Nobel-díjasok lehetnek a magyar fizikusok


Nobel-díjasok lehetnek a magyar fizikusok
Olvasási idő: 2 perc

A magfizikai laboratóriumban zajlik az élet.

Misztikusan hangzik, hogy magyar fizikusok megtalálhatták az ötödik erőt. Ha ez igaz, akkor a felfedezés akár Nobel-díjat is érhet. De ez a mondat csak a sajtó sajátja, mert a tudományos élet és a fizikusok nem dobálóznak könnyen ilyen kifejezésekkel. Krasznahorkay Attila 2016-ban már kimutatta annak a részecskének a létezését, ami a sötét anyagok és a hozzájuk kapcsolódó energia működését határozza meg. Most újabb méréseket végeztek és eredményeik megerősítették az ötödik erőt.

A világban eddig négy kölcsönhatást ismertek.

A gravitációt, az elektromágnenses, valamint a gyenge és az erős kölcsönhatást. Ezek tartják egyben az atomokat és az elemi részecskéket. Az ötödik erő létezését – amit Krasznahorkay és csapata felfedezett – eddig még nem ismerték el. De talán most, amikor a magyar fizikusok legfrissebb mérései – amit egy új részecskegyorsító segítségével végeztek – azt mutatják, hogy valóban egy új erőt, és ezzel egy új kölcsönhatást fedeztek fel. Ez felelős a sötét anyag és sötét energia működéséért is.

Az eddig ismert erők és kölcsönhatások ugyanis a sötét anyag esetében nem működnek. Az újonnan felfedezett részecske 18-szor nehezebb az elektronnál. Fejlesztették az eszközöket, és az évek során többször is megismételték a méréseket. 2015-ben új spektrométert építettek, új eszközöket kaptak, ezekkel 2016-ban már eljutottak az új részecskéhez. Az eredményeiket azóta sokan próbálták cáfolni, de idén olyan mérési eredményeket publikáltak, amelyeket már nem valószínű, hogy bárki megpróbál cáfolni. Merthogy bebizonyosodott, hogy a 17 megaelektrovoltos hevítésnél bizony nagyon nagy valószínűséggel egy új részecske látható.

A korábbi eredményeket reprodukálták hélium-4 atommagot hoztak létre, amelynek eredményeként nagyobb energiájú részecskék szabadultak fel belőle, mint korábban a berillium-8-ból. A kiszabaduló részecske nagyobb sebességgel mozog, kisebb szögben lép ki a gyorsan mozgó X17 részecskéből. Míg a berilliumnál 140 fokos szögben érkeztek az elektron-pozitron párok a detektorba, a héliumnál 115 fokos volt a becsapódás relatív szöge. Így sikerült többször is megismételni ugyanazt a mérést, és bebizonyosodott, hogy ugyanarról a részecskéről volt szó mindvégig.

Az új részecske pedig úgy látszik, hogy egy új bozon, amivel új kölcsönhatás is jár.

Ez lehet az ötödik erő. De egyelőre még nem épültek meg azok a berendezések, amelyekkel 100 százalékig bizonyítható lenne a részecske létezése. De a mérési hiba esélye már most minimális. Viszont jelenleg a legfontosabb cselekvés az, ha megvárják, hogy más csoportok megerősítsék a bejelentett felfedezést.Previous Hódoltságkori rézedények kerültek elő
Next Előkerült egy 1600 éves római kori lelet két hiányzó darabja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 5 =