COVID-19 lehetséges vakcina


COVID-19 lehetséges vakcina
Olvasási idő: 2 perc

A Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Iskolájának tudósai április 2-án bejelentettek egy a SARS-CoV-2 – az új COVID-19 járványt okozó – koronavírus elleni potenciális oltást.

Egerekben történő teszteléskor egy ujjhegynyi méretű tapaszon át juttattak be egy vakcinát, amely olyan mennyiségű SARS-CoV-2 ellenanyagot termel, amely feltételezhetően elegendő a vírus semlegesítéséhez. 

Ez az első tanulmány, amelyet más intézményekben dolgozó tudósok vakcinakritikája után publikáltak, és amely a COVID-19 vakcinázott kezelését írja le. A pittsburghi kutatók azért tudtak gyorsan cselekedni, mert már volt alapjuk a korábbi koronavírusos járványok során.   

„Korábbi tapasztalatunk volt a SARS-CoV-ről 2003-ban és a MERS-CoV-ről 2014-ben. Ez a két vírus szorosan kapcsolódik a SARS-CoV-2-höz. Azt mutatták, hogy egy adott fehérje, úgynevezett tüskefehérje, fontos az immunitás indukálásához a vírus ellen. Ezért pontosan tudtuk, hol kell harcolni ezzel az új vírussal” – mondta Andrea Gambotto az Orvostudományi Iskola docense. „Ezért fontos az oltáskutatás finanszírozása. Soha nem tudhatod, honnan fog jönni a következő világjárvány.”

„Az a képesség, hogy gyorsan kifejlesszük ezt az oltást, a kutatás különféle területein szakértelemmel rendelkező tudósok eredményeként jött létre, közös célkitűzéssel” – mondta Dr. Louis Falo az UPMC dermatológiai professzora és elnöke.

Összehasonlítva a kísérleti mRNS-vakcinával, amely éppen belépett a klinikai próbák fázisába, az ebben a cikkben ismertetett oltás – melyet a szerzők PittCoVacc-nek (Pittsburgh Coronavirus Vaccine) hívnak – megalapozottabb megközelítést követ. Laboratóriumi úton előállított vírusfehérje-darabok felhasználásával az immunitás felépítése érdekében. Ugyanígy működnek a jelenlegi influenza elleni eljárások.

A hatékonyság növelése érdekében a kutatók új megközelítést alkalmaztak a gyógyszer hordozóanyagára is, amelyet mikrotűs hálónak hívnak.

Ez a háló egy ujjhegyméretű, 400 apró tűből álló tapasz, amely a tüskefehérje darabokat juttatja a bőrbe, ahol az immunreakció a legerősebb. A tapasz úgy működik, mint egy sebtapasz, majd a tűk, amik teljes egészében cukorból és fehérjedarabokból állnak egyszerűen bejutnak a bőrbe. 

„A tapaszt úgy fejlesztettük ki, hogy az eredeti karcolásos módszert vegye alapul, amelyet a himlő oltóanyag bőrbe juttatására használnak, de ez egy olyan csúcstechnikai változat, amely hatékonyabb és megismételhető mindenegyes beteg esetében” – mondta Falo. Ráadásul szinte fájdalommentes, mert mint egy tépőzáras megoldás.

A rendszer nagy mértékben variálható. A fehérjedarabokat egy „sejtgyár” gyártja – amelyeket úgy terveztek, hogy expresszálják a SARS-CoV-2 tüskefehérjét. A fehérje tisztítása ipari méretekben is elvégezhető. A mikrotűs háló előállítása magában foglalja a fehérje-cukor keverékének centrifuga alkalmazásával történő  formába öntését. Miután elkészítették, az oltás szobahőmérsékleten maradhat, amíg szükség van rá, kiküszöbölve a szállítás vagy tárolás során a hűtés szükségességét. 

Egerekben történő teszteléskor a PittCoVacc vakcina a mikrotűs háló alkalmazásától számított két héten belül SARS-CoV-2 elleni antitestek növekedését generálta. 

Ezeket az állatokat még nem hosszú ideje figyelik meg, de a kutatók rámutattak, hogy azok a egerek, akik MERS-CoV oltást kaptak, elegendő szintű ellenanyagot termeltek legalább egy évig a vírus semlegesítésére. A CoV-2 vakcinázott állatok ugyanezt a tendenciát követik. 

Fontos szempont, hogy a SARS-CoV-2 mikrontűs vakcina megőrzi hatékonyságát még a gamma-sugárzással történő alapos sterilizálás után is – ez egy kulcsfontosságú lépés az embereknél való alkalmazáskor. 

Jelenleg az új gyógyszer jóváhagyását kérelmezik, azzal a céllal, hogy a következő néhány hónapban megkezdjék az I. fázisú humán klinikai vizsgálatot. Dr. Falo szerint a betegek tesztelése általában legalább egy évet vagy valószínűleg hosszabb időt igényel. De ez a különleges helyzet. Különbözik attól, amit eddig valaha is láthattunk, tehát nem tudják, meddig tart a klinikai fejlesztési folyamat. Várjuk hova jut a vakcina tesztje!Previous Összefoglaló a lakossági maszkviselés szakmai javaslatairól
Next Húsvét, tojás, nyúl és hagyományok - Mennyit tudsz róla?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 6 =