A jövő futára a FedEx önjáró kézbesítő robotja


A FedEx SameDay elnevezésű robotja megoldást jelent az online rendelt termékek aznapi házhoz szállítására.
Olvasási idő: 2 perc

A FedEx SameDay elnevezésű robotja megoldást jelent az online rendelt termékek aznapi házhoz szállítására.

A FedEx Corp. a fogyasztók rendkívül gyors ütemben változó igényeinek kielégítése érdekében újabb, csúcstechnológiát képviselő megoldást fejlesztett ki. A SameDay Bot elnevezésű, önjáró csomagkiszállító robotot kifejezetten arra a célra tervezték, hogy segítségével a kiskereskedők a rendelés napján házhoz szállíthassák a rendelt árut ügyfeleiknek.

A robot segítségével a kiskereskedők felvehetik a rendeléseket a környékükön lakó vagy dolgozó vásárlóiktól. Így még aznap eljuttathatják a rendelt árukat az ügyfelek lakására, munkahelyére. A FedEx több vállalattal (ideértve az AutoZone-t, a Lowe’s-t, a Pizza Hutot, a Targetet, a Walgreens-t és a Walmartot) is együttműködik a kiskereskedők önjáró robotokkal kielégíthető kiszállítási igényeinek felmérése céljából. A kereskedők ügyfeleinek átlagosan több mint 60 százaléka az üzlet mintegy 5 kilométeres körzetében lakik. Azaz minden bizonnyal ígéretes lehetőségek rejlenek az igény szerinti, hipergyors helyi árukiszállításban.

A robot mérföldkőnek számít

azon az úton, amely olyan biztonságos és környezetbarát megoldást igyekszik találni az online kereskedelem folyamatos bővülése nyomán felmerülő aznapi, helyi házhoz szállítási igények kielégítésére, amely leegyszerűsíti a bonyolult kézbesítési folyamatokat és ugyanakkor költséghatékony is.

A robot fejlesztési munkálatai során a FedEx együttműködött a DEKA Development & Research Corp.-nel és annak alapítójával, Dean Kamen feltalálóval, akinek nevéhez több olyan, a mindennapi életet nagyban megváltoztató, áttörést képviselő találmány fűzödik mint a speciális kerekesszék, az iBot™ Personal Mobility Device és a Segway®.

A bot olyan különleges képességekkel rendelkezik, melyeknek köszönhetően kiemelkedik a többi önjáró jármű közül. Alapjaként az FDA (az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete) által jóváhagyott, a mozgáskorlátozottak számára tervezett modern mozgássegítő eszköz, az iBot motorját használták fel. Ez már több mint 10 millió órányi valós életben történt használat során tökéletesen megbízhatónak bizonyult. Ezt egy további applikációval építették egybe, melynek eredményeként a remények szerint az iBot még inkább megfelel majd azok igényeinek, akiknek szükségük van rá a helyváltoztatáshoz.

Különleges kialakításának köszönhetően

a FedEx bot képes mind a járdán, mind az út mentén haladni, és biztonsággal eljuttatni a kisebb küldeményeket az ügyfelek lakására és munkahelyére. A botban helyet kapott egy, az iBotban is alkalmazott, a gyalogosok védelmét szolgáló biztonsági eszköz. Továbbá csúcstechnológiát képviselő újítások, mint például a LiDAR (lézer alapú távérzékelés) és több kamera, amelyek használatával a nulla károsanyag-kibocsátású, akkumulátorral működő bot tökéletesen fel tudja mérni a környezetét.

Ezeken a funkciókon felül gépi tanulási algoritmusokkal is rendelkezik. Ezek segítik az akadályok észlelésében és elkerülésében, a biztonságos útvonal megtervezésében, valamint a közlekedési szabályok és biztonsági előírások betartásában. A saját fejlesztésű technológiai megoldásoknak köszönhetően a bot rendkívül ügyesen mozog. Földutakon is képes haladni, és nem jelent számára akadályt a járdaszegély. Sőt még a lépcsők sem, azaz gyakorlatilag a címzett kezébe tudja adni a küldeményt.

A tesztelésére idén nyáron kerül sor a cég székhelye szerinti, e célra kiválasztott ellátási területein. Ideértve a Tenessee állambeli Memphis városát, amennyiben a város vezetőségétől megkapja a szükséges jóváhagyásokat. A tesztelés első fázisában a bot a FedEx Office egyes telephelyei közt fog csomagokat szállítani. A FedEx Office szolgáltatásai közé tartozik a 32 piacon, 1900 városban igénybe vehető SameDay City (aznapi házhoz szállítás) szolgáltatás. Ezt a cég FedEx felirattal ellátott járműveivel, egyenruhás FedEx alkalmazottak végeznek. A FedEx botot a tervek szerint a FedEx SameDay City szolgáltatás kiegészítéseként használják majd.Previous Atomki szeminárium – A kormeghatározás kőbaltája
Next Ady Endre-kvíz! 100 éve hunyt el a költőzseni!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − kettő =