Biológia által inspirált mikrorobotok


Biológia által inspirált mikrorobotok - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A mikrorobotok, robotpókok és robotméhek úgy hangzanak mint a tudományos fikciók, de a Manchester Egyetem kutatói már dolgoznak ilyen projekteken.

Dr. Mostafa Nabawy a Manchester Egyetem kutatója a Manchester Industry 4.0 csúcstalálkozón már arról számolt be, hogy a mikrorobotok lehetnek a robotika forradalma, amely a gyártástechnológia következő generációját vezeti be.

A robotikus pók kutatása során egy bizonyos fajta ugráló pókot (Phidippus regius) vizsgáltak és részletesen rögzítették a pók minden mozgását (különböző távolságokat és magasságokat ugrását dokumentálva) A rendkívül részletes, nagy felbontású kamerákon keresztül rögzített képek lassíthatóak és a tudós fejekben már megjelent a gondolat arra, hogy ha a csökkenő méhpopuláció jelenlegi tendenciája folytatódik, akkor robotméhek veszik át a beporzást.
 
A kiterjedt adatkészletekkel már megkezdték a prototípus-robotok kifejlesztését, amelyek utánozhatják ezeket a biomechanikai mozgásokat, és több centimétert is ugorhatnak. Pontosan ez az oka, hogy a pókokat vizsgálták. Az emberektől eltérően, ezek a pókok akár hatszor távolabbra is el tudnak ugrani, mint a saját testhosszuk.

Dr. Nabawy azt mondja, hogy ha sikerül tökéletesítenünk a robotpókok ugrásának módját, számos különböző célra használhatják az így megszerzett tudást. A kutatás és háttere az aerodinamikai teljesítmények javításában, a repülőgépek tervezésében és a mérnöki rendszerek modellezésében is hasznos. Ám ebben a kutatásban méheket modelleznek. A végső cél természetesen egy robotméh létrehozása, amely önállóan, kíséret nélkül tud repülni, és nagyon hosszú utat tehet meg.Previous Mi így emlékezünk Stephen Hawkingra
Next A lekopogás babonája

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 11 =