Újra Kutatók Éjszakája szeptember 28-29-én


Újra Kutatók Éjszakája szeptember 28-29-én
Olvasási idő: 3 perc

Szeptemberről a fiataloknak elsősorban az iskolakezdés jut eszükbe, aminek csak kevesen örülnek.

Azonban az ősz első hónapja nem csak a szürke, tanítási napokat tartogatja. Már több mint tizedik alkalommal rendezik meg hazánkban a Kutatók Éjszakája programot, amelyet az Európai Unió is támogat, a Marie Sklodowska Curie elnevezésű kezdeményezés keretében.

A rendezvény általános iskolás kortól középiskolás korig várja tudományos programokkal és előadásokkal, elsősorban azokat a fiatalokat és családjukat, akik érdeklődnek a tudományos témák iránt, valamint fontolgatják a természettudományos pályát. A program célja, hogy minél több tanuló kapjon kedvet a természettudományos hivatáshoz, közelebb hozza a kutatómunkát, a kutatókat a diákokhoz, és betekintést engedjen a tudományos élet mindennapjaiba.

Idén 57 település csatlakozott az eseményhez 260 helyszínnel, több mint 2652 ingyenes programmal.

A rendezvény egyik újdonsága, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján, a nagy érdeklődésre való tekintettel idén először két napon keresztül zajlanak az események. Mivel a 2018. év a kulturális örökség éve, ennek fényében idén sokkal több múzeum, levéltár, humán tudományokat művelő intézmény csatlakozott a rendezvényhez. Mint például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az óbudai Vasarely Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont is.

Az Ericsson Magyarország, amely a legjelentősebb ipari partnere és házigazdája az eseménynek immár kilencedik éve csatlakozott a Kutatók Éjszakájához. Csak a cégnek 60 programja van és a Magyar Tudósok körútján található új, Duna-parti székházuk az egész rendezvény központi helyszíne is.

Dr. Jakab Roland, az Ericsson vezetője, a kutatók éjszakájának házigazdája szerint az esemény egyetemekkel és tudományos intézményekkel együttműködve betekintést enged a legújabb technológiai újításokba. Például a látogatók megismerkedhetnek az 5G-vel, a mesterséges intelligenciával, az IoT-val, továbbá drónokkal, robotokkal, szimulátorokkal és látványos kísérleteket is megtekinthetnek. 

Az egyik technológiai újítást röviden, egy bemutató keretében, ismertették a sajtó képviselőivel. Az ember a környezetéből bejövő információk 98%-át a látás útján gyűjti össze. De mire hasznosítható fel az információ, amit akkor kapunk, ha különféle tárgyakat ruházunk fel a látás képességével? Milyen új szolgáltatásokat eredményez az, hogy a tárgyakat az internethez csatlakoztatjuk, hogyan hat ez a logisztikára és az élet egyéb területeire?

Tesztrendszer a mesterséges intelligencia és az 5G hálózat bemutatására
Tesztrendszer a mesterséges intelligencia és az 5G hálózat bemutatására

Szilágyi László, senior technológiai vezető és innovációs menedzser mutatta be, hogy valós időben képesek vagyunk a mesterséges intelligencia és az 5G hálózat segítségével valós idejű digitális reprezentációt létrehozni. A tesztrendszer a helyszínen kamerák segítségével volt képes megérteni, mi zajlik az asztalon, felismerni és azonosítani az elhelyezett tárgyakat, majd az összegyűjtött információkat azonnal továbbította is egy számítógépre.

A rendszer egyedülállósága abban rejlik, hogy mesterséges intelligencia felhasználásával összehangolja a különböző szenzorokat, valós időben kiegészíti az infrastruktúrában lévő információkat. Az 5G-s hálózat gyorsasága révén a dekódolt információkat, amit különböző eszközöktől, mint radar, szonár, kamera gyűjthet össze. Ezeket az információkat összehangolja, majd azonnal továbbítja a felhasználónak a felhőbe, mely lehet egy önvezető autó vezérlőrendszere, vagy egy ipari robot, vagy egy kiterjesztett valóság szemüveg.

Ezáltal a felhasználó teljes körű képet kap arról, mely tárgyak veszik körül. Egy önvezető autó esetében ez konkrétan azért hasznos, mert azáltal, hogy felismeri az autót körülvevő tárgyakat, felméri azok távolságát, továbbá a korábban beláthatatlan útkanyart is láthatóvá teszi, így az önvezető autó belvárosi forgalomban is biztonságosan igénybe vehetővé válik. Valamint az eszköz ipari területen nem csak felismerhetővé, hanem átláthatóvá is teszi a tárgyakat, amelyre egy munkás érzékszervi korlátai miatt nem lenne képes.

A Kutatók Éjszakájának szervezői és előadói még számos egyéb programmal várják az érdeklődőket.

Például a Nők a Tudományban Egyesület (melynek fő célja népszerűsíteni a tudományt a nők körében már általános iskolás kortól) idén a Bartók Béla úton tart bemutatót az utcán, amelyhez mindenki be tud csatlakozni.

Továbbá az immár 25 éves Baj Zoltán Kutatóintézet a tudomány és a kultúra összefonódásának jegyében számos családi, játékos feladattal készül. Főbb attrakcióként meg lehet kísérelni kijutni a Frankenstein szabadulószobából. Péntek este pedig még tűzijátékkal és lézershow-val is készülnek.

Dr. Kardon Béla, a rendezvény koordinátora szerint idén közel százezer látogatóra számítanak, ezért azt tanácsolja, hogy érdemes időben regisztrálni azokra az eseményekre, amelyek ezt megkövetelik, ugyanis a helyek gyorsan fogynak. További információk és regisztráció megtalálható a www.kutatokejszakaja.hu oldalon. Mi ott leszünk!Previous Önvezető autó – ma ötlet, holnap valóság
Next Hogyan kódoljuk a madarak titkos nyelvét?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 1 =