Vegyszerek, tisztítószerek és a koronavírus


Vegyszerek, tisztítószerek és a koronavírus
Olvasási idő: 3 perc

Lassan mindenki kívülről fújja a moss kezet, maradj otthon szlogent. Talán már a tisztítószerek és a koronavírus összefüggéseivel is tisztában vagyunk.

Sőt, hallottunk már a szappan, az alkohol és a klóros tisztítószerek lényegéről is. Lehet-e még újat mondani a témában? Igen, mert az ész nélküli takarítás és a vegyszerek keverése súlyosabb lesz lassan, mint a kézmosás hiánya.

Azt mindenki tudja, hogy többféleképpen lehet próbálkozni a kezünkön lévő, vagy ott megjelenő kórokozók eltávolításával. A szappannal történő kézmosás eltávolítja a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok egy viszonylag nagyobb részét. Az antibakteriális kézfertőtlenítők használatával a kórokozók elpusztítására teszünk kísérletet. Ma már azok, akik tutira mennek mindkettőt használják. Utóbbival kapcsolatban sokat emlegetik a baktérium-rezisztenciát, amiről korábbi cikkeinkben lehet olvasni például. De térjünk vissza a vegyszerek, tisztítószerek és a koronavírus kapcsolatához!

Na most, a különböző kézfertőtlenítők hatékonysága vírus ellen csak akkor jó, ha azok alkoholtartalma eléri a víruspusztításhoz szükséges legalább 60, de inkább 70 tömegszázalékot. Ráadásul az alkoholtartalmú termékek erősen szárítják a bőrt, így rontják annak természetes védekező funkcióját. Az etil-alkohol, feltéve, hogy a koncentráció meghaladja a 60%-ot, hatékonyan inaktiválja a lipofil vírusokat, mint például influenzavírusok és a koronavírusok, illetve sok (de nem mindegyik) hidrofil vírust. Az izopropil-alkohol bár a lipidvírusokat, például a koronavírust megöli, nem hatékony a nem lipid enterovírusok ellen. Ja és, ha a szappanhoz ragaszkodunk, akkor nem csak szappan, hanem meleg víz is kellene.

A klóralapú fertőtlenítőszerek,

például a háztartási fehérítők, amik jellemzően 5,25-6,15% nátrium-hipokloritot tartalmaznak, széles antibakteriális hatásúak. Hatékonyan elpusztítják a baktériumokat, gombákat és vírusokat, ideértve az influenzavírusokat is. Viszont számos és jelentős biológiai hátrányuk van.

  • Irritálhatják a nyálkahártyákat.
  • Hőnek vagy fénynek kitéve bomlanak, halálos gázokat képezve.
  • Károsíthatják a háztartási felületeket.
  • Nagyon reakcióképesek, ha más vegyszerekkel keverik őket. Ráadásul ilyenkor egészségre ártalmas gázok képződhetnek, tehát a szellőztetés megfelelő kell legyen a használatukkor.
  • Sose keverjük a tisztítószereket, mert hipó és ecet keverésekor erősen irritáló klórgáz jön létre, ami irritálja a légutakat, köhögést, légzési nehézségeket okoz és még égő, könnyező szem is lehet a következménye.
  • Hipó és ammónia keveredésekor mérgező klóramin gáz keletkezik.
  • Hipó és alkohol keveredése nagyon mérgező kloroform gázt képez.
  • Hidrogén-peroxid (gyenge, fertőtlenítő hatású sav) és ecet találkozása nagyon irritálhatja a szemet, a bőrt és a légutakat is.

Tehát a klórgáz a nedves emberi szövetekkel (pl. szem vagy a felső légutak) érintkezve, a szövet víztartalmával sósavat képez, ami ingerli a nyálkahártyát, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. Azt se felejtsük el, hogy a sósav vagy bármilyen vízkőoldó hatású szer erősen savas kémhatású, a nátrium-hidroxidos lefolyótisztító pedig erősen lúgos, így használatuk együtt még akkor is életveszélyes lehet, ha nem keverve, hanem egymást váltva alkalmazzuk őket. Kettejük találkozása a vécében kockázatosabb, mint más helyiségekben, itt ugyanis a szűk teret gyorsan elborítja a mérgező klórgáz, ezért sosem szabad zárt ajtónál takarítani egy mellékhelyiséget.

Ezenkívül, a nálunk okosabbak azt tanácsolják, hogy feltétlenül hígítsuk a tömény hipót hideg vízzel. (Használat előtt az 5% nátrium-hipokloritot tartalmazó szert 0,05%-ra javasolt hígítani.) Azért hideggel vízzel, mert a forró víz inaktiválja azt, tehát az így a sterilizálás szempontjából hatástalan lesz. Ideális esetben hipó használatakor is használni kell maszkot és kesztyűt.

A hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid képes baktériumokat, vírusokat, spórákat, élesztőt és gombákat is elpusztítani vagy inaktiválni. A kereskedelemben kapható 3%-os hidrogén-peroxid stabil és hatékony sokféle felület fertőtlenítésére. A hipóval ellentétben a hidrogén-peroxid molekulárisan nagyon hasonló a vízhez,  önmagában történő bomláskor nem hoz létre veszélyes vegyületeket. Mindig vegyünk fel védőkesztyűt, mielőtt használjuk a hidrogén-peroxidot, ugyanis könnyen megégetheti a bőrünket! A hidrogén-peroxid és az ecet keveredése során ecetsav képződik, ami egy maró sav. Ez ártalmas lehet a bőrre, a szemre, az orra, a torokra és a tüdőre is, semmiképp se vegyítsük őket! Egymás utáni használatuk is tudást és körültekintést igényel. Mindig hűvös helyen tároljuk, mert fény hatására elkezd bomlani, és akkor már nem lesz hatékony az oldatunk.

Ha valakinek a fertőtlenítés és a sterilizálás célja, ne feledje, hogy először meg kell tisztítani a felületet!

Így hát inkább beszéljünk arról, hogy a mobiltelefonokat is gyakrabban kellene fertőtleníteni, mert most ezek lehetnek a betegség másik jelentős hordozói. Sokan azt mondják, hogy még akkor is, ha gyakran mossa meg valaki a kezét, amint megérinti a mobiltelefonját, az egeret és a billentyűzetet vagy a tabletet szinte máris megfertőzte a kezét újra.

Vannak, akik olyan alkoholtartalmú lencsetörlő-kendőt javasolnak, amelyet általában fényképezőgép lencséinek tisztításához használnak. Ne felejtse el letörölni a telefon mellett a telefon tokját, és ügyeljen a hátoldalára is, ha ujjlenyomat-leolvasót használ a telefon feloldásához.

Sokan úgy gondolják, hogy a nyilvános mellékhelyiségekben a légszárító használata jobb, mint a papírtörlő. De valójában a légszárítók valóban sokkal több baktériumot terjeszthetnek, mint a papírtörlő.

Egy 2017-es cikkben az Oregoni Egyetem mikrobiológusai a kézszárítás különböző módszereit vizsgálva arra jutottak, hogy a meleglevegős-szárítók növelhetik a baktériumok számát a kezeken használat után. Más kutatások 24 azt találták, hogy a nagy teljesítményű szárítók 1300-szor annyi vírusanyagot permeteznek a környezetbe, mint a papírtörülközők. (Na de, ez meg környezetszennyezés, a kivágott fák, a pazarlás és így tovább.)

A vegyszerek, tisztítószerek és a koronavírus kapcsolatában kérünk mindenkit, hogy jegyezze meg a vegyszermérgezés hasonló tüneteket is okoz, mint a COVID-19! Ráadásul a túlzásba vitt, szakszerűtlenül, felelőtlenül alkalmazott vegyszerek, folyamatok károsak lásd egy korábbi cikkünket!Previous Matematikai tehetséggondozás
Next Amiloid struktúra a fehérjék egy új téralkata

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − kilenc =