Ősi tárnák óriás köre Stonehenge közelében


Ősi tárnák óriás köre Stonehenge közelében
Olvasási idő: < 1 perc

Újkőkori tárnák óriás körét fedezték fel régészek az angliai Stonehenge közelében.

A több mint tíz méternyi átmérőjű, öt méter mély ősi tárnák egy két kilométeres gyűrűt alkotnak az ősi település Durrington Walls közelében, három kilométerre a 4500 éves Stonehenge-től. A mérések szerint a földalatti létesítmények az újkőkorból származnak, több mint 4500 éve vájták ki azokat.

A St Andrews, a Birminghami, a Warwicki, a Glasgow-i és a Walesi Egyetem régészei szerint a húsz vagy még annál is több ősi tárna egyfajta határként szolgálhatott a Stonehenge-et összekötő szent területen.

„Távérzékelők és mintagyűjtés segítségével betekintést kaphatunk a múltba, amely megmutatja, hogy egy még komplexebb társadalom volt itt. A bonyolult alkalmazások azt mutatják, hogy az emberek oly mértékben összhangban voltak a természet történéseivel, amit alig tudunk elképzelni a modern világban” – mondta Richard Bates, a St Andrews Egyetem kutatója.

Kollégája, Tim Kinnaird hangoztatta, hogy az ősi tárnák megvizsgált üledékei „egy korábban ismeretlen természeti információ gazdag és elképesztő archívumát adják”. A leletek tanulmányozása segíti a régészeket abban, „hogy részletesen leírják a Stonehenge vidékét az elmúlt 4000 évben” – tette hozzá. Nick Snashall, az UNESCO világörökség részét képező Stonehenge-ért felelős brit hivatal, a National Trust régésze bámulatba ejtőnek nevezte a felfedezést. „Durrington Walls volt az a hely, ahol az építők éltek és ünnepeltek. Ez a hely fontos a részletes Stonehenge tájkép történetének feltáráshoz – magyarázta.Previous Idén Roska Botond neurobiológus kapja a Körber-díjat
Next Először figyelték meg egy gázóriás magját

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − három =