A Föld tényleg lapos?


A Föld tényleg lapos?
Olvasási idő: 8 perc

Nem, még elődeink sem hittek kétszáz évvel ezelőttig nagy magabiztossággal a lapos Föld valóságában.

Sőt, még az archaikus korok átlagembere is meglepődne azon, ami a 2010-es évek óta tartja magát a közhiedelemben! Vajon tudta-e a kedves Olvasó, hogy a Gyűrűk ura világa kezdetben lapos volt, amit később az isten, Eru változtatott gömbbé az alacsonyabb rendű istenségek kedvéért? Az viszont sokak számára ismert, hogy az egyházak sokáig tagadták a heliocentrikus világképet és igen, sok archaikus népi monda és mitológia feltételezte a lapos Földet, mint a hétköznap valóságát. Minden bizonnyal erre saját (korlátolt) megfigyeléseik indították őket. Manapság a hit lényege nem a bolygónk geometriájának megállapítása, hanem az ennél is nagyobb összeesküvés leleplezése!

Hosszú a névsora azoknak a tudósoknak, akik saját matematikai vagy empirikus módszereikkel nemcsak cáfolták a Föld laposságát, de ki is számolták – mai mércével is elképesztő pontossággal – a kerületet; naptárakat készítettek; csillagképekből tájékozódtak és hajóra szállva föl is térképezték a terra incognitákat. Úgy látszik erőfeszítéseik hiábavalóak voltak! Vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem voltak túlságosan meggyőzőek a modern emberek egy csoportja számára. A miértre sokféle válasz van, ugyanakkor mindegyik közös gyökere a mélyben megbúvó konspiráció.

Mikor kezdődött és miért?

1849-ben, Samuel Rowbotham feltaláló és vallási vezető 16 oldalas pamfletet adott ki saját költségén (tév)eszméiről. Szerinte a világunk egy úgynevezett életöbölben létezik; a Nap és a Hold váltakozó magasságokban, ellipszis pályán kering felette, ami okozója éjjelnek és nappalnak, télnek és nyárnak. Az Antarktisz jégsivataga pedig egy 45,72 méter magas fal, ami körbeöleli a Földet, mint természetes határ. Bár arra, hogy a hajók miért úgy tűnnek el a horizonton ahogy általában teszik, egész életében nem tudott válaszolni. De ez nem tántorította el attól, hogy ,,felismeréséből” könyvet írjon. A mai kor összeesküvéselmélet-hívői is az ő téziseiből indulnak ki.

A lapos Föld, ahogyan mindenkinek eszébe jut. Forrás: NPR
A lapos Föld, ahogyan mindenkinek eszébe jut. Forrás: NPR

Rowbotham 1884-es halála nem okozott megtorpanást mozgalmának életében, mindig átvették tőle, illetve egymástól a stafétát azok, akik elegendő affinitást éreztek, hogy bebizonyítsák igazukat vagy egyszerűen csak pénzt akartak kicsalni szerencsétlenek tömegeiből. Mivel az alapító szerencsés csillagzat alatt született, az Egyesült Államokban, szervezetével nem foglalkoztak a hatóságok, leszámítva néhány csalásos ügyletet. Vallásként könyvelték el, ami a szabadság földjén annyit tesz: jogod van hinni bármiben, amíg azt szabadon választod.

Ha a lapos Földesek bárhol máshol alakultak volna meg az akkori viszonyok között, valószínűleg betiltották volna őket.

Igaz, ebben az esetben talán sokakat vonzott volna pusztán az illegalitás misztikus egzotikuma. Ugyanakkor az is valószínű, hogy a csoport nagyon hamar a politikai ellenállásra szűkült volna, nem pedig pusztán a tanok terjesztésére. Még így is, a mozgalom generációról generációra más és más neveken futott. Hivatalos keretet csak az 1956-os alapítású Lapos Föld Társaság adott a mozgalom számára, amit az angol Samuel Shenton alapított. Viszonylag nagy ismertségre tettek szert – főleg szerény személye – a hidegháborús űrversenyben. Korának celebritásává vált azért, mert a szovjet és amerikai eredmények ellenére is kitartóan próbálta cáfolni a hivatalos tudományos tényeket Igaz, főleg gyerekekkel bocsátkozott vitába. Mindezek ellenére tagja lehetett a Királyi Asztronómiai és Földrajzi Társaságoknak is, ami Magyarországon a Tudományos Akadémia tagságának felelne meg.

Shenton halála után, 1971-től kezdve a társaság gyors hanyatlásnak indult és belecsúszott a keresztény vallási fundamentalizmus mocsarába. Az utána következő generációs vezetők és rétorok buzgalma a hit és a Biblia állításainak védelmére szűkült. A Shenton alatt még létező tudományos viták és diskurzusok eltűntek. Ez a fajta fundamentalista beállítottság az, amely ma is jellemzi az elméletben hívőket. Már akik valamilyen okból tényleg Jehova hívását vélik látni a küldetésben, nem pedig zöld Mammonét.

A lassú leszálló periódust 2004-ben törte meg a névrokon Daniel Shenton. Internetes köröket és csoportokat szervezett, új életet lehelve a közösségbe!

Majd bekövetkezett az, amiben előbb-utóbb minden vallási mozgalom osztozik: 2013-ban egy maréknyi ember kiszakadt a Lapos Föld Társaságból és új mozgalmat alapított. Ez lett a híres-hírhedt FECORE non-profit szervezet. Okos marketingjükkel hamar a figyelem középpontjába kerültek. Eseményeket, találkozókat szerveztek a létező legnagyobb média visszhanggal, miközben üldözöttségük hangsúlyozásával próbáltak hatni az átlagemberek érzelmeire.

A FECORE a mai napig lelkesen gyűjti az adományokat, hogy úgynevezett kísérleteket végezhessenek, amelyek majd megdöntik a gömbölyű világképet, leleplezve a háttérhatalmat, amely minden rossznak a forrása, mi másért, mint a pénzért. Szomorú, de nem lenne teljes a leírás, ha nem említenénk meg a magyar vonatkozást. A különféle neveken futó Magyar Lapos Föld Társaság vezetője, a hűthető-fűthető motoros ruha feltalálója, Székely Sándor is a FECORE vezetőségében foglal helyet. A 24.hu információja szerint  2020 nyarán elítélték elsőfokon, illegális marihuána birtoklásért, termesztésért és áramlopásért. Mindezekért a bíró hat év fegyházat és nyolc év közügyektől való eltiltást ítélt. Az ítélet tavaly még nem volt jogerős, ezért a védelem fellebbezett.

A büntetés jogerőre emelkedés esetén is jelentősen rövidülhet, ugyanis Székelynek nincs más egyéb vétke és valószínűleg az áramlopás esetében fel fogják menteni. Tovább az előzetesben eltöltött időt is beleszámítanák, illetve jó magaviseletért Székely előbb szabadulhatna. Bár ki kell fizetnie értelemszerűen a perköltségeket. Természetesen az eset nem minősíti Székely lapos Földes beállítottságát és nem jelenti azt, hogy a szubkultúra tagjai bűnözők lennének. Mindenesetre a FECORE vezető utolsó posztja a Facebookon 2021. április 11-ei. Az ellene folyó bírósági tárgyalásról nem osztott meg információkat a közösségi oldalon, ha pedig börtönben lenne, akkor nem posztolhatna (hacsak más nem teszi helyette)

Székely szervezete sohasem volt több mint egy Facebook csoport, amit viszont fél tucat igaz hívő, valamint több száz katasztrófaturista követett.

Utóbbiaknak 5000 feletti ragot számláló saját szatíracsoportjuk is van, amit érdekes lehet követni. Itt a hétköznapi szórakozáson kívül, folyamatosan reagálnak kompetens és tanult emberek a lapos Földesek téziseire. A legtöbbször előforduló elem, a híres-hírhedt Balaton-mérés. 2018-ban a lapos Földesek lézeres mérést végeztek a Balaton vízfelszínén, hogy a valóságban is teszteljék a bolygó gömbölyűségét. Az attrakció felkeltette a média érdeklődését és Székely néhány hónapig gyakori vendég volt a kereskedelmi televíziók reggeli műsoraiban.

A magyar Facebook egyébként is a hülyeségek tengerévé tud válni, így nem csoda, ha van lapos Föld témában néhány pro és kontra csoport. A legtöbb tagja a már említett szatíracsoportnak van. De van 8 tagot számláló szatíracsoport szatírája csoport is, mint a „tagadók tagadója”, illetve egy egyetlen taggal rendelkező is, mely szerint a Föld koronavírus alakú. De megjelentek csekély számban a lapos Mars hívők is J, aki „azt szeretnék, ha a sötétséget ők terjeszthetnénk először és nem a kommunisták”. Valószínűleg a pálmát a Balaton-tagadók facebook csoportja viszi, azonban ők célzottan humorizálnak és absztrakt módon figuráznak ki sok furcsaságot világunkban.

Megjelenései a természettudományosság látszatát kölcsönözték neki, mivel gyakran vitázott a műsorokba meghívott csillagászokkal és fizikusokkal. Megszólalásaiban rendre visszaköszönnek a rowbothami tételek, ugyan kissé feljavítva és a modern korhoz igazítva. De mik is ezek a fizikai paradoxonok, amiken egy légtornász könnyedségével lendülnek át a lapos Földesek, hogy aztán beleragadjanak az összeesküvések mocsarába? Szerencsére a (valódi) tudományos közösségeknek mindkettőre remek válaszai vannak!

