Jóindulatú emlődaganatok műtét nélküli eltávolítása


Jóindulatú emlődaganatok műtét nélküli eltávolítása
Olvasási idő: 2 perc

A régióban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a krioabláció.

Ez egy olyan fagyasztásos eljárás, amivel több mint tíz éve eredményesen kezelnek daganatokat Amerikában és Nyugat-Európában. A technológiát évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelése során az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, azonban Magyarországon eddig nem volt elérhető. A szakértők szerint a jóindulatú emlődaganatok kezelésével nem csak bevezetjük, hanem el is terjesztjük a krioablációt Magyarországon, és az egész régióban, ami sok betegnek nyújthat majd megoldást fájdalommentesen, bőrheg nélkül gyógyulni.

A téma szakértőinek ismertetése szerint jóindulatú melltumorral a nők 15 százaléka küzd ma Magyarországon,

a hormonálisan aktív korú, döntő többségében fiatal nőket érinti ez a probléma. A betegség már 10 éves korban megjelenhet, 20 éves korban a lehető legintenzívebb és általában 50 éves korig alakulhat ki. Fibroadenomák már nem keletkeznek 50 év felett, illetve akkor már nem nagyon szoktak növekedni sem. A fibroadenoma nem rosszindulatú daganat, áttétet nem okoz, a beteg életét nem veszélyezteti, viszont növekedhet és eldeformálhatja az emlőket, ami komoly pszichés problémákat okozhat.

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa szerint jelentős előrelépést jelent a magyar orvoslásban a fagyasztásos eljárás megjelenése, amellyel a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolításakor elkerülhető a műtét, és az ezzel járó szövődmények, pszichés terhek is. 

A krioabláció teljes értékű módszerként nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. 

Jóindulatú emlődaganatok műtét nélküli eltávolítása 1A kezelést steril körülmények között végzik. A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű).  Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja a megcélzott fibroadenomát. Az előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt a páciensnek körülbelül egy órát kell a kezelőhelyiségben töltenie.

„A technológiát és a fájdalommentes, ambulánsan elvégezhető eljárást az elmúlt években a jóindulatú emlődaganatok kezelésére is optimalizálták. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák (jóindulatú csomók az emlőben) mérete” – tette hozzá Dr. Deák Pál Ákos. Reményei szerint, az eljárás gyorsan elterjed a hazai egészségügyben, akárcsak a nyugat-európai országokban.

Hazánkban eddig két megoldás adódott a kezelésre.

Az egyik a rendszeres kontroll melletti várakozás, amely során 6-12 havonta képalkotó eljárással ellenőrzik, hogy a csomó mutat-e szerkezeti vagy méretbeli változást. A másik lehetőség, bizonyos méret felett kizárólag a nyitott műtéttel való eltávolítás.

Jóindulatú emlődaganatok műtét nélküli eltávolítása 2Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza. A százmillió forintos beruházás révén elsőként a Premier Med Egészségközpontban végzik majd a beavatkozást, és a tapasztalatok függvényében hosszú távon megfontolják kiterjesztését egyéb daganatos megbetegedések kezelésére is.

Dr. Forrai Gábor az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke kifejezetten ajánlja ezt a módszert az emlő jóindulatú fibroadenomáinak kezelésére, mint a sebészeti eljárás kiváló helyettesítőjét. „Nem kell hozzá műtét, a kezelés a betegnek kevésbé megterhelő, nem lesz heg a mellén, mert a beavatkozás egy apró lyukon keresztül végezhető ambulánsan, nem kell a kórházba befeküdni, és altatásra sincs szükség.” 

 

 

 Previous Az egyik legnagyobb magyar hídtervező: Feketeházy János
Next Kutyák és emberek alvásfüggő tanulási mechanizmusa

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 2 =