Egészséges a kevés alkoholfogyasztás az agy számára


Egészséges a kevés alkoholfogyasztás az agy számára
Olvasási idő: < 1 perc

Örök vita a bor és az egészség kapcsolata.

A legújabb kutatások szerint egy pár pohár bor valóban segít egy hosszú, eseményekkel teli nap után tisztázni az elmét. De az új tanulmány, több más előny mellett, azt hangoztatja, hogy egy kevés alkoholfogyasztás csökkenti a gyulladást, és segít az agynak a méreganyagok eltávolításában, beleértve az Alzheimer-kórhoz kapcsolódóakat is.

„Közismert, hogy a túlzott mennyiségű etanol hosszan tartó fogyasztása káros hatással van a központi idegrendszerre” – mondta a tanulmány vezető szerzője Maiken Nedergaard, professzor doktor, a Rochester Orvosi Központ (URMC)  igazgatója. De sietve hozzátette, hogy egyelőre csak ebben a tanulmányban foglalkoznak azzal először, hogy az alacsony alkoholfogyasztás potenciálisan előnyös az agy egészségi állapotára nézve, nevezetesen javítja az agy „hulladékainak” eltávolítását.

Nedergaard kutatásainak középpontjában a glikogén rendszer és az agy egyedülálló tisztítási folyamata áll, amelyet először Nedergaard és kollégái írtak le 2012-ben. Ennek lényege, hogy az agy-gerincfolyadék az agyszövetbe pumpálódik, és ott a hulladékot elpusztítja, beleértve a béta-amiloid és a tau fehérjéket, utóbbiak az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak rendellenes fehérjéi. A későbbi kutatások kimutatták, hogy a glikémiás rendszer javul a testmozgással.

alkoholfogyasztás

Az új vizsgálat, amelyet egereken végeztek, mind az akut, mind a krónikus alkohol expozíció hatását vizsgálta. Amikor hosszú ideig tartó nagy mennyiségű alkoholnak kitett állatok agyát tanulmányozták, a kutatók magas szintű molekuláris markert figyeltek meg a gyulladásra, különösen az asztrocitákban lévő sejtekben, amelyek kulcsfontosságúak a glikémiás rendszerben. Emellett azt is észlelték, hogy az állat kognitív képességei és motoros készségei romlottak.

Az alacsony alkoholfogyasztásnak kitett állatok, napi körülbelül két és fél italhoz hasonlóan, kevesebb gyulladást mutattak az agyban, és a glikémiás rendszereik hatékonyabban mozogtak. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az alacsony és közepes mértékű alkoholbevitel kisebb demencia-kockázattal, míg a hosszú évekig tartó súlyos ivás megnövekedett kognitív hanyatlással járhat.Previous A D3-vitamin segíthet meggyógyítani, megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat
Next Számítógéppel azonosítható a dallam az agyban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 10 =