Új eredmény az atommag alakjának, forgásának vizsgálatában


Új eredmény az atommag alakjának, forgásának vizsgálatában
Olvasási idő: < 1 perc

Egy nemzetközi kutatócsoport az MTA Atomki kutatóinak vezetésével kimutatta az atommag eddig kevéssé ismert, úgynevezett imbolygó forgását egy újabb atommagban.

Az eredmények megerősítik azt az elméleti előrejelzést, hogy az imbolygó forgás univerzális jelenség a háromtengelyű ellipszoid alakú atommagok esetén. A legújabb atommagelméletek szerint bizonyos neutronszám- és protonszám-tartományba tartozó atommagok alakja nem forgási ellipszoid, hanem háromtengelyű ellipszoid. Az ilyen atommagok egy bonyolultabb forgást is végezhetnek: gyorsan forognak az egyik főtengely körül, és ez a forgástengelyük lassabban körbefordul a térben állandó perdületvektor körül.

Ez némileg hasonló a Föld forgástengelyének elfordulásához az állócsillagokhoz képest. Egy jobban megfigyelhető, némiképp hasonló példa, amikor a felhúzott búgócsiga vagy a pörgettyű a forgástengelye körül forog, közben pedig maga a forgástengely is lassan mozog körbe-körbe.

A nemzetközi kutatócsoport az MTA Atomki kutatóinak vezetésével vizsgálta a 105-ös tömegszámú, azaz 46 protont és 59 neutront tartalmazó palládium-atommag forgását. Kísérletileg meghatározták a gerjesztett állapotok azon új csoportját, amely az imbolygó forgáshoz tartozhat. Valamint az ezen állapotok bomlásából származó gamma-sugárzások tulajdonságait. A kísérletben a franciaországi IReS kutatóintézet részecskegyorsítóját és a nemzetközi együttműködésben létrehozott EUROBALL gamma-detektorrendszert, valamint a DIAMANT töltöttrészecske-detektort használták. Ez utóbbinak a kifejlesztésében az MTA Atomki kutatói szintén vezető szerepet játszottak.Previous Fiókát találtam! – Mit tegyek?
Next Letölthető útmutató szakdolgozat írásához

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + kilenc =