Veszélyesek lehetnek a külföldről behozott növények


Veszélyesek lehetnek a külföldről behozott növények
Olvasási idő: < 1 perc

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak.

Ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Éppen ezért tartják fontosnak felhívni a figyelmet, az idei turisztikai szezonban is, a külföldről hazautazók felelős magatartására.

A más országból hazahozott növények olyan károsítókat hordozhatnak, amelyek Magyarországon nincsenek jelen és veszélyesek lehetnek.

A nem legális módon vásárolt vagy bizonytalan helyről származó növények behozatalával az utazók lehetőséget adnak a károsítóknak (rovarok, vírusok, gombás megbetegedések), hogy hazánkban is terjedjenek és pusztítsák a növényállományt. Fontos tudni, hogy még az egészségesnek tűnő növények is rejthetnek magukban kockázatot, ugyanis a károsítók nem minden esetben láthatóak szabad szemmel, olykor pedig tünetmentesen is jelen lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri az utazókat, hogy ne kockáztassák a hazai növényállomány egészségét! Főleg a nem kellő körültekintéssel kiválasztott, külföldi növények hazahozatalával!

A Nébih ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió területén termesztett növények védelme érdekében 2019. december 14-től valamennyi tagállamban életbe lép az új növényegészségügyi alaprendelet. Az új szabályozás többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók tekintetében.Previous Közvetlen bizonyíték az elektronok alkotta Wigner-kristály létezésére
Next Az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárat kapott

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 3 =