A Valentin nap legjei


A Valentin nap legjei
Olvasási idő: 4 perc

Ismét elérkezett a Valentin-nap, és megint öregebbek lettünk egy évvel.

Mivel korábban már írtunk erről a jeles napról, ezúttal egy másfajta szemszögből járjuk körbe az eseményt. A Valentin nap gyökerét tekintve egy angolszász ünnep, ami már a világ nagy részét meghódította. Bár mindenhol igyekeznek a nemzeti kultúrkörbe egyedileg beilleszteni ezt az ünnepet, az mindenhol közös, hogy a szerelemről, jobban mondva a szerelmesekről szól.

Természetesen egyre több az olyan hang, ami bírálja a Valentin-napot, annak kereskedelmi jellege miatt Gyakran mi is úgy érezzük, hogy agyon nyom bennünket a ,,kötelező” szerelmi téma, az ajándékozandó virág és bonbon. Nem is beszélve a pontosan erre a pillanatra időzített lánykérések tömegéről.

Éppen emiatt – kissé karikírozva az ünnepet –, egyesek szándékosan túlozva készülnek eme eseményre, vagy annak témájára valamilyen rekorddal, hogy megmutassák, lehet ezt viccesen, illetve menőn is csinálni! Azon túl ugyanis, hogy megdőlhet a hideg-, vagy az egyre inkább fenyegető melegrekord, vagy egy-egy romantikus ponyva eladási rekordja; vannak, akik egyéni kezdeményezéseikkel neveznek be a sikerre.

Az első egy kicsit kakukktojás, de témája alapján teljes mértékben idevehető. Nem másról van szó, mint a világ legrégebbi, írott szerelmes verséről. Az alkotás körülbelül 2050 évvel keletkezett Krisztus előtt, egy mezopotámiai tollából. Vagyis vésőjéből, ugyanis a költemény egy agyagtáblán maradt fenn. Bár a szövegben előfordultak a ma is gyakran használt drágám, gyönyörűm, valamint a szívem legkedvesebbike kifejezések, sikerült a legkevésbé romantikus címet adni neki, vagyis ,,2461”.

A legkorábbi Valentin napi csokoládé, amely kifejezetten erre a napra készült és különleges dobozt is kapott, 1868-ban jelent meg. Az édes ajándék az angliai Richard Cadbury nevéhez fűződik, illetve egy későbbi, szintén erre épített vállalat is. Érdekesség, hogy a csokoládé remek minősége mellett, Cadbury gyakran maga festett a dobozaira, hogy egyedi dizájnjával megnyerje a vásárlóközönség szívét.

A szerelmesek napján sokan lehoznák párjuk kedvéért a csillagokat is!

De, ha az nem megy, természetesen a virág is megteszi. A londoni illetőségű Arena Flowers megcsinálta minden idők legdrágább virágcsokrát. A csokor mérete is impozáns, tekintve, hogy 1000 szál rózsa alkotja. Azonban nem csak a szélessége óriási, de a magassága is: az Andokban termesztett rózsák csaknem másfél méter magasak. Ez mind így együtt 13 000 dollárba kerül. Bár az ár valóban magas, így is sikerült a cégnek rátennie egy lapáttal. A csokor mellé választhatunk iPadet, méreg drága Champagne-t, de akár egy Tesla autót is.

Azért a pénzen kívül a jótékonyság is helyet kap ezen a napon. A Brit Szív Alapítvány, ami a szívvel kapcsolatos problémák megoldására, valamint az informálásra alakult; figyelemfelhívó akciót kezdeményezett 2018-ban. Az aktualitást egy felmérés adta, amely a szívbetegségeket nevezte a szigetország legnagyobb gyilkosának. Ebben az esetben a Valentin nap kétszeresen is szimbolikus. A szív, egyaránt megjelenik, mint a vérpumpa és a szerelem metaforája. A szervezet arra kérte a csatlakozókat, hogy csináljanak egy szívet papírból, amit felajánlanak egy szerettüknek, adakozzanak némi pénzt és elhelyezik a műveket Londonban, egy megadott helyszínen. Ezáltal a 2018-as Valentin napot, 17 939 papírszívből készült lánc köszönthette.

Nincs február 14-e csók nélkül.

