Nemzetközi avantgárd kiállítás nyílik Pécsett 


Nemzetközi avantgárd kiállítás nyílik Pécsett 
Bortnyik Sándor: Sárga-zöld tájkép (1919)
Olvasási idő: 2 perc

Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címmel kiállítás nyílik a pécsi Modern Magyar Képtárban december 13-án.

A tizenkét tematikus egységből álló tárlat a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát igyekszik megragadni. Táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, film-forgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és más műtárgyak segítségével.

Az Olmützi Művészeti Múzeum által kezdeményezett Years of Disarray/Törésvonalak című kiállítás egyrészt az Európai Kulturális Örökség Éve programsorozathoz járult hozzá 2018-ban. Másrészt viszont a kontinens történelmében mérföldkőnek számító 1918-as évnek állít emléket. Ez az I. világháború befejeződését és az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását, valamint az utódállamok formálódásának kezdetét is jelzi.

A nemzetközi avantgárd kiállítás az utódállamok történetének első évtizedében zajló művészeti fejlődést és azt a feszültséggel teli atmoszférát mutatja be, amely az egykori Osztrák-Magyar Monarchia művészeti központjait az I. világháborút megelőző időszakban is jellemezte.

A több mint 150 kiállított műtárgyat 24 hazai és nemzetközi gyűjtemény kölcsönzi a kiállításra.

Köztük a helyszínt adó Janus Pannonius Múzeum is több mint 30 műtárggyal képviselteti magát. Az alkotók névsora Kassák Lajostól Kernstok Károlyon át Márffy Ödönig, Moholy-Nagy Lászlóig, illetve Tihanyi Lajosig, Uitz Béláig és Bortnyik Sándorig terjed. A pécsi Bauhäuslerek közül Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Weininger Andor művei kerültek be a válogatásba. A tárlat ízelítőt ad a kelet-közép-európai avantgárd kiemelkedő alakjainak – többek között  Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Otto Gutfreund, Marcel Janco, Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Ljubomir Miciċ, Avgust Černigoj – munkásságából is.

A tizenkét tematikus egységből álló tárlat a kortárs művészet átalakulását kíséri végig a táblaképtől a szobrászaton, a grafikán, a tipográfián, a film-forgatókönyveken és a fotográfiai kísérleteken át a folyóiratokig (pl. Ma, Dokumentum, Munka, Zenit, Contimporanul, Blok) és időszakos kiadványokig.

A kiállítás összekapcsolja az Osztrák-Magyar Monarchia különböző területeiről, az utódállamokként létrejövő Csehszlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból (a későbbi Jugoszláviából) származó művészeket. Csoporthoz, irányzatokhoz való tartozásukra, illetve származásukra és állampolgárságukra való tekintet nélkül.

Regionális változatait Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is megrendezték A cseh Arbor Vitae kiadó gondozásában pedig átfogó tanulmánykötet is napvilágot lát a projekthez kapcsolódóan.

A tárlat 2019. december 13-ától 2020. március 31-éig tekinthető meg a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.) kedd és vasárnap között 10-18 óráig.Previous A mesés Kelet megidézése
Next 10 000 tonna hulladék a Tiszában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =