Érettségi Felkészítő könyvsorozat


Érettségi Felkészítő könyvsorozat
Olvasási idő: 2 perc

Az ELTE 2024. február 29-én, egy sajtótájékoztató keretén belül mutatta be az ELTE Érettségi Felkészítő könyvsorozatát.

Az Érettségi Felkészítő könyvsorozat az ELTE egyetemi oktatói által szerkesztésével született. Most megjelent négy kötete a kötelező érettségi tantárgyak (magyar nyelv- és irodalom, matematika, történelem) mellett a digitális kultúra érettségihez szükséges ismeretanyagot mutatja be kompakt és könnyen feldolgozható formában.

A könyvpiacon ezek az állítólag hiánypótló kötetek a 2024-től érvényes vizsgakövetelmények figyelembevételével készültek. Mintafeladatsorokkal, valamint megoldókulcsokkal segítik a diákok és felkészítő tanáraik munkáját a közép- és emeltszintű érettségik előtt.

„A most érettségiző generáció számára kiemelten fontos, hogy minél alaposabban felkészülhessenek életük egyik legnagyobb megmérettetésére. Gimnazistaként a legfontosabb kérdés, amivel szembesülnek, hogy merre tanuljanak tovább. Az ELTE ezt a döntést szeretné könnyebbé tenni azáltal, hogy egy színvonalas kiadványsorozattal nyújt biztos tudásalapot az átalakult érettségi és felvételi eljáráshoz.” – emelte ki Borhy László akadémikus, az ELTE rektora a könyvbemutatón.

Tóth Tibor József, az ELTE Eötvös Kiadó ügyvezetője azt is elmondta, a kiadó életében újdonság, hogy nem egyetemi tankönyveket és tudományos műveket adnak ki, hanem azokat a diákokat segítik, akik az ELTE leendő hallgatóivá válhatnak. A most megjelent tankönyvek a diákok mellett módszertani útmutatókkal segítik az érettségi felkészítést végző tanárokat is. Jelenleg nem létezik még egy ilyen tankönyv, amely mögött ennyire szerteágazó egyetemi háttér állna. Ennek köszönhetően a tankönyvekben minden olyan feladat szerepel, amely az érettségin felmerülhet.

Magyar nyelv és irodalom

A kötet ismerteti a vizsga felépítését és értékelési szempontjait, feladattípusait, magyar nyelvből 23, irodalomból 35 közép- és emelt szintű szóbeli vizsgafeladatot kínál. A középszintű szövegértési és nyelvi feladatsorhoz szövegalapú leíró nyelvtani gyakorlófeladatokat és grammatikai táblázatokat tartalmaz, az esszéíráshoz bemutatja a szövegalkotás lépéseit és a műelemzés szempontjait. Hasznos tanácsokat ad minden szövegalkotási feladattípushoz az ötletgyűjtés, a rendszerezés, a bevezetés és a befejezés példáin keresztül. Végül ismerteti a szóbeli vizsga menetét, követelményeit és értékelését.

Matematika

A kiadvány mintafeladatokkal szemléltetett értékelési útmutató kíséretében bemutatja a középszintű írásbeli vizsga feladattípusait. Több mint 400 részletesen kidolgozott középszintű feladat van a kötetben, tudományági besorolás szerint tematikusan rendszerezve. A feladatgyűjteményt két érettségi mintafeladatsor teszi teljessé, ezekhez – a részletes megoldás mellett – pontozási útmutató is tartozik.

Történelem

A történelem írásbeli érettségi vizsga felépítését és értékelési szempontjait, feladattípusait ismerheti meg az olvasó. Az emelt szintű feladatsorok teljesek, vagyis mindhárom esszétípus gyakorolható velük. A feladatokban azok a témák is megjelennek, amelyek részben vagy egészben újak a hatályos érettségi követelményeiben (pl. Hun Birodalom, III. Béla uralkodása, Magyarország Alaptörvénye). A kötet végén a feladatok téma alapján is visszakereshetők, így a kiadvány azoknak is hasznos lehet, akik egy-egy korszak, jelenség tanórai vagy otthoni gyakorlásához keresnek feladatot.

Digitális kultúra

Az Érettségi Felkészítő kiadvány segítségével megismerhető a digitális kultúra érettségi vizsga felépítése és értékelési szempontjai, illetve az emelt szintű vizsga minden feladattípusa. Szerepelnek benne begyakorló jellegű feladatok, azonban a legtöbb feladat megoldása összetettebb gondolkodást igényel. A feladatsorok lefedik az emeltszintű digitális kultúra (informatika) érettségi gyakorlati elvárásait. A feladatgyűjteménynek külön megoldókulcsa van, amelyet digitális formában lehet elérni.

Már előkészületben van az angol nyelv

A kötet címe Path to Success. Főleg egyéni gyakorláshoz készül, de jól használható lesz intenzív felkészítő kurzusokon és különórákon is. Az olvasott és hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, íráskészség, beszédkészség vizsgarészekhez egyaránt kínál feladatokat a hozzájuk tartozó megoldókulcsokkal együtt. Különlegessége, hogy az érettségiző korosztály számára releváns és motiváló témákkal, szövegekkel támogatja a tanulást. Olyan kivágható kommunikációs kártyákat is tartalmaz, amelyek segítenek felkészülni a vizsgán várható szituációkra. A könyv tippeket és stratégiákat is mutat a diákoknak ahhoz, hogy éles vizsgahelyzetben a lehető legjobb formájukat hozhassák.Previous Magyarország első Na-S akkumulátora
Next A nők részvétele a természettudományos pályákon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =