Allergia vagy COVID-19?


Allergia vagy COVID-19?
Olvasási idő: 2 perc

A tavasz beköszöntével az allergiaszezon is elindult, így egyre többen tapasztalhatnak kellemetlen allergiás tüneteket.

A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől. Az allergia leggyakoribb formája, az allergiás rhinitis (szénanátha), melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben alakul ki túlérzékenységi reakció. A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr, torok- és szemviszketés. A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor/pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése.

Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak allergia-panaszokat, a Magyarországon is sok embert érintő parlagfű pedig augusztusban virágzik. Vannak egész évben panaszokat okozó allergének, melyek közül az egyik leggyakoribb a háziporatka által kiváltott allergiás rhinitis.

A COVID-19 fertőzés szintén a légutakat érinti, azonban kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és a viszketés.

A fertőzés jellegzetesen szag- és ízvesztéssel jár, valamint gyakran kíséri hőemelkedés vagy láz. Így amíg utóbbiakat nem tapasztaljuk, nem kell koronavírus fertőzésre gyanakodnunk – tájékoztatott dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. Hozzátette, előfordulhat, hogy valaki az allergiás rhinitisével egyidőben kapja el a koronavírust. Azonban erre csak akkor érdemes gyanakodni, ha az általános ismert allergiás tüneteinken túl a COVID-19 korábban említett gyakori panaszainak valamelyikét, esetleg többet is tapasztalunk magunkon.

Általánosságban elmondható, hogy ha a nyálkahártyát valami irritálja, ezt a szervezet igyekszik az immunrendszer segítségével eltávolítani. Az ennek kapcsán kialakuló gyulladás gyengíti a nyálkahártya védekezőképességét. Ezért allergiaszezonban mindenféleképpen érdemes az orvos által előírt gyógyszereket alkalmazni. Hiszen ezek az asztmás és allergiás tünetek enyhítésével hozzájárulnak ahhoz is, hogy az immunrendszer ellenálló maradjon az egyéb légúti megbetegedésekkel szemben – mondta dr. Müller Veronika.

Amennyiben az allergia tüneteit érzékeljük magunkon, a vény nélkül kapható allergiakészítményeket érdemes lehet kipróbálni. Ezek hatása néhány napos használatot követően már érezhető, így könnyebben kiszűrhetjük mi magunk is, hogy csupán allergia vagy COVID-19, vagy valamilyen egyéb problémával küszködünk. Ha pedig már ismert allergiánkra szeretnénk vényköteles gyógyszert vásárolni, akkor a háziorvos személyes találkozás nélkül, e-recept formájában is felírhatja nekünk a készítményt, amit ugyanúgy kiválthatunk a gyógyszertárakban.

Azok számára, akik asztmás, esetleg egyéb tüdőgyógyászati betegségekben szenvednek, a Pulmonológiai Klinika honlapján részletes betegtájékoztatók találhatók a járvány idejére.Previous SARS-CoV-2 gyógyszerek és vakcinák
Next Élelmiszerek tisztítása járvány idején

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − egy =