Mindenkit hazugságban tart a háttérhatalom, noha az igazságot nyíltan mutatja az Egyesült Nemzetek emblémája.

Az ENSZ átveri a világot? Forrás: news.com.au
Az ENSZ átveri a világot? Forrás: news.com.au

A lapos Föld teoretikusai szerint a bolygó lapos. Természetesen sokkal kisebb, mint azt a hivatalos modell állítja. Ráadásul a Nap és a Hold – amelyek szintén korong alakúak – a felszín felett pár kilométeres magasságban keringenek. A Coriolis-erő koholmány a gravitációval egyetemben, a horizont pedig teljesen egyenes, bárhonnan is fényképezzük. A világűr, mint olyan, nem létezik és a csillagok sem azok, amiknek a csillagászok állítják.

Természetesen a lapos Földeseknek behatároltak a lehetőségei, hiszen – vélekedésük szerint – egy adott ponton túl, az empirikus kísérleteik és megfigyeléseik határokba ütköznek. Például az Antarktisz körbesétálása nem lehetséges, mert azt felfegyverzett katonák őrzik. A GPS-rendszer, a műholdak félretájékoztatnak, adataikat földi sugárzású radarokból nyerik. Csillagok és a belőlük álló csillagképek pedig egyszerű hologramok. A hajók pedig a fénytörés miatt tűnnek el a horizonton, de csak látszólag. Egy komolyabb objektívvel bíró kamerával bármikor ,,visszazoomolhatóak”.

Nos, ha nem létezne gravitáció, eltűnne az a kölcsönhatás, amely a bolygón lévő testeket a Föld közepe felé vonzza.

A lapos Földesek válasza, hogy a testek egyszerűen csak sűrűségük alapján rendeződnek a világban, ezért esik gyorsabban a vasgolyó lefelé, mint a tollpihe. Az viszont már kevésbé világos, hogy a sűrűség-központú elméletben mi is az a ,,lent,, és ,,fent”. Ezeknek csak a gravitációs mezőben van értelmük. Ha gravitáció mégis volna a korongon, akkor minden ember nemes egyszerűséggel az északi pólus felé dőlne és képtelenek lennénk egyenesen állni. A folyók és tengerek északra tolulnának, míg a növényzet körkörösen befelé nőne.

Az égitestek pályája. Forrás: 3D Warehouse
Az égitestek pályája. Forrás: 3D Warehouse

A korongot nem védené a mágneses mező a káros kozmikus-sugárzástól és a Naptól sem. A bolygó forgásának megszűnése miatt az atmoszférának is búcsút mondhatnánk. A levegő elszökne és minden élőlény megfulladna. Minden ember azon versenyezhetne, hogy a sugárzás, a meteorok vagy a légszomj okozza-e a vesztét. Egyedül a csillagképek változását nem lenne fair citálni, hiszen az vagy vetített, vagy metafizikai eredetű.

A kilátás azonban kétségkívül fantasztikus lenne: jóval tovább ellátnánk, mint 4 kilométer. Sőt, a lemezek mozgásának leállása miatt nem kéne többet tartanunk a földrengésektől vagy a vulkanizmusoktól. Ebben a világban valószínűleg a domborzat megléte nagyobb rejtély lenne, mint az, hogyan építették fel a piramisokat. Rossz lenne ugyanakkor az éghajlat egyformasága és az ebből eredő biodiverzitás eltűnése. Nem lenne egyértelműen nappal vagy éjszaka: a világ egyik szélén örökös napkelte, másikon örökös napnyugta lenne.

A nagy földi légkörzés és Coriolis-erő hiányában a felhők nem szállítanák a csapadékot a belső területek felé. Ezért a szárazföldek menthetetlenül elsivatagosodnának!

A hívők válaszai – talán nem meglepő módon – olyanok, mint általában a hívők válaszai. A lapos Föld, mint kiindulási pont: vitathatatlan! Elhanyagolható részleteken lehet vitatkozni, ugyanakkor arra is van szakszerű magyarázat, csak kitartóbban kell kutatni. Az elmélet fundamentuma a vízfelszíni görbület hiánya, amit a bolygó lehajlási szögéből származtatnak. Eszerint x méteren x méternek kellene lennie a lehajlásnak, vagyis a kilőtt lézercsík x-szel alacsonyabban ,,érkezne” a mérési pont végén álló személy mérőrúdjára. Mind a magyar, mind az amerikai mérések hibásak.

De mi van azzal, amit minden gömbföldes epekedve vár, hogy megtudhasson?

Őrült Mike Hughes a saját maga által épített rakétában lőtte fel magát, hogy bizonyítsa a Föld valódi alakját. Ejtőernyője nem nyílt ki és szörnyet halt. Ő volt az első és egyetlen, aki ténylegesen tett a hitéért. Forrás: Rolling Stone
Őrült Mike Hughes a saját maga által épített rakétában lőtte fel magát, hogy bizonyítsa a Föld valódi alakját. Ejtőernyője nem nyílt ki és szörnyet halt. Ő volt az első és egyetlen, aki ténylegesen tett a hitéért. Forrás: Rolling Stone

Ez nem más, mint a lapos Föld széle és vastagsága. Ebben már nincs szinkronicitás a lapos Földesek között. Többségük úgy véli, hogy az antarktiszi falon túl, egy végtelen jégmező van, ahogyan a korongnak nincsen alja, hiszen világmindenség hiányában pontosan addig tart, amíg maga a világ. Emiatt senki sem fog leesni a széleken, ahogyan lefúrni is képtelenség. Igazából minden képtelenség, ami könnyedén igazolhatná kinek is van valójában igaza. Ez a pszichológiában a kognitív disszonancia-redukció. Ami szociálpszichológiai elméletként kinyilvánítja, hogy két ellentétes jelentésű állítást, adott személy kényszeresen próbál összhangba hozni. Magyarul mindenre, ami hatásosan támadja a tudatállapotomat és/vagy identitásomat és/vagy eszméimet, választ kell kreálni, különben megdől a hitem, amihez oly sok éven át ragaszkodtam és értelmet adott az életemnek. Ha ez bekövetkezik, félő, hogy elveszítem a mentális egészségemet.

Mindez persze ritka és kirívó eset.

A lapos Földesek egy kis csoportjára lehet igaz. Ugyanakkor csoportszinten, a véleményükhöz makacsul ragaszkodó dogmatikusok egyszerűen nem vesznek tudomást azokról az információkról, amelyek meggyőzhetnék őket. Bár minden lapos Földes bizonygatja, hogy hinne az űrből készült fotóknak, ha lát is ilyet, azt kreálmánynak tartja.

A Max Planck Társaság és a University College of London 734 önkéntesen kísérletezett, akiket két szekcióra bontottak, a releváns eredmény erősítése miatt. Két doboz közül azt kellett kiválasztaniuk, amelyiken szerintük több pötty van. Ám a végleges döntés előtt egy kérdőívet kellett kitölteniük, amiből leszűrték a kutatók, hogy ki mennyire dogmatikus a mindennapi döntéshozatalában, politikai identitásában. Ezután kellett tippelni – annak a lehetősége mellett, hogy a dobozokat még egyszer megtekinthették – a pontos értékről. A dogmatikusok nem éltek a lehetőséggel és nem kívántak élni a plusz információszerzési lehetőséggel, mindegyikük a kezdeti tippjeihez ragaszkodott. A magabiztos résztvevők nem érezték úgy, hogy szükségük lenne további megerősítésekre. A kutatók több mint 80%-os kapcsolatot fedeztek fel a dogmatikusok és az ellenőrző információt elutasító dogmatizmus között.

A fenti szociálpszichológiai állapotok, bizonytalanság esetén nem kritizálnak és nem keresnek alternatív, megbízhatóbb forrásokat!

Mégis pont a lapos Földesek azok, akik szerint a többi emberrel van a baj – akik mind szembe jönnek az autópályán – hiszen nem kérdőjelezik meg a hivatalos álláspontokat és szemrebbenés nélkül osztják a tudósok nézeteit, egyszerű tekintélytiszteletből. A maguk módján ebben akár igazuk is lehetne, csak azt a tényt felejtik el, hogy a Föld gömb léte miatt létezhetnek bizonyos technológiák és technikák, így a gyakorlatban többször is bizonyított megállapításról van szó.

A koronghívők köszönik, maradnak a saját világukban és a nagy sikerű Mátrix-trilógiákból vett metaforákkal kommunikálnak. Metanarratívájuk szerint, minden, ami természettudományos cáfolatát hordozná elméletüknek nem más, mint egy gonosz háttérhatalom műve, aminek egyetlen célja, hogy rabságban tartsa az embereket. Az nem teljesen tiszta, hogy ezt miért a gömbölyű formával érik el a leghatásosabban. Amíg ezt megfejtjük, gyönyörködjünk bolygónkban, abban a formában, ahogyan az valójában van: Geoid Viewer!

 

Források:Previous Mesterséges fa válhat a bútorgyártás jövőjévé
Next Kréta – a tanerők állandó társa és precíziós fegyvere

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =