Szaglás és illatok a metaverzumban


Szaglás és illatok a metaverzumban
Olvasási idő: 2 perc

Néhány napja Las Vegasban véget ért a kütyük nagy fesztiválja, a CES®.

A mostani világunk egyik legbefolyásosabb technológiai eseménye, az áttörő technológiák és globális innovátorok próbatere, a CES® január 8-án ért véget. Megdőlt a részvételi rekord, hiszen több mint 115 000 iparági szakember vett részt az eseményen. Több mint 3200 kiállítóval, köztük 1000 startup céggel, a CES 2023 bemutatta az innováció következő korszakát a közlekedéstől a mobilitáson át a digitális egészségig, a fenntarthatóságig és a Web3-ig, a metaverzumon és azon túl. Ráadásul a Fortune 500-as cégek 60%-a képviseltette magát. Az eseményen előkelő helyet foglaltak el a virtuális valóság „realizmusának” növelésével kapcsolatos újdonságok. Azaz a szaglás és illatok, illetve a szagok és tapintások átadása a metaverzumban.

Az amerikai OVR Technology cég olyan kiegészítőt készített a virtuális valóság sisakjaihoz, amely a füst és a sült mályvacukor aromáját biztosítja a mesterséges tűz mellett ülő felhasználók számára. Aki pedig arra vágyik, az a rózsa illatát érezheti egy virtuális kertben sétálva. A startup rendelkezik egy másik készülék prototípusával is, amely képes tárolni a felhasználók által mobilalkalmazáson keresztül készített illatpatronokat. Korábbi fejlesztésüket már tesztelik a parfümöket online árusító vállalatok.

Röviden összefoglalva az OVR csapata létrehozta az ION nevű fejhallgató-bővítményt, amely Bluetooth-on keresztül csatlakozik a VR-fejhallgatókhoz és ezredmásodpercenként felszabaduló illat-nanorészecskéket állít elő, hogy javítsa a Unity vagy az Unreal beépített VR tartalmait. A megoldás nagyjából ugyanúgy működik, mint a térbeli hangzás a VR-nél. Ha közelebb kerülünk a szag forrásához a VR-élményen belül, az illat erősebbé válik, ha távolodunk, az illat gyengül.

A japán Aromajoin digitális illattechnológiai cég is arra fogad, hogy a metaverzum sok illat színhelye lesz a jövőben. Még akkor is, ha ez most nem tűnik nyilvánvalónak. Sunghun Cho szerint olyan ez, mint mikor az okostelefonok előtt még nem tudtuk, mekkora szerepet fognak játszani az életünkben.

Érzékeléseinkből sokáig csak kettőt, a látást és a hallást lehetett használni a virtuális térben.

Ehhez zárkózott fel harmadikként egy különleges kesztyű, amelynek segítségével az érintés is érzékelhetővé vált. Most pedig hamarosan különböző illatokat is érezhetünk a metaverzumban. Ez a lehetőség nem előzmény nélküli, hiszen 2022-ben egy malmöi és egy stockholmi egyetem kutatói olyan szaglógépet fejlesztettek ki, amely képes reprodukálni a virtuális valóságban, a metaverzumban megjelenő dolgok illatát a valóságban.

A szaglás és illatok szerves társulása a virtuális világokhoz lényegesen mélyebb, magával ragadóbb élményeket teremtene. Végül is a szaglás az egyik legalapvetőbb érzékszervünk, még akkor is, ha a legtöbbünk a mindennapi életben nagyobb mértékben támaszkodik a látásra. A szaglás egyedülállóan közvetlenül kapcsolódik a limbikus rendszerhez, amely irányítja a memóriánkat, érzelmeinket, viselkedésünket és motivációnkat.

Csak emlékeztetőül a szintén japán AI Silk cég bemutatta a Haptic Metaverse kesztyűt, amely a fejlesztők szerint érintéseket közvetít, és újra tudja reprodukálni a virtuális valóságban tapasztalt felületi textúrát. Illetve korábban írtunk arról is, hogy a metaverzumban lehetséges lesz az is, hogy az odalátogatók fájdalmat érezzenek.



Previous A bór-nitrid megtisztítja a szennyvizet az antibiotikumoktól
Next Auditor képzés és a szabványosan működő cégek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =