Világháborús amerikai repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak


Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó roncsait fedezték fel Ausztrália közelében.
Olvasási idő: < 1 perc

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó roncsait fedezték fel Ausztrália közelében.

A Lexington repülőgép-hordozót körülbelül 3 kilométeres mélységben találta meg a Microsoft cég társalapítója, Paul Allen vezette keresőcsapat, a Korall-tengerben, 800 kilométerre Ausztrália keleti partjaitól. Nagyjából hat hónapig tartott a hajó felkutatásának megtervezése.

A Lexington az egyik legelső amerikai repülőgép-hordozó, amelyet valaha építettek, Lady Lex néven ismert, és 35 repülőgép foglalt helyet a fedélzetén. A hajó 1925-ben repülőgép-hordozóként indult útjára és az 1942-es korall-tengeri csatában, 1942. május 8-án veszett oda, amikor a Japán feletti győzelemmel záruló csatában az amerikaiak és az ausztrálok közösen harcoltak a japán császári haditengerészet ellen. 

Az amerikai haditengerészet közlése szerint miután a repülőgép-hordozót számos japán torpedó eltalálta a csatában a Lexington legénységének 216 tagja odaveszett az ütközetben, több mint kétezer ember azonban megmenekült. 

A roncsról készült felvételek tanúsága szerint a Lexington igen jó állapotban maradt fenn. A fedélzetén lévő 35 repülőgépből 11-et megtaláltak. A hajót azonban nem fogják kiemelni, mert az amerikai haditengerészet háborús sírnak tekinti a roncsok helyét.

 Previous Új csúcsműszer a világ legnagyobb távcsőrendszerénél
Next Százezer év után is aktívvá válhat egy szunnyadó vulkán

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + öt =