I. világháború – országjáró kiállítás


I. világháború - országjáró kiállítás - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Nemzeti Múzeum kivitelezésében szeptembertől utazó kiállítás járja az országot.

A kiállítás címe Többes számban, ami arra is utal, hogy a XX. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában az I. világháborúból már az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott, nem csak a frontra indulóké.

A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot.

I. világháború - vándorkiállítás

A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés XIX. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Emellett ki lehet próbálni, milyen nehéz volt egy háborúban szolgáló katona menetfelszerelése, a több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhetik a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapját, Horthy Miklós sorhajókapitány levelét, illetve Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványát is, de cenzúrázott újságoldalakat is bemutatnak.

A gömbsátor látogatása mindenkinek INGYENES, és minden városban a település egy-egy központi helyén lehet majd megtalálni.

A fiataloknak talán érdekes lesz megtudni, hogy a frontról hazaküldött leveleket cenzúrázták. A meg nem engedett közléseket kihúzták vagy átsatírozták. Arról, hogy hol szolgálnak, vagy bármiféle dologról, ami a hadtest kérdéseiről szólt, nem szabadott írni és különösen tilos volt a halottakról szólni. A katonák viszont sokszor kijátszották a figyelő szemeket: előre egyeztetett utalásokkal, vagy a levélre ragasztott bélyeg alá írt szavakkal üzentek meg egy-egy információt.

Sötétedés után a külső falon esténként a bécsi bemutatóját a háború napjaiban ünneplő, mára ikonikussá vált, 1971-es Csárdáskirálynő-feldolgozás vetítése történik, emlékezve arra, hogy a színház a legnagyobb tragédiák és háborúk alatt is rendkívül népszerű volt. A rövid ideig tartó, felhőtlen szórakozást nyújtó daraboknak a hátország mellett a fronton és később a hadifogolytáborokban is fontos lélektani szerep jutott. Az itthon 1915-ben bemutatott, nemzetiesebbre formált Csárdáskirálynő ugyanis – a hadi sikerek helyett operettdiadalt hozott.

Az országjáró kiállítás állomásai 2017-ben:

Eger – szeptember 16–21.
Hódmezővásárhely – október 1–4.
Győr – október 16–21.
Karcag – november 9–14.
Kecskemét – november 24–29.
Debrecen – december 9–14.

 

A kiállítók fontosnak érezték, hogy az I. világháború 100. évfordulójára elkészült virtuális anyagokat, adatokat és felületeket itt is elérhetővé tegyék.Previous Humoros matematika
Next Az emlősök legősibb ismert elődje

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 5 =