Hogyan kódoljuk a madarak titkos nyelvét?


Hogyan kódoljuk a madarak titkos nyelvét? - vörösbegy
Olvasási idő: 5 perc

Egy kis madár azt dalolta egyszer… nos, ilyenkor sok-sok mindent mond.

A madárcsicsergés nem csak a relaxáció hangja, nem csak a tavasz első jele, és nem is kizárólag a természet ébresztőóráját jelenti. Ez egy nyelv, amely számos hasznos információt ad az arra kihegyezett fül számára, még akkor is, ha ez a fül egy emberhez tartozik.

Amikor csiripelést, csipogást vagy madárdallamot hallunk, akkor a madarak potenciális üzenetet küldenek. Ez lehet egy hím gyönyörű szerelmi vallomása egy tojóhoz udvarlásképpen, vagy erőfitogtatás, figyelmeztetés egy másik madárnak, hogy hátráljon. Gyakran a számunkra gondtalannak hitt dalolás figyelmeztetés a ragadozók közeledésére vagy az ember közelségére.

A vadállatok már évezredek óta hallják és értik ezeket az üzeneteket, és megvan rá az okuk. Mikor a vörösbegy meglát egy ragadozót (például egy prérifarkast), akkor figyelmeztető jelzést ad ki: rövid magas és magas éles csipogást, amit más préda, mint egy mókus is meghall.

De nem a rágcsálók az egyedüliek, amik értelmezni tudják a madarak beszédét. Évszázadokkal ezelőtt az őslakó amerikaiak már támaszkodtak a madarak kommunikációjára azért, hogy megtudják merre járnak azok az emberek és állatok, akik egyébként láthatatlanok maradtak volna az emberi szem előtt.

Számos bennszülött használja a madarak jelzéseit arra, hogy megtudja hol járnak a csúcsragadozók. ­­– jelentette ki Pinar Ateş Sinopoulos-Lloyd, a Queer Nature társalapítója, akik kurzusokat tartanak a madárnyelvről. Ezek az emberek képesek értelmezni, hogyan beszélnek, hogyan figyelmeztetik egymást a madarak az erdőben.

Heather Durham szerint, aki madárnyelv szakértő a Tudatos Vadon Iskolában „megtanulni a madarak nyelvét nem csak egyféle stratégia a túléléshez”. Szerinte ez egyben eszköz is, ami azt segíti, hogy létrejöhessen egy bensőségesebb, gyümölcsözőbb kapcsolat ember és természet között.

„Azáltal, hogy észleljük és megértjük azokat az eseményeket, amik körül vesznek minket, a világ egy sokkal érdekesebb és színesebb hellyé válik számunkra.”

Nincs Rosette-i kő, a madárnyelvhez, de finoman hangolt fülekkel, gondos megfigyeléssel és rengeteg türelemmel képesek lehetünk a madárdalt információvá alakítani.

 

Egy kis útmutató kezdőknek, hogy megtanulhassák a madarak ábécéjét

1. Válassz egy ülőhelyet!

Találj egy kényelmes ülőhelyet odakint! Ez lehet a kertben, a hátsóudvarban, a közeli parkban vagy akár az otthonod ablakában is! Ideális esetben, egy sokszínű élőhelyen telepedj le, messze az emberi zavaró tényezőktől! (Ezt tanácsolja Jon Young: Amit a vörösbegy tud c. madárnyelv-könyvében.) „Ha a kiválasztott helyen jó a kilátás és változatos az élővilág, akkor a madarak változatosabb állománya válik tanulmányozhatóvá.”

Hogyan kódoljuk a madarak titkos nyelvét?

2. Ha egyszer megtaláltad a megfelelő helyet, akkor ragaszkodj hozzá!

Minél több időt töltesz el egy helyen annál jobban kiismered a lakosokat, ami azt jelenti, hogy nem kell minden egyes alkalommal a semmiből építkezni, ha elkezded a megfigyelést. Ha megérkezel a kiválasztott helyedre, Durham szerint, legalább 20 percig nyugalomban kell maradnod. Ez lehetővé teszi, hogy az állatok megszokják a jelenlétedet. Tehát kezdésnek csak annyi a dolgod, hogy menj ki, ülj le és figyelj!

3. Találj hétköznapi madarakat sok mondanivalóval!

Most, hogy már letelepedtél keress egy olyan énekesmadarat, ami a földről táplálkozik vagy ott fészkel. Amikor azt hiszik, hogy ragadozóra bukkantak a földön, sokkal több mondanivalójuk támad.

4. Ne vándormadarat válassz a tanulmányozásra!

Young azt is javasolja, hogy olyan fajt válassz, amelyik egész évben ugyanahhoz a kis területéhez ragaszkodik. Így minden szezonban megismerheted a madarakat, megfigyelve, hogyan változik a viselkedésük és a hangadásuk. (A legtöbb hím repertoárja tavasszal szélesebb variációt mutat.)

Természetesen nem mindenki ismeri jól azokat a madarakat, amelyek megfelelnek mindezen kritériumoknak. Ezért Young felsorol néhány fajtát, amik alkalmasak a tanulmányozásra:

  • amerikai vörösbegy
  • sármánypinty
  • énekes verébsármány
  • macskamadár (vastagcsőrű nyávogómadár)
  • kardinálispinty
  • pirosvállú csiröge

Hogyan kódoljuk a madarak titkos nyelvét? - csiröge

5. Ismerkedj meg az általános hangjelzésekkel!

Egyszerre egy vagy két fajtára koncentrálj, mint a vörösbegy vagy a pirosvállú csiröge, és próbálj meg az alapdallamra figyelni! Young szerint, ezek a hangok kategóriába oszthatók, mint a dal, a társkereső hangjelzés vagy az agresszió. Bár ezek a jelzések nem fognak többet elárulni a fenyegetésről, de segíteni fognak megállapítani az általános madárhangjelzést a megfigyelési területen. Ezáltal sokkal könnyebb lesz észlelni a vészjelzést is.

6. Figyelj a dallamra!

Megkülönböztetni az énekeket könnyű. Figyelj a dallam ritmusára! Ezeket különösen könnyű felismerni tavasszal, kora reggel, amikor a hímek produkálják magukat leendő társaiknak. Támpontot adhat az, ahogy az egyik hím énekel azért, hogy társat szerezzen magának. ­­– mondja Kenn Kaufman, madarász és az Audubon magazin szerkesztője. Ha nehézséget okoz beazonosítani valamelyik madarat az egyedi dallamról, akkor a digitális madárkatalógus segít.

Hogyan kódoljuk a madarak titkos nyelvét? - énekesmadár

7. Találj egy madárpárt!

Kell némi türelem ahhoz, hogy meg lehessen fejteni azt a hangjelzést, amit a párválasztásnál használnak kommunikációra. Először is találnod kell egy párt! Young azt javasolja, hogy verébsármányt vagy kardinálispintyet keressünk. Majd figyeljük meg, hogyan beszélnek egymással a lágy csicsergések sorozatával. A Tudatos Vadon Iskola szerint a társhívogatásra úgy is tekinthetsz, mint amikor a párodnak mormolsz a vacsora asztalnál valamit.

8. Vedd észre, ha valami szokatlant érzékelsz!

Hasonlóan tudod azonosítani az agresszív hangjelzést is. Ez gyakran a területért történő viaskodás. A tenyészidőszak alatt, ami a legtöbb egyednél tavaszra esik, figyeld a párbajokat! Két hím madár pózol a gyep egy-egy oldalán, csapkodják a tollaikat és ricsajoznak, mintha azt mondanák: Hátrálj haver, ez az én területem! Gyakran versengenek így egymással, mert a nagyobb territórium több nyersanyagforrást jelent, mint például több fészkelőhely és élelem.

Megtanulva az általános madárhang-jelzéseket betekintést szerezhetünk az énekesmadarak világába. Megérthetjük, hogy mindaz, ami ott történik dráma. Van, aki szerelmet keres, van aki haragszik valakire, és van aki már kapcsolatban van. Egyszer kell csak megtanulni figyelni rá és utána sokkal könnyebb lesz észlelni, amikor valami hiányzik.

9. Figyelj a riasztásokra!

Amikor egy madár veszélyt érez – lehet ez a fenyegetés egy macska vagy egy kígyó is – jelez. Durham azt mondja, minden vészjelzés tartalmazhat, valami megkülönböztető kódot a fenyegetésről, például leírhatja, milyen fajta ragadozó jelenti az adott veszélyt.

Durham saját kertjében figyelte meg, hogy a verebek és a sármányok más-más jelzéseket hallatnak, amikor egy lusta, jól lakott macska közeledik feléjük, aki már nem jelent akkora fenyegetést, és akkor is, amikor egy fiatal és fitt macska jelenik meg. Szerinte, amikor a lusta macska közeledik, akkor valami laza csipogást adnak le: Csak szólok, megint itt van! Viszont, amikor már a fiatal és edzett macska közeledik akkor szinte sikítva azt mondják: Repülj az életedért!

Hogyan kódoljuk a madárnyelvet? - veszély

A riasztási jelzéseket megérteni és megtanulni hosszas megfigyelést és türelmet igényel, de Young szerint van néhány tipp, amivel gyorsítani lehet a fejlődést. Le kell telepedni a földre és átgondolni, milyen ragadozók lehetnek a közelben, majd ha megvan, rajta kell tartani a szemünket. A ragadozó lehet sólyom, kígyó, róka vagy bármi más fenyegetés.

Figyeljük meg, hallgassuk meg, hogy közeledtükre milyen választ adnak a madarak! Továbbá érdemes figyelni a speciális zajokra, amivel a legtöbb veszélyt jelző hangjelzés jár. Olyankor gyakran ezek a hangok élesebbek, kellemetlenebbek vagy idegesítőbbek, mint a mindennapi madárcsivitelés.

Például figyeljük meg az amerikai vörösbegy riasztását! ­A Tudatos Vadon iskola szerint, ezek hasonlók lehetnek az ismert társhíváshoz, de mégis ezek sokkal zaklatottabbak.

Ha nem vagy benne biztos, hogyan lehet megkülönböztetni a nyugtalan és a nyugodt madár hangjelzését egymástól, akkor nem hibáztatunk!

Egy egyszerű kísérlettel is megpróbálkozhatsz: Telepedj le a megfigyelő helyedre, és amikor a madarak újra folytatják a megszokott csivitelésüket, egyik pár száz méterre lévő barátod sétáljon oda hozzád és figyeld meg, hogyan reagálnak erre! Azt is megfigyelheted, hogyan viselkednek egy másik emlős közeledtére, mint mondjuk a vadmacskáéra!” ­­– mondja Kaufman. 

Ha minden reménytelennek tűnik, vagy csak szeretnél magadnak egy kis előnyt adni, akkor használj madárhangtárat! Young könyvével együtt a digitális gyűjtemény több mint 15 különféle fajta, beleértve az északi kardinálispintyet és az amerikai tengelice hangjelzését is tartalmazza. (A Magyar Madártani Egyesületnek is van ilyenje, a címe Madárdalok Magyarországról. – a szerk.)

Jó, ha tudod azonban, hogy még egy hanggyűjteménnyel is sok türelem szükséges a madárnyelv elsajátításához. Minden fajta kicsit más. Kaufman szerint a különféle hangjelzéseket időbe telik megtanulni. De megéri az erőfeszítést.

Young azt írta, ha madárnyelvi üzemmódban vagyunk, akkor egy teljesen más lelkiállapotba kerülünk és a tudatosság, a szándék és a kíváncsiság egészen új birodalmába lépünk be. Durham egyetértene ezzel. Számára a madárnyelv értelmezése lehetővé teszi, hogy láthatóan és hallhatóan mérjük a világra gyakorolt hatásunkat.

„Ha elterelik a figyelmemet, és nem hangolódtam rá erre a világra, akkor a vadvilág körülöttem már akkor el fog tűnni mielőtt beléptem volna az erdőbe.”

Hallgass fülemülét!

 Previous Újra Kutatók Éjszakája szeptember 28-29-én
Next Mágikus kalandra hív a Bűvös Erdő interaktív kiállítás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 3 =