Klímabarát kertész – Útmutató a globális felmelegedés elleni küzdelemhez


Klímabarát kertész – Útmutató a globális felmelegedés elleni küzdelemhez
Olvasási idő: 2 perc

Az otthoni kertészkedés, a saját kertben történő zöldség- és gyümölcstermelés önmagában nem oldja meg a globális felmelegedést, de …

a kertészek megmutathatják a klímabarát gazdálkodás felé vezető utat. A Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) már 2012-ben összegyűjtötte a kiskertekhez kapcsolódó klímakutatásokat, ami alapján komoly tanácsokat adnak a kerttel rendelkező emberek számára.

Ne válasszon benzinüzemű gépeket!

Tehát, az ajánlás szerint, ne használjunk benzinmotoros fűnyírókat, fűkaszákat, lombszívókat és más eszközöket. Becsléses módszerrel számolva, (járművek esetén) azt mondják, hogy 1 liter benzin elégetésével 2,161 kg CO2 1 liter gázolaj elégetésével 2,489 kg CO2 szabadul fel. A szakértők szerint kisebb lesz a károkozásunk, ha elektromos gépeket használunk. (Még jó, hogy a hazai áramellátás több mint 50%-át jelenleg Paks mint atomerőmű adja.)

Ne válasszon benzinüzemű gépeket!

A kibocsátások számbavételekor tudni kell, hogy az olyan forrásokból is származhat, mint például műtrágyák, növényvédőszerek és tőzeg alapú keverékek.

Nem megmondva a tutit, általánosságban azt mondják, hogy a kiskertben ne vegyszereket használjunk, hanem komposztot, trágyát és a biogazdaságokban is elfogadott növényvédőszereket. Javasolt lenne időről időre felméretni a talajminőséget, kerülni a kontrollálatlan trágyázást és palántázás során kerülni a tőzeg használatát. (Állítólag ezeknek a kitermelése rengeteg széndioxid légkörbe kerülésével jár.)

Ne hagyja csupaszon a kerti talajt!

Ha egy terület talaja nem lesz egy időre hasznosítva akkor is érdemes stabilizálni és tápanyagot adni számára. A hidegben is jól csírázó növények ezen segítenek. A borsó, a bab, a lóhere és az egyéb hüvelyesek a légkörből származó nitrogént természetes műtrágyává alakítják. A téli takarmánynövények és egyébként a növények általában is megakadályozzák az eróziót, a gyomnövények szaporodását. A talaj gyógyításáról már korábban írtunk.

Ültessen fákat és cserjéket!

Méretük és élettartamuk szerint a fásszárú növények hatékonyan vonják ki a levegőből a CO2-t. A saját örömünkre való kertészkedés mellett jó, ha tudjuk, hogy a települések utcáin lévő díszfák és bokrok is értékesek és gondozást igényelnek. Nem csak elnyelik a CO2-t, de nyári árnyékot és téli védelmet nyújtanak a szél ellen, csökkentve a ház fűtéséhez és a légkondicionáláshoz kapcsolódó kibocsátásokat.

Használja fel újra a kerti és az élelmiszer-hulladékot, szelektáljon, komposztáljon!

A hulladéklerakókban, levegőtlen közegben bomló szerves hulladékok metánt termelnek, amely 23-szor erősebb, mint a CO2. Ezzel szemben a kertben, a megfelelően szellőztetés mellett történő komposztálás, oxigén jelenlétében minimalizálja a metántermelést és élettel teli komposzttá válik. A komposztálás tápanyagban gazdag talajjavítást eredményez, amely csökkenti a szintetikus műtrágya igényét.

Használja fel újra a kerti és az élelmiszer-hulladékot, szelektáljon, komposztáljon!

Hogyan legyen zöld a fű?

Bár a pázsitok klímahatásáról még nincs tudományos konszenzus egyes kutatások azt sugallják, hogy nem olyan jók, ahogy gondoljuk. Azt állítják, hogy a kerti füves részek salétrom-oxid-kibocsátása elég magas. Ezért olyan gyep telepítését javasolják, ami szárazságtűrő és nem igényel sok trágyázást. A levágott fű pedig maradjon a helyszínen, így lehet klímabarát.

Hogyan legyen zöld a fű?Previous A magyar agykutatás
Next Nagyberuházások Különdíja a Közlekedési Múzeum terveinek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =