Nem találtak összefüggést a szívbetegség és a telített zsírok között


Nem találtak összefüggést a szívbetegség és a telített zsírok között
Olvasási idő: 2 perc

A szívbetegség és a telített zsírok között nem találtak összefüggést azok a brit kutatók, akik nagy számú korábbi tanulmány adatainak elemzését végezték el.

Kimutatták: a telített zsírsavak nem okoznak szívbetegséget, az „egészséges”, úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak pedig nem előzik meg a szívbetegség és érrendszeri problémákat. Szemben a több évtizedes étkezési irányelvekkel a Cambridge-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mellőzése nem valószínű, hogy egészségesebbé tenné az embert – idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

Rajiv Chowdhury kutatócsoportja 18 országban készült 72 tanulmány több mint 600 ezer résztvevőjének adatait elemezte. Az analízis legfontosabb eredménye szerint semmiféle összefüggés mutatható ki a telített zsírok, akár az étrendben fordultak elő, akár a vérben mérték a szintjüket, illetve a szívproblémák között.

Nem találtak összefüggést a szívbetegségek és a telített zsírok között - Fotó: Andrew Crowley

Az is kiderült, hogy az „egészséges”, többszörösen telítetlen zsírsavaknak – köztük az az omega-3-nak és az omega-6-nak – általában nincs hatása a szívbetegségek kockázatára. Csak az olajos halban található omega-3 függ össze az alacsonyabb kockázattal. A népszerű omega-3-at és omega-6-ot tartalmazó étrend-kiegészítők jótékony hatásait azonban nem mutatták ki.

 

Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatója szerint a végső következtetés levonása előtt nagy létszámú klinikai próbákra lenne szükség.

 

„A szív egészségét legjobban az védi, aki abbahagyja a dohányzást, rendszeresen mozog, és az egész étrendje egészséges. Vagyis nemcsak a zsírokra figyel, hanem a só, a cukor, gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztására is” – jelentette ki Pearson.

Telített zsírsavak leggyakrabban a vajban, a sajtban, a zsíros húsban, a kolbászban, a tortákban és kekszekben találhatók. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) irányelvei szerint az átlagos férfinak legfeljebb napi 30 gramm, a nőnek 20 gramm telített zsírt tanácsos fogyasztania.

Nemrég végzett kutatások azonban kimutatták, hogy a telített zsírsavakban szegény étrend nem csökkenti a koleszterinszintet. Valamint a szívbetegségeket sem előzi meg.

Egészségügyi szakemberek azonban óvatosságra intenek a friss elemzés eredményeivel kapcsolatban. Tom Sanders, a londoni King’s College orvosa szerint az egyes étrendi összetevők – a telített zsírok, a só, a cukor – helyett azoknak a diétáknak a jobb leírására kellene koncentrálni, amelyekről ismeretes, hogy csökkentik a szívproblémák kockázatát. Ilyen például a mediterrán vagy a vegetáriánus étrend.

 Previous Kevés a holttest - panaszkodnak a vallon egyetemek
Next Bolondok napja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tíz =