek gyártásához nagy mennyiségű elektromosság szükséges, amely a karbon-lábnyomunk legnagyobb részéért felelős. 12 év alatt több mint 70 százalékkal csökkent a legyártott termékek energiafelhasználása. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a cég nagy mértékben képes minimalizálni a környezetszennyezés okozta károkat. Létrehoztak és nyilvánosság elé tártak egy tervezetet, amelynek mentén próbálnak tenni a környezetvédelem érdekében és egyre környezettudatosabbá válni.

3. Xiaomi

A Xiaomi 2020-ban adott ki egy Fenntarthatósági Jelentést, amelyben taglalják a környezetvédelem területén végzett munkásságukat. Termékfejlesztésük és gyártásuk során 60 százalékkal kevesebb műanyagot használnak fel. Az Apple-hez hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek az energiafelhasználás optimalizálására. Egyik csúcskészüléküket (Xiaomi Mi 11) a fogyasztók töltővel vagy anélkül is megvásárolhatják, azonos áron. Ezzel is csökkentve a csomagolás mennyiségét. Ez a lehetőség azonban nem érvényes a globális piacra, hiszen például Magyarországon nem áll fenn a választás lehetősége.

4. Huawei

Bár a Huaweit a telefongyártásban igencsak korlátozták az utóbbi időben, mégis érdemes róluk is ejteni pár szót. Amellett, hogy igyekeznek csökkenteni a bolygóra negatív hatással lévő káros anyagok mennyiségét, csökkentik a gyártási folyamatok okozta szennyezéseket, arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy szója alapú tintával történjen a nyomtatás náluk. Víziójuk, hogy a fejlődésüket minél környezetbarátabb módon érhessék el. Ez már a Huawei fülhallgatóinál is észrevehető. A Huawei FreeBuds 4i és a FreeBuds Pro is elnyerte az SGS, a világ vezető tesztelő, ellenőrző és tanúsító cégének kitüntetését, amelyhez több sorozatos vizsgálaton kellett átesnie ennek a két terméknek. A teszt során megfigyelhető volt, hogy a termékek minden életciklusukban a lehető legkisebb hatást gyakorolják a környezetre. A kivitelezés során energiatakarékos alkatrészeket használtak, valamint maximalizálták a kopásállóságot is az időtállóság jegyében. Ahhoz, hogy a márka e termékei megkapják a tanúsítványt, a sugárzásbiztonsági és a hallásvédelmi teszteken is meg kellett felelniük, ezeknek a kritériumoknak.

Sok kicsi sokra mehet, így a kisebb telefongyártók is igyekeznek lépéseket tenni környezetünkért!

De azért azzal is legyünk tisztában, hogy a tanulmányokat a környezetvédelem terén elért eredményeikről ők maguk írják! Természetesen a kisebb gyártók is elindultak a környezetvédelem útján, ezért érdemes alaposan megismerni a piacot és olyan készüléket vagy márkát választani, amely igazoltan nagy hangsúlyt fektet környezetünk megóvására. Ha pedig tovább szeretnénk fokozni a környezeti vagy fenntarthatósági tudatosságunkat, azt – ismét csak körültekintően és igazolt eredményeket figyelembe véve! – a tokok és különböző kiegészítők formájában is megtehetjük.

Tanácsot adhat a döntés meghozásában az Eco Rating rendszer, amely a felhasználóknak segít ökológiai minősítés szempontjából rendszerezni a mobiltelefon-kínálatot. Így, talán könnyebb meghoznunk a döntést, ha tudjuk, hogy környezetvédelmi szempontból melyik gyártó hogyan teljesít. A jó hír, hogy már 15 gyártó részt vesz ebben a kezdeményezésben, illetve 26 ország – köztük Magyarország is – is a részesévé vált ennek a rendszernek.

Egyszerű folyamat a régit lecserélni új készülékre, de vajon mi legyen a tovább már nem szükséges eszközzel?

Egyszerű folyamat a régit lecserélni új készülékre, de vajon mi legyen a tovább már nem szükséges eszközzel?

Régi telefonunkat olyan esetben is lecseréljük manapság, amikor még számtalan funkció működik rajta. Ha erre az álláspontra is jutunk – bár a környezetvédelem szempontjából erősen ajánlott a készülékek élettartamát kimeríteni –, akkor jó tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ha nem is a mindennapos felhasználásra, de még hasznosíthatóak ezek a készülékek is.

Ilyen felhasználási lehetőség például, ha készülékünket (amely infraporttal rendelkezik) távirányítóként használjuk tovább, vagy szimplán a kocsiban tárolva „állandó GPS-ként”. A saját készülékünk így nem fog merülni egy hosszabb utazás esetén, de mégis lesz navigációnk. Valamint, léteznek olyan egyszerű megoldások is, mint például a régi, jó állapotban lévő okostelefon tovább adományozása. Ez történhet családon belül, de külsős személyeknek is adományozhatjuk a már nem használt telefonunkat, természetesen a szükséges adatok lementése és a gyári adatok visszaállítása után.

A hírek szerint a szolgáltatók 2022 második felétől nem tartják fent a 3G-s hálózatot, így ha 2 vagy 3G-s készüléket szeretne 4 vagy 5G-s telefonra cserélni, akkor érdemes az elektronikai szaküzletekben érdeklődni és figyelemmel követni az ezzel kapcsolatos promóciókat. Hiszen leadási és beszámítási promóciókkal várják a vásárlókat, amely nem csak az új készülék megszerzését segíti, hanem a régi telefonoktól való biztonságosabb és környezetbarátabb megválást is. De a kérdés még mindig az, mikor lesznek hathatósabb lépések a környezetvédelem felé.

 

Források:Previous A rózsa gondozása tudományosan
Next Édesvizek sótartalma

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − kilenc =