Hermelin a 2021. év emlőse


Hermelin a 2021. év emlőse
Olvasási idő: < 1 perc

Az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtetésével, illetve a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével létrejött Vadonleső program

a hermelint (Mustela erminea) választotta 2021-ben az év emlősének. 

A Vadonleső program 2009 óta, önkéntesek bevonásával, 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatai gyűjti. Az „év emlőse” kezdeményezést 7 éve indították útjára. A kiválasztott emlősre ilyenkor egy egész éves eseménysorozattal hívják fel a.

A hermelin olyan magányosan élő kisméretű ragadozó, amely a természetben is meglehetősen ritka. Védett állat, eszmei értéke 50 000 forint. Kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív. A rejtőzködés nagymestere. Teste igen karcsú, nyúlánk. Fejének és törzsének hossza élőhelyétől és nemtől függ. Európában kisebbek. A nyári – hátán barna, hasán világos – bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, szokatlan cikk-cakk mintával mozog előre-hátra, közben felágaskodik és figyel. Kitűnően kúszik, és akár széles folyókat is képes átúszni. Bűzmirigyei a borzéhoz hasonlóan kellemetlen, szúrós szagú váladékot termelnek. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik.

Ez az állat kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket. De olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeken is megtalálható. Kölyökkorában fogságba esve a menyéthez hasonlóan az emberhez szelídül. Érdekesség, hogy a hím hermelin jóval nagyobb a nősténynél.

A hermelin nem képes saját odút ásni. Ehelyett elhagyott odúkat talál, vagy vesz bérbe. Nem fél ugyanolyan nagy zsákmányt megtámadni, mint önmaga, de ilyenkor más vadászati ​​stratégiát alkalmaz. A torkuknál fogva megragadja meg őket és halálra vérezteti azokat.

Tavaly a vidra, 2019-ben a hiúz, 2018-ban a földikutya, 2017-ben a Mogyorós pele, 2016-ban a denevér, 2015-ben az ürge, 2014-ben a sün volt az év emlőse.Previous A kacsacsőrű emlős genetikai térképe
Next Cigánycsuk - Az év madara 2021

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =