Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötet


Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötet
Olvasási idő: < 1 perc

Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adott ki az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK).

Az idegenhonos és inváziós károsítók kutatása és az ellenük való védekezési stratégiák kidolgozása mindig is kiemelt feladata volt az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményeiből mutat be néhányat a Kontschán Jenő intézetigazgató összeállításában most megjelent kötet. Ebben többek között az újonnan kimutatott növényi vírusokról, növényeket károsító baktériumokról, gombákról, házas és meztelencsigákról, különféle rovarokról és atkákról is olvashatunk.

Az ATK már az alapítását is egy inváziós károsító megjelenésének köszönheti. Ugyanis az intézmény elődje a XIX. század második felében a szőlőket veszélyeztető, Észak-Amerikából származó filoxéra elleni védekezés kidolgozására jött létre. Később a burgonyabogár kutatása céljából alapították a keszthelyi, az amerikai fehér szövőlepke vizsgálatára pedig a nyíregyházi laboratóriumokat.

Az elmúlt időszakban megjelent nagyszámú idegen honos és sok esetben inváziós kártevők és kórokozók a modern, globalizált világunkra jellemző problémák. A fokozódó klímaváltozás, a növekvő globális kereskedelem és a nyitott határok, a nemzetközi áru- és személyforgalom miatt újabb és újabb idegenhonos és inváziós kórokozók, valamint kártevők jelentek meg hazánkban. Ezek megismerése és a velük szembeni környezetbarát védekezés kidolgozása ma is az egyik legfontosabb feladata az intézetnek. Hiszen példátlan adatok vannak a Kárpát-medencében eddig nem tapasztalt mezőgazdasági károsítók megjelenésére, megtelepedésére és a károkozására is.

A számos színes képpel illusztrált kötetben az idegenhonos és inváziós károsító fajok mellett bemutatják a környezetbarát védekezés lehetőségeit is. Szó esik például az egyes idegenhonos gyomfajok anyagcseretermékeinek potenciális növényvédelmi alkalmazásáról, továbbá még egy, a kétéltűinket fenyegető idegenhonos gombabetegségről is.

A kötet innen tölthető le.Previous Patakok gyógyszer-szennyezettségének csökkentése
Next Genetikailag bizonyított, hogy ki Ülő Bika dédunokája

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + egy =