A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése


A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése
Olvasási idő: 2 perc

Vissza nem térítendő támogatás segítségével épülhet meg az új fogászati elméleti tömb.

A fejlesztések pedig ezzel nem érnek véget. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) fejlesztése és épületracionalizálása nyomán a régi belvárosi, rossz energetikájú ingatlanok helyett az orvosi kampuszhoz közel, modern, korszerű és gazdaságosan fenntartható létesítményt kíván létrehozni. A Tüzér utcai telken valósul meg a PTE Új Fogászati Elméleti tömb ötszintes, 2750 m2 hasznos alapterületű, 61 db fogászati székes oktatási intézménye.

A létrejövő ingatlan kapcsolatai szervesen illeszkednek majd az északi tömb gyalogos tengelyéhez, és jól szolgálják saját tömbjének későbbi teljes rekonstrukcióját. Utóbbi során két szinten több száz parkoló létesítésére is lehetőség nyílik. A klinika a tervek szerint monolit vasbeton vázas szerkezetű lesz, a talajmechanika által megkövetelt alapozással. A geodéziai adottságok figyelembevételével az épületet gyalogosan észak-keletről, a földszinten keresztül, míg gépjárművel dél-nyugatról, az alagsoron keresztül lehet majd megközelíteni.

A projekt keretében jelentős informatikai fejlesztés is megvalósul.

Ennek során már üzembe is helyezték, és a városi gerinchálózatba illesztették az első, beszerzett eszközöket. A fejlesztés célja, hogy az egyetemi telephelyek közötti gerinchálózat sávszélességét az eddig elérhető négyszeresére bővítsék. Így lehetőséget biztosítanak az egyetemi vezetéknélküli Internethálózatok nagy sávszélességgel történő kiszolgálására.

A most lezárult szakaszban az orvosegészségügyi Szigeti úti telephely, a bölcsészet- és természettudományi képzéseknek helyet adó Ifjúság úti kampusz, valamint a műszaki képzéseknek otthonául szolgáló Boszorkány utcai épületegyüttes között alakították ki az eddigi 10 Gbps helyett a 40 Gbps sávszélességű összeköttetést. A fejlesztés révén a gerinchálózati csomópontok között elérhető sebesség növekedett. De a nagy portsűrűségű eszközöknek köszönhetően az egyes csomópontokban elérhető 10G sávszélességű kapcsolódási lehetőségek száma is jelentősen nőtt.

A jövőben az egyes telephelyeken átívelő, multidiszciplináris oktatási, kutatási és tudományos munkát, valamint a betegellátás során alkalmazott, nagy sávszélesség – és alacsony válaszidő igényű feladatokat fogja a jelentősen bővített gerinchálózat támogatni.

A folytatásban, de még az idei év végéig teljesen megújulhat az Állam- és Jogtudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar épületeiben található vezetéknélküli hálózat. Valamint jelentős fejlesztés történik a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti kampusz A és B épületeinek WiFi hálózatán is.Previous Az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárat kapott
Next Közel 300 fővel többen tanulnak majd a Pécsi Tudományegyetemen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − tizenegy =