Magyarország első Na-S akkumulátora


Magyarország első Na-S akkumulátora
Olvasási idő: < 1 perc

Megérkezett a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpontba Magyarország első Na-S akkumulátora.

A villamos energia innovatív tárolását demonstrálhatja majd hazánk első nátrium-kén, azaz Na-S akkumulátora. A projekt során szerzett tapasztalatok segíthetik Magyarország karbonsemlegességének elérését.

A HUN-REN EK a Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő fejlesztések megvalósítása (2021-2.1.1-EK) támogatott projekteken belül a Tesseract Energiatároló (2021-2.1.1-EK-2021-00002) projekt részeként lehetőséget kapott egy rendszerszintű szolgáltatásokat támogató demonstrációs akkumulátor telepítésére.

A japán NGK Insulators Ltd. által gyártott akkumulátor, illetve a svájci Indrivetec AG által készített hozzá tartozó inverterek februárban érkeztek a kutatóközpont telephelyére. A konténereket daruval emelték az előkészített alapozásra. A következő hetekben történik meg az akkumulátor és az inverterek egymással, illetve a telephelyi villamos és kommunikációs hálózattal való összekötése és üzembe helyezése. A kutatóközpont azért döntött a nátrium kén technológia mellett, mert az lehetővé teszi a nagy mennyiségű energiatárolást és a hosszú idejű energiafelhasználást.

A konténereket daruval emelték az előkészített alapozásra.

A nátrium-kén akkumulátorok technológiáját több mint 20 éve alkalmazzák a 4 óránál hosszabb időtartamot áthidaló energiatárolás esetén. Világszerte mintegy 250 projektben közel 5 GWh kapacitás működik. A Na-S akkumulátorok olyan bőségesen rendelkezésre álló nyersanyagokat használnak, mint a kén, a nátrium és az alumínium-oxid, azaz timföld. Így hosszabb ideje használják energiatárolási célokra, mint a lítiumion-akkumulátorokat.

A demonstrációs energiatároló 1,45 MWh villamos energia tárolását fogja lehetővé tenni, amit különböző piaci szolgáltatásokkal – például frekvenciaszabályozás, illetve peak-shaving – tesztelnek majd. Az üzembe helyezésekor ez lesz Magyarország első Na-S akkumulátora. Az e folyamat során szerzett tapasztalatokkal a kutatóközpont szakmailag támogatni tudja majd a további piaci projekteket. Ezzel is elősegítve hazánk karbonsemlegességének elérését.Previous A legújabb trendek a mobil terminálok piacán
Next Érettségi Felkészítő könyvsorozat

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + hét =