Ideális épülethőmérséklet? Itt a hőkomfort-mérő bábu!


Ideális épülethőmérséklet? Itt a hőkomfort-mérő bábu!
Hőkomfort-mérő bábu - Fotó: Csortos Szabolcs
Olvasási idő: 2 perc

A PTE Műszaki és Informatikai Karra hőkomfort-mérő bábu érkezett, mely az ideális épülethőmérséklet mérésére szolgál.

Idén a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) több beszerzés valósult meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programok keretében. Ezek közül az egyik legérdekesebb a PTE Műszaki és Informatikai Karra érkezett hőkomfort-mérő bábu. Az épületeinket azért építjük, hogy megvédjenek bennünket az időjárás viszontagságaitól és megfelelő komfortot biztosítsanak. Ideális épülethőmérséklet? A komfort több összetevőből áll, melyek egyike a hőkomfort. A hőkomfort fő tényezői:

  • a levegő hőmérséklete,
  • a hőmérséklet ingadozásának mértéke és sebessége,
  • továbbá a felületek, tehát a falak, padló, mennyezet, ablakok, fűtőtestek hőmérséklete.

A hőérzetet befolyásolja még a légáramlás sebessége és a levegő páratartalma is. Az ideális épülethőmérséklet emiatt télen és nyáron különböző. A hőkomfort tehát nem jellemezhető egyetlen paraméterrel, hanem több tényezőt kell egyidejűleg figyelembe venni. Azért fontos gondot fordítani a hőkomfort mérésére, mert egy túl hideg vagy túl meleg épületben kényelmetlenül érezhetjük magunkat.

Az ideális épülethőmérséklet okozta komfort azonban jó hatással van a munkavégzés teljesítményére és a pihenés minőségére is.

„A hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember” – szögezi le Fülöp László professzor emeritus, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszékének tanára, a projekt szakmai vezetője. Fülöp László szerint a tevékenység meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását. E szempontok figyelembe vételével kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is. A komfortmérések egy része elvégezhető emberekkel, kérdőíves módszerrel, de ilyenkor előfordulhat a mérésben részt vevők túlterhelése. Ezért hosszú távú vagy extrém terhelésekkel járó mérésekre sokkal jobban alkalmazható a termikus mérőbábu.

Az 50 millió forintot érő, felnőtt méretű mérőbábu a testet 22 zónára osztja.

Alapüzemmódban a bábu azt méri, hogy mekkora fűtőteljesítmény szükséges a bőrfelület hőmérsékletének állandó szinten tartásához. A bábu szimulálja, hogy egy élő alany mennyi hőt adna le. Tehát adott hőmérsékleten megmutatja, hogy fázna vagy éppen melege lenne. Az eszközzel a test alkalmazkodóképessége is jól szimulálható. Bizonyos határokon belül a test felületi hőmérséklete képes a változásra, ezzel csökkentve vagy éppen növelve a hőleadást. A bábuval rögzíthető az is, hogy megadott hőmérsékleten mennyi hőt ad le a test, ez esetben a kialakuló bőrhőmérsékletet mérik. Fűtés nélkül használva a bábu az úgynevezett operatív hőmérsékletet méri, amely a levegő hőmérsékletének és a környező felületek átlagos sugárzási hőmérsékletének hőátadási tényezőkkel súlyozott átlaga. Emellett a bábu a ruházat hőszigetelési értékét is képes mérni.

Az eszközhöz tartozó szoftver kiszámítja a hőkomfort mérőszámokat is, így azt is meg lehet állapítani, hogy az épületben tartózkodók milyen arányban lesznek elégedettek a hőmérséklettel.

A hőkomfort-mérő bábu a tartozékberendezéssel légzésszimulációra is alkalmas. Képes szimulálni a be- és kilégzést az orron és/vagy a szájon keresztül. Ennek köszönhetően az úgynevezett közeltéri szellőző berendezések működése is ellenőrizhető.Previous Újságíró- és chatbotok
Next Betlehemi csillag 2020-ban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + négy =