Csodás újjászületés egy csendes-óceáni atollnál


Nadikdik Atoll Csodás újjászületés egy csendes-óceáni atollnál
Olvasási idő: < 1 perc

Egy több mint száz évvel ezelőtti tájfun során elpusztult csendes-óceáni korallzátony-sziget újjászületését figyelték meg ausztrál kutatók.

Az Aucklandi Egyetem szakemberei, Murray Ford és Paul Kench a Marshall-szigetek részét képező Nadikdik-atoll változásait vizsgálták. Amelyek azóta mentek végbe, hogy 1905-ben egy hatalmas tájfun elmosta és elpusztította a térség korallzátonyainak jelentős részét. Tanulmányuk a Geomorphology című folyóiratban látott napvilágot.

A szigetről készített légi felvételek jelentős változásokat mutattak a második világháború vége és 2010 között. Mindössze 61 év leforgása alatt az egyik sziget-kezdemény dús növényzetű, stabil szigetté nőtte ki magát. Míg számos, korábban különálló terület egyetlen nagyobb szigetté tömörült össze. „A vihar kétség kívül hatalmas mennyiségű üledéket termelt és nagy mennyiségű korallt hordott a szigetekre, amelyek így könnyebben tudtak regenerálódni” – magyarázták a szakemberek. Hozzátéve, hogy az új szigetek gyakorlatilag a régiek helyén alakultak ki. Ford, aki maga is három évig élt a Marshall-szigeteken, elmondta, a változások rövid idő alatt történtek. Azt jelezve, hogy a zátonyképződés gyorsan végbemenő folyamat.

„A bizonyítékok szerint annak ellenére, hogy a tájfun több mint száz évvel ezelőtt pusztított, a szigetek földfelszínének alakulása még mindig zajlik” – mutattak rá a kutatók.

A szigetképződés bonyolult és dinamikus természetének jobb megértésével a kutatók közelebb kerülhetnek annak megismeréséhez, hogy a szigetek miként reagálnak a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedésre.Previous Kutya és ember agyműködésének összehasonlítása
Next Hazugságvizsgáló a közösségi oldalak pletykáinak elemzésére

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 18 =