Jászkeszeg – Az év hala 2021-ben


Jászkeszeg - Az év hala 2021-ben - fotó © Komka Péter | MTI
Fotó: Komka Péter MTI
Olvasási idő: 2 perc

A kitüntető címre három, Magyarország vizeiben őshonos halfaj közül lehetett jelölni, választani.

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, a vörösszárnyú keszeg lettek az év halai, míg tavaly a süllő érdemelte ki a megtisztelő címet. A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra 2020. december 31-én délig 7683 szavazat érkezett be, ennek alapján alakult ki a végeredmény. A három jelölt közül az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott angolna a szavazatok 20 százalékával lett a harmadik. Második, főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, mindössze 8-10 centit elérő fürge cselle a szavazók 31 százalékát kapta. Az élen, 49 százalékos többséggel, közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett.

A jászkeszeg (Leuciscus idus) szabályos halformájú (háta és hasa nagyjából egyforma mértékben ívelt), ezüstös színű pontyféle.

Barnásvörös alsó úszói az évek során egyre élénkebbé válhatnak. Apró pikkelyei szorosan ülnek egymás mellett, csúcsba nyíló, viszonylag kis szájával egyaránt fogyasztja az üledékben rejtőző gerinctelen állatokat, az apró halakat, de a növényi eredetű táplálékot sem veti meg. Nagyobb vízfolyások lakója, de az áramló vizű csatornákban és a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban (Tisza-tó) is lehet vele találkozni. Ősszel rajokba verődik, és a meder mélyebb részeire húzódva vészeli át a telet. Ívásuk tavasz végén vagy nyár elején van, ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. A jászkeszeg oldalvonalán 55-60 apróbb pikkely van, más hasonló fajoknál csupán 38-49 számolható. A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

Világos pikkelyei miatt Herman Ottó után ónos jásznak is nevezik, de ismert még jác, jaszkó, jáz, ónkeszeg, jászponty, aranyos jász, arany orfa (ez utóbbi német eredetű) néven is. Úszói közül a páros úszók és a farok alatti úszók élénkvörösek, míg a hát-és farokúszók sötétszürkék, enyhe vörhenyes pírral, ezért nem szabad összetéveszteni a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. Az év hala az egyik legnagyobbra növő keszegfaj.Previous Cigánycsuk - Az év madara 2021
Next Kacsafarkú szender - 2021-ben az év rovara

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 5 =