Feltalálók Napja november 9-én, de hol és miért?


Feltalálók Napja november 9 - A Feltalálók Napján azokat ünnepeljük, azokra emlékezünk, akik találmányaikkal fejlesztéseikkel megkönnyítik mindennapjainkat.
Olvasási idő: 2 perc

A Feltalálók Napján azokat ünnepeljük, azokra emlékezünk, akik találmányaikkal fejlesztéseikkel megkönnyítik mindennapjainkat.

Gondoljunk csak bele, hol lennék ma például áram, internet, telefon vagy akárcsak golyóstoll nélkül? A sort a végtelenségig lehetne folyatni, de minden egyes találmányért hálásak lehetünk valakinek, valakiknek, akiknek a neveit, ha tudjuk, nem felejthetjük.

A feltalálok napja nem egy egységes ünnep, nem emlékeznek meg róla világszerte. Valamint, ahol figyelmet szentelnek neki azokban az országokban is más-más időpontokban teszik ezt.

A feltalálók napja eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból ered,

ahol 1983-ban Ronald Reagan elnök törvénybe iktatta. Február 11-én tartják Thomas Alva Edison születése napján, akinek leghíresebb találmánya a szénszálas izzólámpa volt.

November 9-én a német ajkú államokban, így természetesen Németországban, Ausztriában, továbbá Svájcban ünnepelnek.

Ezért ezen a napon a tudományos intézményekben előadásokat, konferenciákat, számos iskolában pedig megemlékezéseket tartanak, valamint egyre több, fejlesztéssel foglalkozó vállalat is csatlakozik a kezdeményezéshez.

A német nyelvű településeken ezen a napon Hedy Lamarr hollywoodi színésznőről emlékeznek meg, aki 1914-ben született Bécsben. Kalandos élete már önmagában is több filmest megihletett (magyar mozikban A bombázó: Hedy Lamarr története c. filmet láthattuk például). 1937-ben elhagyta náci férjét majd először Párizsba, onnan Londonba menekült, ahol felfedezték színészi tehetségét. Később a szigetországot elhagyva az USA-ba költözött. Floridában hunyt el 2000-ben.

Hedy azonban nem csak befutott színésznő volt. Jártas volt a fizikában és a fegyverek területén is. 1942-ben George Antheil zeneszerzővel közösen fejlesztette ki azt az eszközt, amely lehetővé tette az egyidejű frekvenciaváltást. Ezt elsősorban a torpedók rádiós-távezérlő egységének egy újabb, nehezen megzavarható változataként fejlesztették ki. Ötletüket 1942-ben Titkos Kommunikációs Rendszerként szabadalmaztatták és átadták a Szövetségeseknek. Az amerikai haditengerészet azonban először csak 1962-ben használta a kubai, tengeri blokád ellen.

Lamarr találmányát valójában a mai kommunikációs rendszerek kidolgozása során használták fel igazán, mint például a Bluetooth-kapcsolatok és a mobil kommunikációs technológia (GSM technológia) kidolgozásánál, amelyek az egyidejű frekvenciaváltáson alapszanak.

A feltalálók napjához való csatlakozást a német nyelvű területeken Gerhard Muthenthaler, berlini vállalkozó kezdeményezte azért, hogy ösztönözze az embereket saját ötleteik, találmányaik kigondolására és megvalósítására, valamint azért, hogy minél többen emlékezzenek azokra a géniuszokra, akinek a találmányait ma is használjuk. Továbbá, e nap célja az is, hogy felhívja a figyelmet a fiatal feltalálók és kutatók támogatására.

Argentínában 1986 óta tartják számon ezt az eseményt. Minden év szeptember 29-én rendezik meg, Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának születésére emlékezve. Bár Bíró magyar származású volt 1940 körül Buenos Aires-be települt, így Argentína is saját feltalálójának tartja.

Thaiföld 1993-ban csatlakozott ehhez a naphoz, ahol minden év február 2-án tartják. Bhumibol Adulyadej miatt, aki bejegyeztette az alacsony sebességű felületi szellőztetőt.

Moldovában 1995-től június 23-án tartják a napot, csatlakozva ezzel a nemzetközi kezdeményezéshez.

Magyarországon viszonylag későn kezdődött a megemlékezés

és csak 2008 óta tartják számon a feltalálók napját, melyet Magyar Feltalálók Napja néven minden év június 13-án rendeznek meg. Erről részletesen már korábbi cikkünkben írtunk. Mi Szent-Györgyi Albert emlékére választottuk ezt a napot.

Összességében elmondható, hogy ezt a napot nemzetközi szinten sem csak egyedül azért hozták létre, hogy tisztelettel visszagondoljunk azokra a nagyszerű elmékre, akik nélkül ma teljesen más lenne az életünk, hanem azért is, hogy ezektől a kutatóktól, feltalálóktól tanuljon a jövő nemzedéke. Vegyen példát elszántságukról, kitartásukról és inspirálódjon! Hogy a mostani fiatalok is akarjanak létrehozni, valami újat, egyedit. Amellyel azon kívül, hogy halhatatlanokká válnak az utókor számára egy olyan dolgot hagynak hátra, amivel megkönnyíthetik az életet, jobbá tehetik a világot.

A Nemzetközi Feltalálók Napjának célja, hogy felébressze az emberben rejlő zsenit és minél többünket biztasson arra, hogy merjünk nagyot álmodni. Hiszen mindenkiben megbújhat a feltaláló, csak bátorság kell ahhoz, hogy kibontakozzon!

 Previous Képalkotó polarimetria
Next Laboratóriumban előállított gyémántok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − tizennégy =