Ismét látogatható a Tapolcai-tavasbarlang


ismét látogatható a Tapolcai-tavasbarlang
Olvasási idő: < 1 perc

Ismét megnyílik a nagyközönség előtt a Tapolcai-tavasbarlang és a látogatóközpont építésének fennmaradó ideje alatt a barlang

ismét látogatható a Tapolcai-tavasbarlangcsökkentett árú belépőjegy megváltásával látogatható – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A tavasbarlangot tavaly ősszel zárták be, a munkálatok kezdetekor. Mint a szerdai közleményben írták, a látogatóközpont előreláthatólag nyár végén nyitja meg kapuit.

A Közép-Európában egyedülálló Tpolcai-tavasbarlang, Tapolca város központjában található természeti ritkaság. 1903-ban kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét is 19 Celsius-fokos víz lepi, melyet karsztvíz alakított ki. Mintegy 300 méter hosszan csónakkal lehet körbejárni a rendszert. ahol a változó mélységű és igen tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok. A szarmata mészkőben kialakult barlang érdekességét a benne levő tavak biztosítják, különleges klímájának gyógyhatását pedig régóta ismert. A viszonylag állandó vízhőmérséklet, a közel 100 százalékos relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő allergiás, asztmás és más légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. Erre a célra az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.

A víz alatti világot bemutató új látogatóközpont megvalósítására csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyertek a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A látogatóközpont, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangra épül, egyben a Bakony-Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni.

Az új létesítmény tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhellyel, a barlangászat tematikájára épülő interaktív kiállítással, valamint háromdimenziós mozival várja majd látogatóit.Previous Pompejinél kétszer nagyobb város állt az ókori Róma tengerpartján
Next A madarak megtanulják, melyik anyag hasznosabb a fészekrakáshoz

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =