Betlehemi csillag 2020-ban


Betlehemi csillag 2020-ban
Forrás NASA
Olvasási idő: < 1 perc

Ismét itt egy érdekes égi jelenség. Láthatjuk a betlehemi csillag ragyogását.

A Jupiter és a Szaturnusz együttállását Nagy Együttállásnak vagy Nagy Konjunkciónak nevezik. Ezt a jelenséget figyelhetjük meg ma az égbolton, ha megfelelő lesz az idő. A Jupiter Nap körüli keringési ideje közel 12, a Szaturnuszé 30 év. A keringésidők pontos figyelembevételével azt mondhatjuk, hogy a Jupiter és a Szaturnusz ismétlődő együttállásaira 19,86 évenként kerül sor. 

Az idei Nagy Együttállás a legszorosabb lesz 1623 óta. A két bolygó a Földről nézve egymáshoz legközelebb 2020. december 21-én 18:15-kor lesz. (Éppen ezért már 16:15-től érdemes figyelni az égboltot, hogy még külön láthassuk őket.) A két bolygó körülbelül 30 fokkal keletre lesz a Naptól a Bak csillagképben és egymáshoz képest csak 6 ívpercre látszanak. Ekkor szabad szemmel is látszik a közeliség a legtöbb ember (akinek jó a szeme) számára. De a mindkét fényes, szabad szemmel is jól látszó bolygót a távcsövek segítségével egyetlen látómezőben láthatjuk.

A 2020. decemberi Nagy Együttállást a délnyugati horizonton, Magyarországról nézve alacsony horizont feletti magasságnál lehet jól megfigyelni. A szakértők szerint ezért érdemes olyan észlelőhelyet választani, ahol nagyon jó a kilátás délnyugat felé. Ha ügyesek vagyunk és szép az idő, akkor a Szaturnusz gyűrűje, a Titán, a Jupiter két egyenlítői felhősávja és négy Galilei-holdja még egy 5-6 cm-es távcsővel is észlelhető lesz ekkor. Az ország keletebbre fekvő részeiben a nyugvási időpontok korábbiak, ezért ott korábban kell a megfigyelést elkezdeni.

E két égitest együttállásaként értelmezhetjük a betlehemi csillag jelenségét, ami a Szentírás szerint hírül adta Jézus születését. December 21-ére (ami az északi féltekén a téli, a déli féltekén a nyári napforduló) felhős időt jósolnak, de ha az időjárás nem lesz hozzánk kegyes, akkor se búsuljunk, mert az együttállás még szilveszterig látványos marad. Legközelebb viszont csak 2080-ban fordul majd elő, hogy a két égitest ennyire közel látszik egymáshoz a földi égbolton.Previous Ideális épülethőmérséklet? Itt a hőkomfort-mérő bábu!
Next Az önvezető autók az aszfalt alá is beláthatnak majd

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =