A préripockok megvigasztalják egymást


A préripockok megvigasztalják egymást
Olvasási idő: < 1 perc

A préripockok megvigasztalják egymást a bajban ugyanúgy, ahogy a csimpánzok vagy az emberek teszik.

A préripockok megvigasztalják egymástElső ízben figyelték meg kutatók a rágcsálóknál az empátiát és a vigasztaló magatartást – számolt be róla a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. Az Emory Egyetem Yerkes nemzeti parki főemlőskutató központjának tudósai felfedezték, hogy a viselkedéstudományi laborok egyik gyakori állata, a Microtus ochrogaster, vagy ismertebb nevén a préripocok empátián alapuló, vigasztaló választ ad, amikor társaik valamilyen stresszt élnek át a jelenlétükben. Kutatásukat a Science tudományos lap ismertette.

Nagy jelentőséget ad az eredményeknek, hogy a fentiek ismeretében segíthetnek megérteni és kezelni azokat a pszichiátriai zavarokat (autizmus spektrumzavar és a skizofrénia), amelyek mások érzéseinek felismerésével és az ezekre adott válaszokkal kapcsolatosak. A tanulmány két szerzője, Larry Young és James Burkett bizonyította, hogy a préripocok agyának egy bizonyos helyén, pontosan ott, ahol az emberi agy hasonló területe is elhelyezkedik, az emberek közötti kötődés kialakulásában szerepet játszó oxitocin, azaz szeretethormon választódik ki, mely a vigasztaló magatartással kapcsolatos.

A préripockok egyébként is arról híresek, hogy életük végéig tartó monogám párkapcsolatban élnek és a szülőpár az utódok gondozásának feladatait is megosztja. A vigasztalás a feszült egyedre irányuló nyugtató viselkedés, de míg a főemlősök öleléssel és csókkal nyugtatják, addig a pockok inkább vakargatják egymást.Previous Dühkitörés agysérülés miatt - VIII. Henrik angol király
Next Nanoműholdak az űrkutatásban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =