Papírzsebkendő szalmából?


12 milliárd forintos zöld fejlesztéssel szalmából készül majd a jövő papírzsebkendője.
Olvasási idő: 2 perc

12 milliárd forintos zöld fejlesztéssel szalmából készül majd a jövő papírzsebkendője.

A világ egyik legnagyobb higiéniai papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity alternatív rostszálak felhasználásával gyártja a jövőben lakossági és ipari, professzionális higiéniai papírtermékeit. Az Essity mintegy 400 millió svéd koronát – azaz megközelítőleg 12 milliárd forintot – fektet a fenntartható alternatív rost technológia kialakításába. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vállalat mannheimi gyárában kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket állítson elő mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából, várhatóan 2020 második felétől.

Ez a körkörös fenntartható innovációra épülő technológia, alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre.

A fenntarthatósági céljaink eléréséhez folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük az új termelési módszereket. Ez a bejelentés jól példázza, hogy az innovatív technológia hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb társadalomhoz – mondta Magnus Groth, az Essity elnök-vezérigazgatója.

Papírzsebkendő szalmából?

A cég a világ egyik legnagyobb papírgyártója, amely a friss fából készült cellulóz alapanyagú termékek terén a világ legnagyobb felvásárlójának számít, emellett alkalmaz újrahasznosított rostot is a papírgyártás során. A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad. Egy részét állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, azonban ennek az anyagnak a fele eddig felhasználás nélkül a szemétbe került. Az Essity ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva.

Az Essity kizárólagos szerződést írt alá az amerikai Sustainable Fiber Technologies vállalattal, így lehetővé vált számára az SFT Phoenix Process™ használata. Ez a technológia a növényi alapú megújuló rostanyagokat a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakítja. A búzaszalmából előállított termék ugyanolyan fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír. És szalmából lehet a papírzsebkendő.

A búzaszalma használata más téren is jelentősen támogatja a fenntarthatóságot.

Ugyanis a gyártás során számottevően kevesebb vizet és energiát használnak fel. Így az eljárás lehetővé teszi majd, hogy a gyártás során kiváltsa a friss farostot megújuló búzaszalmával. A búzaszalmából a cellulóz alapanyag elkészítése után fennmaradó melléktermék sokféleképpen újrahasznosítható. Például műtrágyaként a talaj termőképességének javítására. Vagy fenntartható alternatívája lehet a szintetikus termékekben, valamint az ipari és építkezési adalékanyagban előforduló kőolajszármazékoknak.Previous Közösségi múzeum címet kapott a JPM
Next Rekord a World Robot Olympiad Lego robotépítési és -programozási versenyen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − hat =