Bevizsgáltathatjuk a csapvíz ólom tartalmát ingyenesen?


Bevizsgáltathatjuk a csapvíz ólom tartalmát ingyenesen? - TUDOMÁNY
Olvasási idő: 2 perc

Nos, valahogy úgy. Merthogy próbálkozni lehet, de van esély rá, hogy nem mindenkit vesznek be a programba.

Az Országos Közegészségügyi Intézetben (OKI) elindult egy komplex népegészségügyi projekt, ennek egyik projektje azt vizsgálja, hogyan jut az ólom az ivóvízzel az emberi szervezetbe.

Most az OKI felhívást tett közzé, ami csak egy kicsit félreérthető, hiszen lehet jelentkezni a vizsgálatokra, de az OKI az előzetes jelentkezés és egyeztetés alapján szakmai szempontból értékeli a vízvizsgálatok szükségességét.

Az ólom egy mérgező nehézfém, melynek egészséget károsító hatása már régóta közismert. Az ivóvíz ólom tartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10μg/l lehet. A csapvizekben jellemző ólomtartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészségügyi problémát, többnyire a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére lehet ártalmas hatással.

Az ólom elsősorban a régi épületekben helyenként még meglevő ólomcsövekből kerülhet az ivóvízbe. Az ólomtartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így például a fémes íz megjelenése sem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére. Abban az esetben is lehet a csapvíz ólom tartalma határérték feletti, ha az ember semmilyen panaszt nem észlel az ivóvízzel kapcsolatban.

A projekten belül az úgynevezett „nyitott laboratórium” keretében az OKI 2020. március 31-ig biztosít a projekt ideje alatt évente 1000 minta erejéig lehetőséget arra, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólom tartalmát. Elsősorban a kockázati csoportba tartozók (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) jelentkezését várják.

Jelentkezni az olom@oki.antsz.hu e-mail címen, vagy postai úton lehet. A levél tárgyában fel kell tüntetni: „jelentkezés a nyitott laboratóriumra”. A jelentkezésnek tartalmaznia kell az alábbi adatokat is:

– Kapcsolattartó neve

– Kapcsolattartás módja: postai cím/e-mail/telefon (legalább az egyiket kérik megadni azért, hogy az OKI kollégája a megadott elérhetőségek valamelyikén kereshesse a jelentkezőt a részletekkel kapcsolatban).

 

Mintavételi csomag és a vízminták beküldése

Amennyiben a megadott e-mail címen jelentkezik a vizsgálatokra, és a szakmai szempontok alapján kiválasztásra kerül, akkor postai úton fog kapni egy mintavételi csomagot, amely 2 mintavételi edényt, egy mintavételi adatlapot, illetve egy mintavételi utasítást tartalmaz, amely alapján Ön el tudja végezni a minták levételét. (A mintavételi csomag átvételére személyesen is van lehetőség az OKI-ban a portán.)

A levett vízmintákat a kitöltött mintavételi adatlappal együtt postai úton vagy személyesen tudja eljuttatni részünkre. Postai úton történő feladás esetén kérik a „EFOP – ólom” feliratot feltüntetni és tudomásul venni, hogy a postai feladás saját költséget jelent. Az eredményeket a jelentkező által választott módon (e-mailben vagy postai úton) küldik meg. Az ingyenes laboratóriumi vizsgálatban résztvevők aktuális számától függően a beküldött vízminták feldolgozási ideje egy héttől 3 hónapig terjedhet. Previous A kiskutyák tanulása
Next Bali kutyái – összehasonlító személyiségkutatás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − négy =