Nincs február 14-e csók nélkül.Már sokan próbáltak rekordot felállítani a csókolózás terén. Ezt sikeresen el is érte egy thai pár 2011-ben. Lakkana Tiranarat és férje, 46 óra 24 perc 9 másodperces csókmaratonnal nevezett és nyert is. Ezt próbálja felülmúlni egy csapat lelkes thai pár, akik már pár éve próbálkoznak ezzel. A győztes pár pénzjutalomban részesül. Az esemény poénja, hogy a 2012-es vállalásra benevezett az előző évi csúcstartó házaspár is.

Azok, akik kénytelenek szingliként átvészelni a szerelem napját, ne csüggedjenek. Ma már számtalan randicég ajánlja magát. Köztük van egy régebben modellként dolgozó hölgy saját vállalkozása is, amit már 25 éve építget. Legdrágább csomagjuk, vagyis tagságuk akár 100 000 dollárba is kerülhet. Ez még akkor is drága, ha eláruljuk, hogy a cég a kaliforniai Beverly Hills-ben székel.

Ha nem engedhetjük meg magunknak ezeket az árakat, választhatunk alternatívákat is. Egyre többen tolják el a szerelem fogalmát a Valentin nap központjából és próbálják a szeretetet promotálni helyette. Ebbe illeszkedik az ingyen ölelés egyre több helyen történő megvalósulása. Természetesen nem lennénk emberek, ha nem próbálnánk ebből is rekordot faragni. Pontosan ezt tették a thaiföldi Pattayaban, ahol 26 pár ölelte egymást 26 órán, 26 percen és 26 másodpercen keresztül. A kísérletet természetesen siker koronázta.

De, ha mégis inkább úgy döntenénk, hogy otthon maradunk a párunkkal, esetleg egyedül, adja magát a helyzet a filmnézésre.

Tudvalévő, hogy minden évben kijön egy-egy kasszasiker romantikus mozi. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a mítoszteremtő Drakula-film pontosan Valentin napon jött ki, 1931-ben. Ugyan mi lehetne jobb randifilm, mint egy klasszikus horror?

Valentin napi mészárlás Chicagóban, 1929. február 14-énHa már a horror műfajánál járunk, pontosan erre a napra esett az amerikai – gyakran hazug módon romantizált – gengsztervilág leghírhedtebb leszámolása, a Valentin napi mészárlás Chicagóban, 1929. február 14-én. Ez az esemény lett a szesztilalom és a chicagói alvilági harcok egyik jelképe. Rendőri igazoltatás ürügyén a chicagói 2122 North Clark Street épület garázsában két rendőrruhába öltözött személy hét főt falhoz állított. Velük volt két civil ruhába öltözött személy is. Miközben a falhoz állított személyek a rendőri intézkedést várták géppisztollyal kivégezték őket.

Azért, hogy a végére valami vidámsággal távozhassunk és folytathassuk az ilyenkor esedékes napi programjainkat. Hacsak nem vesszük fel ezt is ezek közé, ami eléggé valószínű. Nem másról van szó, mint a feleségcipelő versenyekről, amiket jellemzően az északi népeknél tartanak. A finnek különösen jók benne, közülük is kiemelendő Taisto Miettinen és Kristiina Haapanen. A Feleség Cipelő Világbajnokságot 1992 óta tartják meg minden évben, ahol a nyertesnek annyi sör a jutalma, ahány kilót nyom az asszony. Taisto és Kristiina a legsikeresebb a sportág történelmében, ugyanis már 6 világbajnokságot megnyertek. Ötöt zsinórban 2009 és 2013 között, az utolsót pedig 2017-ben.

Nem másról van szó, mint a feleségcipelő versenyekről, amiket jellemzően az északi népeknél tartanak.

Bármit is gondoljunk tehát a Valentin napról, egy dolog biztos. Bárki megtalálhatja a megfelelő módot arra, hogy eltöltse, még akkor is, ha kevésbé annyira radikálisan képzeli el megvalósítani az ötleteit, ahogyan a fentiek.

Mindenkinek Boldog Valentin napot kívánunk!

 

 Previous Irodalom és mitológia
Next A lamarckizmus, az evolúciós magyarázat előfutára

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =