Új generációs napelemes mobil töltők


napelemes USB-töltő
Olvasási idő: 3 perc

Az új generációs napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához.

Új generációs napelemes mobiltöltőkAz új generációsok akár egy zsebben elférő, mobil töltő méretében is képesek egy USB adapterével összemérhető töltőáramot biztosítani. Mindenki számára ismert, hogy minden mobil eszköz működéséhez energia szükséges. Intenzív használat mellett, azonban még a legkiválóbb készülékek is hamar lemerülnek – feltöltés nélkül általában egy napnál sem bírják tovább. Mit tehetünk, ha napközben, útközben lemerült a készülékünk és nincs a közelben konnektor, ahol feltölthetjük?

Ilyenkor hasznosak a hordozható töltők – külső akkumulátorok. Ezeknek praktikus és kényelmi okokból sem lehet nagy méretük. Néhány éve már léteznek olyan változatok, amelyek beépített napelemmel is feltölthetőek. A legtöbb esetben ezek a néhány négyzetcentiméter felületű napelemek olyan kevés energiát voltak képesek előállítani, amivel nagyon hosszú idő – sokszor napok – alatt lehetett csak feltölteni az akkumulátort. Ennek oka, hogy a széles körben használt napelemek hatásfoka nagyon alacsony. Ez persze nem jelentene gondot akkor, ha egyszerűen megnövelhetnénk a napelem felületét és máris rendelkezésre állna a kívánt teljesítmény. Azonban ezt egy hordozható eszköznél nem tudjuk megtenni, itt az adott felület méretéhez igazodó napelemet lehet csak használni.

Ezt a problémát az új generációs, nagy hatásfokú – „high efficiency” – napelemek oldották meg. Az új technológiát az amerikai SunPower cég dolgozta ki. Sikerült olyan napelemcellákat előállítaniuk, amelyek hatásfoka csaknem másfélszerese a hagyományos napelemekének, így ugyanakkora felületen közel 50 százalékkal több elektromos energiát tudnak termelni. Az új napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához. Ezek már egy zsebben elférő mobil töltő méretében is képesek az USB adapterekével összemérhető töltőáramot biztosítani. A nagy hatásfokú napelemek felhasználásával, olyan mobil töltőket lehet előállítani, amelyeken már nemcsak díszítésként van napelem, hanem használhatók is, amikor kirándulunk, utazunk vagy éppen horgászunk.

Az új generációs, a korábbiaknál sokkal nagyobb használati értékkel bíró napelemes töltők már megjelentek a piacon is. Nálunk a ViatorPower márkanéven forgalmazott napelemes mobil töltőkbe építenek be nagy hatásfokú napelemeket.

A kínálatban négyféle kialakítású modell található.

1. A kecses, női változat

A Viator Slim 2000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, amelyet USB-ről, vagy saját napeleme segítségével lehet feltölteni. Kis mérete ellenére komoly erő lapul benne: több mint 1 Watt teljesítményű napeleme képes néhány óra alatt egy okostelefon működéséhez elegendő energia összegyűjtésére.

2. Az elegáns változat

A Viator Solaris UV-álló, fekete, minőségi műanyagból készült háza egy nagyteljesítményű napelemes töltőt rejt. A 4000 mAh-ás Lithium-polymer akkumulátort a beépített USB kábellel USB-ről 4-8 óra alatt, a 1,5 Wattos, nagy hatásfokú (high efficiency) napelem segítségével pedig 15-17 óra alatt tudja teljesen feltölteni. A töltöttség pillanatnyi állapotát 4 LED kijelző mutatja. A kisméretű és mindössze 120 gramm tömegű töltő könnyen hordozható, akár zsebben is elfér. A készülékházon kialakított akasztófül segítségével pedig fel is akasztható bárhová.

3. A víz- és ütésálló, mégis vékony és könnyű túraváltozat

A Viator Explorer olyan napelemes USB-töltő, amelynek felülete kisebb, mint egy A5-ös papírlap és 3,3 Wattos napeleme már 7-9 óra alatt fel tudja tölteni a 3000 mAh-ás akkumulátort. Ennyi energia már nem csak egy iPhone, vagy más okostelefon egész napi működéséhez elég, de akár egy tablet jó néhány órányi intenzív használatát is lehetővé teszi – akár a strandon, kempingben, vagy kerékpározás közben is.

4. A kompromisszumot nem ismerő, profi mobilhasználóknak tervezett változat

A Viator Pro, amely nagy energia-igényű berendezések (tabletek, játékkonzolok) kiszolgálására is alkalmas. Egyszerre akár három mobil eszközt is lehet vele tölteni. Így akár családi töltőnek, vagy többféle készülék ( telefon + tablet + GPS) egyidejű energiaellátása is megoldható vele. Rendelkezik egy 2,1 amper töltőáramú kimenettel is, ami lehetővé teszi a kiválasztott készülék extra gyors töltését is. Nagyteljesítményű, közel 3,5 Wattos napeleme 10-12 óra alatt képes feltölteni egy kiemelkedően nagy kapacitású (6000 mAh) akkumulátort is. A robosztus, gumírozott, (mérsékelten) víz- és ütésálló készülékháznak köszönhetően extrém körülmények között is jól használható. Kisméretű, alig 20 dekagramm, ezért nem nagy teher.

 Previous A vércsoport befolyásolja, hogy kiújul-e a prosztatarák?
Next Napenergiás technológia az internetezéshez

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =