Ökogazdálkodás – 10% fölötti az arány az Európai Unióban


Ökogazdálkodás – 10% fölötti az arány az Európai Unióban
Olvasási idő: 2 perc

A nürnbergi BIOFACH (a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája) volt a helyszíne a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyv bemutatójának.

Immár 25. alkalommal kaphatunk áttekintést az ökológiai mezőgazdaság, az ökogazdálkodás globális fejlődéséről. A svájci ökológiai mezőgazdasági kutatóintézet (FiBL) és az Ökogazdálkodók Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) által kiadott statisztikai évkönyv is 25. jubileumát ünnepelte. A hagyományokhoz híven a BIOFACH első napján mutatták be a szerzők a legérdekesebb adatokat, következtetéseket. A 2022-es évet felölelő kiadvány szerint soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6%-os a globális területbővülés. Ugyan ehhez elsősorban Ausztrália járult hozzá, a több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület ökoművelésbe, ökogazdálkodásba vonásával, de India (2 millió hektár) és Görögország (390 000 hektár) is gyors ütemben zárkózott fel.

Az Európai Uniót tekintve mérföldkő, hogy 10% fölé (10,4%) emelkedett az ökoterület-arány. Negatív rekord ugyanakkor, hogy – most először a statisztikai adatgyűjtés negyed évszázada alatt – csökkent az öko élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Európában. A globális piaci növekedés, 12,8%-os bővüléssel, mindeközben töretlenül folytatódott 2021-hez viszonyítva. Az Európai Unióban 2022-ben, az előző évhez képest 5,1%-kal nőtt az ökológiai mezőgazdasági területek mérete, így összesen 16,9 millió hektáron folyt biogazdálkodás. Ugyan az ambiciózus, 2030-ig előirányzott 25%-os célkitűzéshez még nem vagyunk közel, de a folyamatos növekedés bizakodásra ad okot.

Az európai országok közül és globálisan is Liechtensteinben volt a legmagasabb a biogazdálkodással művelt területek aránya, ami 43%. Ezt Ausztria követi, 27,5%-os aránnyal. Tizenöt európai ország számolt be arról, hogy termőterületének legalább 10%-án ökológiai termesztés folyik, melyek közé most először került be Szlovénia (10,7%).

A magyarországi öko ágazat fejlődéséről – az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet meghívására – Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára számolt be a BioFach Kelet-Közép európai szekcióján.

A hazai ökológiai módszerekkel művelt területek mintegy 10%-os bővülése azt jelenti, hogy 2022-ben a hazai öko terület meghaladta a 320 000 hektárt.

Ezzel az összes hazai mezőgazdasági terület 6,3%-a áll öko művelés alatt. Ökrös Oszkár kiemelte, a cél, hogy 2027-ig elérjük a 10%-os öko területarányt. De az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében körképet kaptunk hat Kelet-Közép európai ország bio ágazatáról, valamint beharangozták a 2024-ben Budapesten megrendezésre kerülő European Organic Congress nemzetközi eseményt is.

2022-ben a biotermékek piaca közel 135 milliárd eurót ért el. A világ vezető piaca 56,6 milliárd euróval továbbra is az Egyesült Államok. Amelyet Németország (15,3 milliárd euró) és az új harmadik helyezett, Kína (12,4 milliárd euró) követ. Míg Európa több országában kereskedelmi szempontból visszaesés volt tapasztalható, addig Kanadában (+9,7%) és az Egyesült Államokban (+4,4%) nőtt a biotermékek kiskereskedelmi forgalma. A svájciak költötték a legtöbbet bioélelmiszerekre (átlagosan 437 eurót fejenként). Viszont továbbra is Dániában volt a legmagasabb a bioélelmiszerek piaci részesedése, a teljes élelmiszerpiac 12%-a.Previous Perbeszédverseny, egy kihagyhatatlan szakmai élmény és fejlődési lehetőség
Next A legújabb trendek a mobil terminálok piacán

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 6 =