Kevés a holttest – panaszkodnak a vallon egyetemek


Kevés a holttest - panaszkodnak a vallon egyetemek - Enrique_Simonet-La_autopsia 1890
Olvasási idő: < 1 perc

Kevesen ajánlják fel földi maradványaikat tudományos célokra, ezért nincs elég holttest a vallon egyetemeken

pedig egyre több orvostanhallgató van a gyakorlati képzéseken – írta a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja. A lap tudósítása szerint évente körülbelül 350-en ajánlják fel testüket haláluk után a tudománynak. Ez a szám évek óta változatlan, míg a hallgatók száma az orvosi karokon robbanásszerűen növekszik. A lap megszólaltatja az Université Libre de Bruxelles, a francia nyelvű Brüsszeli Szabad Egyetem anatómiai laboratóriumának vezetőjét, aki szerint 150-200 holttestre volna szükségük egy évben, de ennek csak a fele, 80-100 darab áll rendelkezésre.

„Sokszor 8-9 medikus és medika áll körbe egy testet. Nem megy másként. Így kevesebb kísérletet lehet elvégezni, és ez nem ad olyan jó megfigyelési lehetőséget” – panaszkodik a professzor. A Leuveni Katolikus Egyetem anatómiaprofesszora szerint sokszor az elhunytak családtagjai hiúsítják meg a holttest-adományozást, holott a halott fel akarta ajánlani földi maradványait a tudománynak. Catherine Behets szerint a sajtóban megjelenő téves információk is ártalmasak.

Amikor a Pándy-ügy tárgyalása zajlott, megjelent a sajtóban, hogy egy egész testet oldottunk fel savban, hogy megtudjuk, lehetséges-e, amit Pándy András állít. Ebből egy szó sem volt igaz – idézi a lap a professzort, aki szerint, aki felajánlja a holttestét, az nagy szolgálatot tesz a tudománynak. A családok számára az is megnehezíti szeretteik földi maradványainak átadását az egyetemeknek, hogy a holttesteket átlagosan 1-2 évig tárolják. Majd a tudományos munka végén a törvény előírásai szerint visszaadják, hogy eltemethessék őket. Ilyenkor pedig az elhunytak szerettei kénytelenek újra átélni a családtagjuk elvesztése miatti megrázkódtatást.Previous Az alváshiány az agysejtek elhalásához vezethet
Next Nem találtak összefüggést a szívbetegség és a telített zsírok között

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − tizenhárom =