Megint új cápafajt találtak


Megint új cápafajt találtak
Olvasási idő: < 1 perc

Biológusok két mitokondriális gén 1,310 bázispárját használva új cápafajt azonosítottak.

Atlanti óceánban, Belize partjainál talált hatkopoltyús cápakölyök (szürke cápa) más, mint az indiai és a csendes-óceáni óceánokban élő szürke cápa.
 
A Toby Daly-Engel által vezetett tudóscsoport eloszlatta azt az évtizedes bizonytalanságot. Mostmár biztos, hogy az Atlanti-óceánban élő hatkopoltyús cápa más faj, mint az indiai és a csendes-óceáni.

Az új fajta neve: atlanti szürke cápa.

A 250 millió évvel korábbi ősök és a dinoszauruszok után a hatkopoltyús cápa a Föld legöregebb állata. Azonban az a tény, hogy a szélsőséges óceáni mélységekben élnek, néha több ezer méterrel a felszín alatt, rendkívüli kihívást jelentett a tanulmányozásukkor.

Daly-Engel, a biológiai tudományok professzorának, a belizei MarAlliance kollégáinak és a Floridai Állami Egyetem tengerparti és tengeri laboratóriumának, illetve a délkeleti nemzeti tengerészeti halászati ​​szolgálatnak köszönhetően 1,310 bázispáros két mitokondriális génjét használva a Panama City Fisheries Science Center megállapította, hogy nagy genetikai különbségek vannak a régóta egyedülálló fajta, Hexanchus nakamurai között, ahhoz hogy átnevezzék az atlanti-óceáni fajtáját Hexanchus vitulusnak.

„Bebizonyítottuk, hogy az Atlanti-óceánban lévő hatkopoltyús nagyon különbözik az indiai és a csendes-óceániak molekuláris szintjétől, egészen addig a pontig, ahol már nyilvánvalóan egy másik fajtáról beszélünk, ami nagyon hasonlít egymásra első ránézésre” – mondta Daly-Engel.

Legfeljebb 6 láb hosszúságúak, de az atlanti hatkopoltyús cápák jóval kisebbek az indo-csendes-óceáni rokonaiknál, amelyek akár 15 méteresre vagy annál nagyobbra is nőhetnek. Egyedülálló, fűrészszerű alsó állkapoccsal és hat kopoltyúrésszel rendelkeznek, ahogyan azt a nevük is sugallja. A legtöbb cápa öt kopoltyúrésszel rendelkezik.

 

Fotó: Ivy Baremore (MarAlliance)Previous Saját gyártmányú védett mobilok orosz katonai vezetők számára
Next Keveredés és izolált együttélés az őskori Délkelet-Európában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 8 =