Egy japán makákócsapat élén egy nőstény áll


Egy japán makákócsapat élén egy nőstény áll
Olvasási idő: 3 perc

Japán déli részén egy fiatal nőstény makákó felforgatta a majmoknál megszokott társadalmi normákat, amikor egy erőszakos főemlőspuccsal átvette az irányítást a 677 tagú B csoport felett.

A Japánban található Takasakiyama Majompark egy makákó rezervátum, ahol két csoportban (B csoport 677 fő, C csoport 362 fő) japán makákók élnek. Yakei 2012 júliusában született, a B csoporthoz tartozó nőstény majom. Ez a jelenleg 9 éves majom az elmúlt évet a park 70 éves történetének első női csapatvezetőjeként töltötte. Normális esetben a japán makákóknál a hím majmok és a nőstény majmok külön társadalmat alkotnak az állományban, a teljes csorda élének első helyein pedig hím majmok állnak. Yakei, akit ma már a világ csak majomkirálynőként ismer, tavaly néhány hónap leforgása alatt, erőszakos puccsot követett el és a japán makákócsapat első női vezetője lett. A fiatal nőstény megküzdött saját anyjával és a nőstények vezetőjévé vált, majd a négy legmagasabb rangú hímmel is sikeresen összecsapott, hogy átvegye az irányítást csapata felett.

Yu Kaigaishi a Japan Society for the Promotion of Science munkatársa szerint az agresszív nőstények ellenséges hatalomátvétele kivételesen ritka a japán makákó társadalomban, Yakei puccsát pedig csak néhány feljegyzett eset előzte meg. A japán makákók (Macaca fuscata) – más néven hómajmok, mert szokásuk, hogy meleg forrásokban sütkéreznek, ha beáll a havas időszak – szigorúan hierarchikus társadalmakban élnek. A magasabb rangú majmok jobban hozzáférnek az élelemhez, a pihenőhelyhez és könnyebben szereznek társat is. A hím rangját általában az határozza meg, hogy mennyi időt töltött egy adott csapatban (a hímek általában a pubertás elérése után elhagyják azt a csapatot, amelybe beleszülettek), míg a nőstény makákók az anyjuk alatti rangot öröklik. Csak néha fordul elő, hogy a makákók erőszakosan magasabb rangokat szereznek meg.

A pozícióért folytatott versengések szinte kizárólag a hímek között zajlanak.

A rezervátum szakértői arról számoltak be, hogy Yakei miután megdöntötte a regnáló hímek hatalmát, kifejezetten hímnemű viselkedést mutatott. Például feltartott farokkal sétált és testével rázta a faágakat. A rezervátum 1953-as megnyitása óta a munkatársak folyamatosan nyomon követik a japán makákók romantikus és politikai küzdelmeit. Yakei alfa státuszba kerülése meglepte a tudósokat és a dolgozókat is, ezért most közelről figyelik uralkodását, hogy meglássák, meddig tudja megőrizni felsőbbrendűségét. Az izgalmat csak fokozza, hogy a tenyészidőszak miatt Yakei egy zűrzavaros szerelmi háromszög közepébe került. (Az alfa uralma néhány hónaptól több mint egy évtizedig tarthat.)

A rezervátumban a párzási idő általában novembertől márciusig tart. A szaporodási időszakban a többnejű hím és a nőstény makákók párkapcsolatot alkotnak. Átlagosan 16 napig pároznak, táplálkoznak és élnek partnereikkel. Ezután a kötelék feloldódik és a nőstények új partnereket keresnek. (A nőstények tenyészidőszakonként átlagosan négy hímmel párosodnak.) Az előző szaporodási szezonban Yakei Goroval, egy 15 éves hímmel párosult, aki a hatodik helyen állt a csapaton belül. Mióta azonban Yakei megszerezte a makákócsapat első helyét, úgy tűnik, Goro elvesztette az érdeklődését iránta. A makákócsapat ötödik helyén álló Luffy ugyan megpróbálta elcsábítani Yakeit, de az akció sikertelen volt. Ennek ellenére úgy tűnik Luffy valamennyire domináns Yakei felett.

Mondhatni, hogy szappanopera zajlik a japán makákók B csapatában

Az udvarlás a japán makákók szaporodásának nagyon fontos része. A nőstények tovább maradnak a magasabb rangú hímeknél, mint az alacsonyabb rangúaknál. Ráadásul a magas rangú hímek megpróbálhatják megzavarni az udvarlást az alacsony rangú hímek és potenciális párjuk esetében. A nőstény japán makákók 3,5 éves koruk körül érik el az ivarérettséget, míg a hímek 4,5 év körül. A szaporodás általában március és szeptember között történik. A terhesség 157-188,5 napig tarthat. Amikor a nőstények készen állnak a szülésre, általában elhagyják a csapatot és biztonságos, privát helyet keresnek, ahol egy utódot hoznak világra. Az elválasztás már 6-8 hónapos korban bekövetkezhet. Egyes speciális esetekben azonban az anyák akár 2,5 évig is szoptathatják utódaikat, ha nincs más közbeiktatott szülés.Previous A zene tudat nélküli élő anyagokra gyakorolt hatása
Next Új fúziós energiarekord az Energiatudományi Kutatóközpont részvételével

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 1 =