Egymillió hektáros tengeri park Malajziában


Egymillió hektáros tengeri park Malajziában
Olvasási idő: < 1 perc

Több mint egymillió hektáron (1,2 millió) elterülő tengeri park létesült Malajziában annak érdekében, hogy megőrizzék és előmozdítsák a globális tengeri élővilág „lehetőségeit”.

Egymillió hektáros tengeri park MalajziábanA Természetvédelmi Világalap (WWF) tájékoztatása szerint a délkelet-ázsiai ország legnagyobb védett tengeri területének és cápamenedékének számító borneói Tun Mustapha Park (több mint 50 kisebb-nagyobb sziget) hivatalos természetvédelmi oltalmáról nemrégen döntött a maláj kormány. Az új védett terület a helyi civil szervezetek és a kormányzat tizenhároméves kitartó előkészítő munkájának köszönhetően jött létre.

A tengeri park Malajziában, a Csendes-óceán nyugati részén, a Korall-háromszög területén helyezkedik el és több mint egymillió hektárnyi korallzátony, mangrove-erdő, tengerifűmező, aktív halászterület, valamint több mint ötven sziget megóvását szolgálja. Külön kiemelt érdekessége, hogy a halászok továbbra is halászhatnak a kijelölt zónákban, mert a halászterület napi száz tonna halat biztosít a part mentén és a környékbeli szigeteken élő mintegy 80 ezer ember számára. De mivel az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb fenyegetést jelentett erre az egyedülálló ökoszisztémára a túlhalászat, a pusztító hatású halászati technikák és a környezetszennyezés, éppen elegendő jel hívta fel a figyelmet az összefogásra és a fenntartható kezelés szükségességére.

Egymillió hektáros tengeri park Malajziában

A WWF illetékes szervezetének képviselője szerint Délkelet-Ázsia második legnagyobb összefüggő tengervédelmi területének létrehozása komoly mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

 Previous Hogyan hat a kétnyelvűség az agyra?
Next Urán mindenhol

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 2 =