Megint új cápafajt találtak


Megint új cápafajt találtak

Biológusok két mitokondriális gén 1,310 bázispárját használva új cápafajt azonosítottak.

Atlanti óceánban, Belize partjainál talált hatkopoltyús cápakölyök (szürke cápa) más, mint az indiai és a csendes-óceáni óceánokban élő szürke cápa.
 
A Toby Daly-Engel által vezetett tudóscsoport eloszlatta azt az évtizedes bizonytalanságot. Mostmár biztos, hogy az Atlanti-óceánban élő hatkopoltyús cápa más faj, mint az indiai és a csendes-óceáni.

Az új fajta neve: atlanti szürke cápa.

A 250 millió évvel korábbi ősök és a dinoszauruszok után a hatkopoltyús cápa a Föld legöregebb állata. Azonban az a tény, hogy a szélsőséges óceáni mélységekben élnek, néha több ezer méterrel a felszín alatt, rendkívüli kihívást jelentett a tanulmányozásukkor.

Daly-Engel, a biológiai tudományok professzorának, a belizei MarAlliance kollégáinak és a Floridai Állami Egyetem tengerparti és tengeri laboratóriumának, illetve a délkeleti nemzeti tengerészeti halászati ​​szolgálatnak köszönhetően 1,310 bázispáros két mitokondriális génjét használva a Panama City Fisheries Science Center megállapította, hogy nagy genetikai különbségek vannak a régóta egyedülálló fajta, Hexanchus nakamurai között, ahhoz hogy átnevezzék az atlanti-óceáni fajtáját Hexanchus vitulusnak.

„Bebizonyítottuk, hogy az Atlanti-óceánban lévő hatkopoltyús nagyon különbözik az indiai és a csendes-óceániak molekuláris szintjétől, egészen addig a pontig, ahol már nyilvánvalóan egy másik fajtáról beszélünk, ami nagyon hasonlít egymásra első ránézésre” – mondta Daly-Engel.

Legfeljebb 6 láb hosszúságúak, de az atlanti hatkopoltyús cápák jóval kisebbek az indo-csendes-óceáni rokonaiknál, amelyek akár 15 méteresre vagy annál nagyobbra is nőhetnek. Egyedülálló, fűrészszerű alsó állkapoccsal és hat kopoltyúrésszel rendelkeznek, ahogyan azt a nevük is sugallja. A legtöbb cápa öt kopoltyúrésszel rendelkezik.

 

Fotó: Ivy Baremore (MarAlliance)Previous Saját gyártmányú védett mobilok orosz katonai vezetők számára
Next Keveredés és izolált együttélés az őskori Délkelet-Európában

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.