Ivócsap Budapest közterületein


Ivócsap Budapest közterületein
Olvasási idő: 2 perc

Az ivóvíz világszerte egyre nagyobb kincs.

Ivócsap Budapest közterületeinBudapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Fővárosi Vízművek Zrt. és az Ivócsap Projekt együttműködésével 43 ponton lehet Budapest belvárosában friss ivóvízhez jutni a tűzcsapokra szerelt ivócsapokból.

Az Ivócsap Projekt egy olyan innovatív és kreatív kezdeményezés, amit a köztéri ivókutak hiánya hívott életre. A Design Terminál által 2014-ben meghirdetett városfejlesztési pályázat egyik méltó győztese az Ivócsap Projekt volt, amely a Budapesten található tűzcsapokat alakítja át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója nem sérül.

A frissen alakult, fővárosi tulajdonban lévő Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. BVA) és a Fővárosi Vízművek Zrt. összefogásában a két cég közösen 43 darab ivócsapot vásárolt és telepítette őket Budapest belvárosban. Mint megtudtuk, az Ivócsap Projekt a Főváros részéről egy hosszú távú sorozat első állomása, amely az Élhető Budapest projektsorozat keretén belül olyan kezdeményezéseket karol fel és valósít meg, melyek megkönnyítik a Budapesten élők életét, élhetőbbé téve számukra a várost.

A Városarculati cég 20, a Fővárosi Vízművek Zrt. pedig 23 darab ivócsappal járult hozzá az új kezdeményezéshez. Az első budapesti ivócsapot a belvárosi Szomory Dezső téren szeptember 9-én délután adták át, de szeptember 12-én már felszerelték a megvásárolt mind a 43 darab ivócsapot. A csapokat a Fővárosi Vízművek Zrt. üzemelteti és a pesti oldalon a körúton belül, a budai oldalon pedig a Duna mentén helyezik ki őket a forgalmas helyeken lévő, feltűnő és jól megközelíthető tűzcsapokra. Az ivócsapok idén a fagy beálltáig üzemelnek, érintik a Budapestbike túrái is.

De nem Budapest az első, hiszen meg kell jegyeznünk, hogy igazság szerint Oroszlány az első ivócsap-tulajdonos. Sőt, 2015 nyarán Pécs, Zalaegerszeg és Veszprém is felszerelt ivócsapokat. Az ivócsapok telepítése és üzemeltetése, egy megszokott ivókútéhoz képest, minimális költségből oldható meg, használatukkal pedig több százezer budapesti lakos és látogató olthatja szomját.

Az Ivócsap Projekt tagjai és ötletgazdái: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia, a csapat gépészmérnökei Bodnár Gábor és Ilkei Tamás.

A belvárosi ivócsapok helyét az www.ivocsap.hu honlapon, online térkép segítségével lehet nyomon követni.

Ivócsap Budapest közterületeinPrevious Jelentős eredmények a grafén kutatásában
Next Veszélyesek-e a drónok?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =