I. világháború – országjáró kiállítás


I. világháború - országjáró kiállítás - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Nemzeti Múzeum kivitelezésében szeptembertől utazó kiállítás járja az országot.

A kiállítás címe Többes számban, ami arra is utal, hogy a XX. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában az I. világháborúból már az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott, nem csak a frontra indulóké.

A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot.

I. világháború - vándorkiállítás

A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés XIX. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Emellett ki lehet próbálni, milyen nehéz volt egy háborúban szolgáló katona menetfelszerelése, a több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhetik a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapját, Horthy Miklós sorhajókapitány levelét, illetve Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványát is, de cenzúrázott újságoldalakat is bemutatnak.

A gömbsátor látogatása mindenkinek INGYENES, és minden városban a település egy-egy központi helyén lehet majd megtalálni.

A fiataloknak talán érdekes lesz megtudni, hogy a frontról hazaküldött leveleket cenzúrázták. A meg nem engedett közléseket kihúzták vagy átsatírozták. Arról, hogy hol szolgálnak, vagy bármiféle dologról, ami a hadtest kérdéseiről szólt, nem szabadott írni és különösen tilos volt a halottakról szólni. A katonák viszont sokszor kijátszották a figyelő szemeket: előre egyeztetett utalásokkal, vagy a levélre ragasztott bélyeg alá írt szavakkal üzentek meg egy-egy információt.

Sötétedés után a külső falon esténként a bécsi bemutatóját a háború napjaiban ünneplő, mára ikonikussá vált, 1971-es Csárdáskirálynő-feldolgozás vetítése történik, emlékezve arra, hogy a színház a legnagyobb tragédiák és háborúk alatt is rendkívül népszerű volt. A rövid ideig tartó, felhőtlen szórakozást nyújtó daraboknak a hátország mellett a fronton és később a hadifogolytáborokban is fontos lélektani szerep jutott. Az itthon 1915-ben bemutatott, nemzetiesebbre formált Csárdáskirálynő ugyanis – a hadi sikerek helyett operettdiadalt hozott.

Az országjáró kiállítás állomásai 2017-ben:

Eger – szeptember 16–21.
Hódmezővásárhely – október 1–4.
Győr – október 16–21.
Karcag – november 9–14.
Kecskemét – november 24–29.
Debrecen – december 9–14.

 

A kiállítók fontosnak érezték, hogy az I. világháború 100. évfordulójára elkészült virtuális anyagokat, adatokat és felületeket itt is elérhetővé tegyék.



Previous Humoros matematika
Next Az emlősök legősibb ismert elődje

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.