Elsüllyedt hajók láthatók a Duna szerbiai szakaszán


Szerbiai hajóroncsok - Fotó: ljubaznošću Suzana M. Jovanović
Olvasási idő: 2 perc

Az alacsony vízállás miatt második világháborús német hajók váltak láthatóvá a Duna szerbiai szakaszán, a román határhoz közeli Prahovónál.

A folyóból a német hadiflotta egyik hajójának árbóca és egy parancsnoki hajó fedélzetének egy része vált láthatóvá. Ez a látvány nem először tárul az ott élők elé, hiszen minden alkalommal megtörténik, amikor huzamosabb ideig nagyon alacsony a Duna vízszintje. 

A német haderő 1944. szeptember 5-7. között a német Fekete-tengeri flotta 177 hajóját süllyesztette el, amikor az a Vörös Hadsereg elől vonult vissza. A hajókat Walter Stettner Ritter von Grabenhofen altábornagy parancsára süllyesztették el (1944. október 18-án Belgrádban kivégezték). A hullámsírba merült hajók között volt a német hadsereg kórházhajója is, amelyet a sérültekkel együtt robbantottak fel.

Elsüllyedt hajók láthatók a Duna szerbiai szakaszán
Fotó: Tanjug

Bár az utóbbi tíz évben többször is felmerült, hogy kiemelik a második világháborús hajókat a folyóból, mert megnehezítették a folyami hajózást a Vaskapu-szoros utáni szakaszon, ám ez mindeddig nem történt meg. Az ok leginkább a pénzhiány. Egyes becslések szerint ugyanis a művelet 400 millió dollárba is kerülhet. 

A hajóroncsokon még fel nem robbant gránátok is vannak, illetve a roncsok miatt a folyó hatkilométeres szakaszán csak egy szűk, 50 méteres csatornán lehet hajózni. Ráadásul a navigációs térképeken a Duna szerb-román határon található szakaszát fehér színnel jelölik, ami azt jelenti, hogy feltérképezetlen területről van szó. A prahovói kikötőt is csak néhány éve aknamentesítették. 

Egyes elméletek szerint a hajóroncsok rengeteg aranyat és hatalmas kincset rejtenek, amelyet a németek a szovjetektől raboltak el. A kincskeresők azonban eddig nem merészkedtek elég mélyre, vagy nem találták meg azt, amit kerestek.

A helyiek beszámolói szerint, amikor olyan alacsony a vízállás, mint most is, a hajók közelében megjelennek a színesfémtolvajok, és igyekeznek minél értékesebb részeket megszerezni a roncsokból.

Az sem megerősített hír egyelőre, hogy a németekkel közös összefogásban hamarosan búvárok érkeznek, hogy felmérjék a hajók állapotát és kezdeti lépéseket tegyenek a kiemelésre. A kiemelés megvalósulásának 2020-ig kellene állítólag megtörténnie.Previous Panorámafelvételek a Nemzetközi Űrállomásról
Next Egyetlen farkaspopulációtól származnak a mai kutyafajták?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =