Egy milliméter nagyságú Dávid szobor


Egy milliméter nagyságú Dávid-szobor
Olvasási idő: < 1 perc

Egy milliméter nagyságú Dávid szobrot készítettek a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói.

Michelangelo Dávid szobrának miniatűr másolatát az általuk kifejlesztett különleges háromdimenziós nyomtatási módszerrel készítették el. A szobor, a talapzatával együtt is csupán egy milliméter magas, és nem márványból készült, mint a reneszánsz géniusz 5,17 méteres szobra, hanem rézből.

Az ETH bioszenzorok és bioelektronika laboratóriumának professzora, Tomaso Zambelli vezette kutatócsoport néhány éve fejlesztette ki azt a 3D-s technológiát, amellyel nanométer és mikrométer nagyságú fémszerkezeteket készíthetnek. A folyamat alapvető alkotó eleme egy mikropipetta, amelyet összekötöttek egy konzolos tartóval. Ez teszi lehetővé, hogy megfigyeljék azt az erőt, amellyel a pipetta hegye érintkezik az anyaggal. Ily módon a kutatók képesek elektromechanikusan olvasztott fémeket juttatni egy elektromos áramot vezető anyagra nagy pontossággal. A folyamatot automatizáló optikai erőmérőnek köszönhetően rétegről rétegre lehet miniatűr fémszerkezetet építeni.

Giorgio Ercolano továbbfejlesztette ezt a technológiát, különösen a folyamat gyorsaságát illetően. Korábban a kutatók főként csak kicsiny oszlopokat vagy gyűrűket készítettek ilyen módon. Ercolano szerint viszont ez a módszer lehetővé teszi mindenféle bonyolult szerkezet és geometria nyomtatását is.

A Dávid szobor két méretben készült el.

Az első egy milliméter magas, a második az első szobor egytizede. A kisebb szobor akkora, mint a nagyobb talapzata. Az eszköznek 30 órára volt szüksége a „nagy” Dávid szobor létrehozásához, a kisebb változathoz pedig csupán 20 percre. A nyomtatási folyamat leginkább az elektronikai ipar érdeklődését keltheti fel. A gyártók ezzel a módszerrel összekapcsolhatnak számítógépes chipeket vagy még pontosabban képesek helyreállítani mikroelektronikai rendszereket. A nyomtatáshoz más fémeket (platina, arany, nikkel, ezüst) is fel lehet használni, de rézre van a legnagyobb kereslet.Previous E-cigaretta-járvány Amerikában
Next A NASA marsjáró sikeres futópróbája

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =