Kiállítóteremmel bővül idén a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum


Kiállítóteremmel bővül idén a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum
Olvasási idő: < 1 perc

Balogh Tamás, a Vasvári Pál Múzeum közművelődési munkatársa és sajtóreferense elmondta, hogy az 500 négyzetméter alapterületű kiállítóhelyet a kisváros központjában álló egyik műemléképület földszintjén alakítják ki.

A beruházás költségeihez a múzeum 1,5 millió forint összegű pályázati támogatást kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. Az új kiállítótermet márciusban nyitják meg, és állandó, valamint időszaki tárlatok helyszíne lesz.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a kiállítótér lehetőséget teremt majd arra, hogy a múzeum méltó körülmények között állítson emléket az egykori tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár történetének, továbbá bemutathassa az üzem alapítójának, a település szülöttjének, annak a Kabay Jánosnak a feltalálói munkásságát, aki a mák ipari feldolgozásával nyert ki morfin hatóanyagot a növény részeiből. A gyár jelenleg ICN Hungary néven működik, és az indiai Sun Pharma Ltd. tulajdona.

Emellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye híres gyógyszerészeinek és orvosainak emléket állító tárgyi gyűjtemény is átkerül majd az új kiállítóterembe. 

A félévszázados múltra visszatekintő tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum épületét 2013-ban 60 millió forintos költségből korszerűsítették, illetve bővítették múzeumpedagógiai oktató teremmel, interaktív kémiai laboratóriummal és látványraktárral. Új látogatói rendszert is létesítettek, így az érdeklődők okostelefonokon és táblagépeken is megismerhetik az intézmény gyűjteményét, történetét.

További 60 millió forint, ugyancsak pályázati támogatást pedig tudományos és közművelődési tevékenységre, valamint múzeumpedagógiai célokra fordíthatott az intézmény 2013-ban. A múzeumépület korszerűsítése és bővítése a múlt év nyarára fejeződött be. A megnyitás utáni fél év alatt több mint 14 000 ezren keresték fel az intézmény kiállításait, rendezvényeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly megváltoztatta az intézmény minősítési besorolását is, így közérdekű muzeális gyűjtemény helyett területi múzeumként működik 2013-tól. Az 1963-ban alapított múzeumnak jelenleg 16 ezer darabos régészeti, néprajzi és helytörténeti gyűjteménye van.Previous Öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye
Next Eltitkolt levél: az Osztrák-Magyar Monarchia készült az I. világháborúra

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 9 =