10 sikeres férfi, aki nőnek született


10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 4 perc

10 ember, tulajdonképpen jóképűek, sikeresek és még híresek is,  mert ők első kézből tudják, hogy igaz a mondás, minden sikeres férfi mögött áll egy nő.

Amerikában közel 300 ezer transzszexuális él, ők nem tudnak megbarátkozni a születéskor kapott nemükkel. Többségük gyerekkortól küzd a felemás érzéssel és úgy gondolja, hogy megfelelő lélekkel, de nem a megfelelő testben van. Közülük sokan felnőttként meg is változtatják a nemüket. Brazíliában néhány éve teljesen ingyenesek a nemi átoperálások ha, az illető betöltötte  21. évét és a műtétet megelőző két évben részt vett pszichológiai felkészítésen.

 

1. Buck Angel

Felnőtt filmek és transzszexuális háttér. Buck Angel egy ikon az LMBT közösség (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) magasztalt sztárja. De nem volt könnyű dolga. 1972. június 5-én született Kaliforniában. 16 évesen már pokol volt az élete, mert a másodlagos nemi jellegek kialakulása és a nőiség el nem fogadása miatt az otthoni élet egyre feszültebb lett. Alkoholizmus, kábítószer, terápiák és még az elmegyógyintézet is majdnem megvolt. Évekig élt női profi modellként elégedetlenül személyazonosságával és létezésével. Viszont profi női modellként progresszív, szép és szinte androgün volt, amely megnyitotta előtte az ajtókat. Sikeres lehetett volna napjaink legsikeresebb fiús lány modelljeként.

Az élete akkor vett gyökeres fordulatot, amikor rábukkant egy dokumentumfilmre a női-férfi transzszexualitásról. Talált egy terapeutát, aki megértette a problémáját majd megkezdték az átalakítást a szükséges hormonokat és a mell-eltávolítását. A nemet változtató Buck a felnőtt szórakoztató iparban kezdett dolgozni, mint a filmes és honlapfejlesztő. 2003-ban ő lett az első felnőtt FTM előadóművész és producer.2007-ben mint az első transzszexuális férfi, megnyerte az AVN Transzszexuális Performer of the Year díjat (Oscar-díj a felnőtt szórakoztató iparban). Szerepelt a Howard Stern Show-ban, Spike TV-n, Much Music-ban, TV OUT-on, a Tyra Banks Show-ban és 2012-ben az általa készített dokumentumfilm, a Transman díjat nyert, 2013-ban pedig már saját életéről készített dokumentumfilmet Mr. Angel címmel. 2014-ben az utazásra és a felvilágosító kampányokra koncentrál.

10 sikeres férfi, aki nőnek született  10 sikeres férfi, aki nőnek született  10 sikeres férfi, aki nőnek született

 

2. Chaz Bono

Chaz Bono született Chastity Bono, a híres amerikai előadóművészek Sonny és Cher lánya ugyancsak kaliforniában született 1969. március 4-én. A nyilvánosság sokáig úgy kezelte, mint egy leszbikust, míg 25 évesen rá nem jött, hogy ő valójában transznemű. Két év kellett hozzá, hogy nőből férfivé váljon, most viszont boldogan éli az életét, mint egy férfi.

10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született

 

3. Andreas Krieger

Andreas Krieger eredetileg Heidi Krieger német súlylökőnő volt, aki 1966. július 20-án született és a kelet-német atlétikai csapatban versenyzett. Tinédzser korában elég korán anabolikus szteroidokat kapott (a tudta nélkül). Ez vezetett ahhoz, hogy a megjelenése egyre inkább férfiassá vált. Krieger 1990-ben visszavonult a sporttól és 1997-ben átesett egy nemi átalakító műtéten. Krieger felesége az egykori keletnémet úszó Ute Krause, aki szintén áldozata a kelet-német doppinghullámnak.

10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született

 

4. Balian Buschbaum

Balian Buschbaum szintén a kelet-német sport áldozata. Yvonne Buschbaum néven született 1980. július 14-én Ulm városában, és ő egykor német rúdugrónő volt. Yvonne sosem volt kifejezetten nőies alkatú nő és nőként nem a férfiakra vágyott, hanem a nőkre – de férfiként. Bár ő volt a második legjobb női rúdugró Németországban. 2007-ben bejelentette visszavonulását tartós sérülés miatt. Minden idők tizedik legjobb rúdugrónője volt ekkor. Rögtön elkezdte a nemet változtató terápiát. 2008-ban hivatalosan is megváltoztatta a nevét és Balian Buschbaum néven hivatalosan is férfi lett. Annyira, hogy a hölgyek szerint sokkal jobban néz ki férfiként és kifejezetten vonzó, már-már tökéletes.

10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született balian-buschbaum 10 sikeres férfi, aki nőnek született

 

5. Ian Harvie

Az amerikai Ian Harvie stand-up komikus 1968. május 28-án született Maine-ben Janet Harvie-ként. Témája, humora gyakran használja a transzszexualitást. Komikus karrierjét 2002 januárjában egy kis klubban kezdte szülővárosában. Három hónappal később már a testvér klubban lépett fel Bostonban. Később Los Angelesbe költözött és 2006-ban már a híres humoristával Margaret Cho-val turnézott mint „előzenekar”.

10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA 10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA Ian-Harvie 10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA

6. Loren Rex Cameron

Loren Cameron egy amerikai autodidakta fotós, művész, író és transzszexuális aktivista. Az Egyesült Államokban született 1959-ben, talán már nem is meglepő módon, de ő is Kaliforniában, igaz Pasadena-ban. Tizenhat évesen Cameron szembe találkozott egy mind szexuálisan, mind társadalmilag ellenséges kisvárossal, ahol élt, ezért elhagyta a várost. Munkássága magában foglalja saját fiziológiai átmenetét is nőből férfivá, de készít portrékat a transzszexuális testről úgy, hogy az vizuális erőforrás a transzszexuális emberek számára és demisztifikálja a transzszexuális testet a nem transzszexuális néző számára. Önálló kiállításai voltak San Francisco-ban, Minneapolis-ban, Santiago-ban, Chile-ben, Argentinában és Los Angeles-ben. Az első fényképészeti albuma a Body Alchemy: Transzszexuális Portrék címmel látott napvilágot 1996-ban. Számos irodalmi alkotással és díjjal is büszkélkedhet.

10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA 10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA 10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA

 

7. Katastrophe

Rocco Kayiatos ismertebb nevén Katastrophe, egy amerikai hip-hop rapper és producer. Ő az első nyíltan transznemű énekes a hip-hop műfajban, ennek ellenére sem lánykorából sem női mívoltát megörökítő fényképekből sincs egyetlenegy sem az interneten. 2002-ben kezdett rappelni felölelve a transzszexualitás témakörét is. Harcos szerepet vállal az oktatásban, a felvilágosításban és a nemek közötti egyenlőség küzdelmében, illetve a kultúra terén is.

10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született

 

8. Lucas Silveira

Lucas Silveira eredetileg Lilia Silveira néven látta meg a napvilágot. Kanadában született 1979. július 30-án, énekes, gitáros, dalszerző és a The Cliks (2004-ben alapította) zenekar frontembere. Ő volt az első transznemű, aki szerződést írt alá egy lemezkiadóval. 2006 óta négy nagylemezt adott ki, együtt turnézott Cyndi Lauper-rel, The Cult-tal, The New York Dolls-szal és Debbie Harry-vel. 2013-ban legfőbb tevékenysége a természetjárás volt amellett, hogy megjelent új albuma. Felesége Skye Chevolleau.

10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA 10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA 10 sikeres férfi, aki nőnek született - TUDOMÁNYPLÁZA

 

9. Thomas Beatie

Thomas Beatie úgy szerzett nemzetközi figyelmet, hogy ő volt a világon az első terhes férfi. A napvilágot nőként Tracy Lehuanani LaGondino néven látta meg Honoluluban 1974. január 20-án. Modell volt, de 23 éves korában elkezdte az átalakítást és 2002-ben volt a nemi átalakító műtétje. 2003-ban feleségül vette Nancy Gillespie-t és 2008-2010 között 3 gyermeket szült. Feleségétől azóta már elvált (a családon belüli erőszak és az alkohol miatt) négy gyerekes apa. Negyedik gyereke Amber Nicholas-tól van

10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született 10 sikeres férfi, aki nőnek született

 

10. Ryan Sallans

Ryan Kim-Scout Sallans eredeti nevén Kimberly Ann Sallans 1979-ben született Aurorában Nebraszka államban. Ő most egy LMBT jogi aktivista és szónok, aki utazik az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy oktassa és felvilágosítsa az embereket a transzneműséget érintő kérdések és változások terén, főleg az egészségügyi rendszer vetületében. Speciális területe a z evészavar, a problémás testtudat és énkép. Átalakulása nőből férfivá több év történt. 2005-ben kezdte meg a nemi átalakulást.

ryan sallans 10 sikeres férfi, aki nőnek született ryan sallans 10 sikeres férfi, aki nőnek született ryan sallans 10 sikeres férfi, aki nőnek született

Nos, eddig a gyűjtemény. De az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sok nevet említhetnénk még: Kortney Ryan Ziegler, Ben A. Barres amerikai neurobiológus, Alec Butler, Mauro Cabral, Patrick Califia, Ryan Otto Cassata, Aaron Devor szociológus,Laurence Michael Dillon fizikus, Louis Graydon Sullivan, Kye Allums, stb. Most mondhatnánk, hogy a történelem során sokan voltak már, akik nők voltak mégis férfiként lettek híresek, csakhogy ők a végén mindig megmaradtak a születési nemüknél és nem véglegesítették változásukat (egyesek talán csak azért, mert akkor nem volt lehetőségük megtenni a szükséges lépéseket). A Disney által is feldolgozott kínai Mulan tábornok(nő) szomorú története, vagy a hozzánk kicsit közelebb álló Lebstück Mária, aki Károly néven csatlakozott az 1848-49-es szabadságharchoz, majd egészen a főhadnagyi rangig vitte is ilyen sztori. Margaret Anne Bulkley pedig tulajdonképpen az első brit nő, aki orvosi diplomát szerzett a XIX. század első felében, bár ehhez férfinak kellett kiadnia magát. James Barry néven egész életét férfiként kellett élnie, amikor azonban 1865-ben meghalt kirobbant a botrány, hiszen a testét a temetésre előkészítő nő felfedezte, hogy a doktor valójában nő. Qamile Stema több mint 90 éves és Albániában él egy apró hegyi faluban férfiként. Afganisztánban ma is gyakran előfordul, hogyha csak lányutódok születnek, egyet kiválasztanak és a pubertáskorig fiúként tekintenek rá. 

Mindenesetre sokkal férfi van, aki nő akart lenni és ennek a vágyának eredménye is lett, de ez már egy másik cikk.Previous Miből élünk? - felmérik a háztartások helyzetét
Next Noam Chomsky - A hatalom tízparancsolata

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 1 =